De Witte Vreugop of Benanebókser

(Marktkoopman Gerrie Vreugop)

Gerrie Vreugop,

Gerrie oftewel de 'Witte Vreugop' of nog bekender 'de benanebókser' mag hier zeer zeker niet ontbreken, Gerrie is een marktkoopman in hart en nieren, een sfeermaker op de wekelijkse Maastrichtse markt. Met zijn kenmerkende stem en zijn 'en nog ein, en nog ein, sappige appelseene,' riep hij de   klanten naar zijn kraam en verkocht zo groenten en fruit.

Hij heeft zelfs een liedje gemaakt. Gerrie heeft het verkopen met de paplepel ingekregen, zijn vader Harie sr. stond op de markt met een platte kar. Een van zijn uitspraken die over de Markt schalde was;

 "Lekker appelesene medam , ein baar blood !"(de roej appelsene) En nog en nog een en een voor je moeder voor je schoonmoeder.... de hele familie kwam voorbij. Sjčr Vreugop z.g. was de zanger. Het Liedje is geschreven door Harie Heltzel. Frans Vreugop staat met zoon en kleinzoon nog steeds op de Markt. Schitterend die traditie.

Menige argeloze bezoeker van de markt stond met plezier bij zijn kraam en aanschouwde het schouwspel wat bijna gelijk was aan een theatervoorstelling. Gerrie Vroegop een echte Maastrichtenaar, die zijn hart op de juiste plaats had.

Nao Bove

Gezongen door de Straotzengers in Maastricht in 2000 op de Markt

De tekst ging als volgt:

'Sinaasappelen die geweldig lekker zijn, sinaasappels goed voor de nadorst,
als ik er eentje opensnij komt er 'n liter sap uit, en geweldig lekker,
ik geef er twee, vier, zes, acht, tien, die erbij, die erbij,
nog een, nog een, nog een, hop hop hop hop hop hop en daar gaat ie weer:
Bananen kom op, zo een, zo twee en nog 'n tros voor niks,
kun je bananen eten dat je veertien dagen aan de poeperij bent,
een, twee, drie zakken, te zwaar ? bel maar 'n taxi of Van Gend & Loos,
dan laat je ze maar thuis bezorgen, en daar gaat ie weer,
mandarijnen zonder pit en sinaasappels die lekker zijn,
zo twee, vier, zes, acht, tien, hop hop hop hop hop hop en twee rotte erbij,
wie is er nu aan de beurt ?
kijk daar een arm weduwvrouwtje die van het scheren moet leven,
kom hier madam, zo twee, zo vier zo zes zo acht zo tien
nog twee, nog twee, nog twee, die erbij en ook nog drie rotte HOPLA'
... la la la la, la la la la la la enz.

Er zijn twee versies één naar mijn mening de originele

mét de zingende marktkoopman en

een met de meer 'karaoke' versie,

 download ze en oordeel zelf. Of mail mij.

VERSIE 1 (met de Benanebókser)

VERSIE 2 (zonder Benanenbókser)

Keersverhaol in 't Mestreechs: De Benanebókser,

E paar daog veur Keersmes had heer zjus bij ziene kraom op de merret benane en appelesene aofgelieverd. De vrachwage stoont bij D'n Dollen Dries veur de deur, want heer had z'ch nog gaw eine goon pitse. Heer spróng in d'n oto en zat achteroet. Iers huurde heer 'ne slaag en daonao 'nen houp gekeeks. Heer versrók zich te barste, want heer meinde tot heer 'ne mins oonder d'n  oto had ligke.

't Waor geine mins, meh 'ne rollator. D'n eigeneer, Freddy Broekhuyzen, stoont verpópzak nao zien keerke te loere. 't Waor finaal nao z'n moor. De Benanebókser kretsde ziech ins achter z'n oere en dach bij z'n eige: 'Witte, dat is kloete!'

D'n Dollen Dries kaom nao boete gevloge um te kieke wat aon de hand waor. Wie heer zaog wee 't waor, zag heer allein mer: 'Witte, maak dat wel eve in orde mčt dee mins, he'. De Benanebókser duidde Freddy Broekhuyzen in d'n oto en rijde met häöm nao d'n twiede euverweeg. In dee winkel zag heer tege de verkuiper: 'Wat kos zoe'n kaar?

'De gooje mins wouw allerlei teks en oetlčgk goon geve, meh de Benanebókser zag: 'Sjei oet, maan, veer höbbe geinen tied. Geef us de sjoenste en de deurste mer'. En heer goejde de cent al op de toenbaank. Ze vertrokke mét de rollator en weer o pde merret aongekoume ritselde de bananebókser ouch nog gaw 'ne stroek blomme en zag toen tege Freddy: Meister, iech hoop tot iech 't zoe good veur Uuch höb opgelos'.

Freddy gaof es antwoord: 'U bent een heer om dat zo vlug en zo mooi voor mij op te lossen'. 'Gaank, awmem, zag de Benanebókser. 'Iech bin mer 'ne gewoene mestreechter jong dee mčt appelesene en benane op de merret steit. Iech hoop totste 'ne sjoene Keersmes maags höbbe'.

 

                                              

Misschien een beetje weinig, maar als u meer info / foto's of verhalen heeft van/over Gerrie Vreugop dan hou ik me warm aanbevolen. U kunt mij mailen via:  info@mestreechtersteerke.nl

Kerstverhaal (Nederlands):

Een paar dagen voor kerstmis had hij juist bij zijn kraam op de markt bananen en sinasappelen afgeleverd. De vrachtwagen stond bij Café D'n Dollen Dries voor de deur, want hij had zich nog snel een pilsje laten smaken. Hij sprong in de auto en zette achteruit. Eerst hoorde hij een knal en daarna een hoop gegil. Hij schrok zich een hoedje, want hij meende dat hij iemand onder de auto had liggen, gelukkig was het geen mens , het was 'maar' een rollator. De eigenaar, Freddy Broekhuyzen, stond verpopzak naar zij karretje te kijken, het was helmaal kapot. De Bananenbokser krabde zich eens achter zijn oren  en dacht bij zijn eigen: 'Witte, dat is klote!'

De kastelein van D'n Dollen Dries kwam naar buiten gevlogen om te kijken wat er aan de hand was. Toen hij zag wie het was, zei hij alleen maar: 'Witte, maak dat wel even in orde met deze man he'. De bananenbokser duwde Freddy Broekhuyzen in zijn auto en reed met hem naar de winkel. In de winkel zei hij tegen de verkoper: 'Wat kost zo'n kar? '

De goede man wilde allerlei tekst en utleg geven, maar de Bananenbokser zei 'hou op man, wij hebben geen tijd. Geef ons de mooiste en de duurste maar.  En hij gooide het geld  al op de toonbank. Ze vertrokken met de rollator en weer op de markt aangekomen ritselde de bananenbokser ook nog snel een struik bloemen en zei toen tegen Freddy: Meester, ik hoop tot ik het zo goed voor u heb opgelost'. Freddy gaf als antwoord: 'U bent een heer om dat zo vlug en zo mooi voor mij op te lossen'. Ga weg ouwe gek, zei de Bananenbokser, 'ik ben maar een gewone Maastrichtse jong die met sinasappelen en bananen op de Markt staat. Ik hoop dat je een mooie kerst mag hebben'.

Nao Bove

Bananenboxer: (Feest voor Hennie Vroegop van de Bananenboxer gisteren op de markt. Zijn opa begon zeventig jaar geleden).

Hoezo was het gisteren te warm om te werken? Dan had u eens bij Hennie Vroegop van groente- en fruitkraam De Bananenboxer moeten gaan kijken. Geen seconde, maar dan ook geen seconde stilzitten hoor, bij de grootste kraam op de markt in Maastricht! „Een watermeloen, een honingmeloen, een ananaaaaaaas. Uit Cóóóósta Riiiica!!!”, klinkt het daar, terwijl Hennie de ene na de andere zak volgooit met fruit en bijna doorlopend een haag van tien klanten voor zijn neus heeft. Hoezo vermoeiend? „Ik krijg hier juist energie van”, aldus Vroegop.

 

Volgens de Maastrichtse marktkoopman begon zijn opa precies op 25 mei 1942 met paard en wagen langs de deuren te trekken in Maastricht. „Geld voor een vrachtwagen was er toen echt niet.” Reden voor een feestje rond het zeventigjarig bestaan van de zaak. Met ballonnen aan de kraam, een banaanvormig rodeo-apparaat voor de kinderen, fruithapjes en oranje fruitsap als klantcadeautjes. Omgekeerd worden de nodige bloemstukken bij de kraam afgeleverd. „Het liefst zou ik al mijn vaste klanten vandaag een knuffel willen geven, maar ja, ze denken dat ik hier aan het werk ben”, grijnst hij. Vandaag herhaalt het feest zich nog eens op de Roermondse markt.

 

Ho, daar zet Hennie opeens een echte banaan tegen zijn oor, terwijl eigenlijk zijn mobiele telefoon overgaat. „Hallo? Hallo? Nee, ik ben nu even te druk”, roept hij hilarisch tegen het fruit. Hij wijst naar zijn vrouw Suus in de kraam. „Veel heb ik ook aan Suus te danken , die blijft altijd lachen.” Maar hoe zit dat nou met die naam Bananenboxer? „Boksen was vroeger de naam voor wat je nu stunten zou noemen. Opa stuntte met de prijs van bananen.” Nou, niet alleen opa hoor. Een paar tellen later bekogelt Hennie al weer een paar dames met een extra appel of mango. Je bent ‘n onvermoeibare Bananenboxer of niet!

(JacoMeijer DDL Allebonneur 26-05-2012)

Bron. site bananenbokser, Opajam,  Mestreechonline, Limburg Zingt. Foto's: Picasa Peter Roek, Loraine Bodewes, MestreechterSteerke..

Aonvaank