Wieker Vleugelkes!

(Wiekerwings)

 

Wieker Vleugelkes oftewel Wiekerwings.

De Engel en Maastricht zijn met elkaar verbonden, in de eerste plaats als menselijk engel Math Hardy, Math die bij alles wat met Maastricht te maken heeft  acte de présence geeft en als 2e de Engel van Wil van der Laan  die in beeldvorm twee gedeeltes van Maastricht samenvoegt.

Tegenwoordig kan iedereen zich een engel voelen en dit moment op de gevoelige plaat vastleggen.

Dit kan onder de naam van ‘Wiekerwings’, deze schildering van twee vleugels is terug te vinden in het smalle Wycker Heidestraatje in Wyck. Tussen de twee vleugels is een stukje open gelaten zodat men zich ertussen in op de foto kan zetten.

Het is een initiatief van Nicole Richelle, trotse inwoner van Wyck. Zelf woont ze in de Riddertoren en vond ze de muur van haar berging – die zichtbaar is in de Wycker Heidestraat – een beetje saai. Dus besloot ze op zoek te gaan naar een kunstenaar die van deze muur iets moois kon maken.

Ongeveer een jaar geleden deed Nicole een oproep via Facebook voor een graffiti artiest. Veelal mensen uit de Randstad reageerde, Nicole wilde echter een ‘lokaal’ iemand. Echter na maandenlang tevergeefs gezocht te hebben heeft ze haar zoektocht voortgezet buiten Limburg, ze kwam uiteindelijk uit bij professioneel kunstenaar John van Dalen van vandalendesign, John is graffiti en street art kunstenaar. John van Dalen heeft op een creatieve manier de ideeën van Nicole vorm gegeven.

Het idee van de vleugels heeft Nicole opgedaan in Curacao, hier gaat iedereen op de foto met de welbekende Punda Wings. Met het pimpen van de muur draagt deze bij aan een vrolijk straatbeeld. De buren en mensen die de Wiekerwings weten te vinden reageren enthousiast. De aan de overzijde wonende studenten vonden dit zo’n prachtig idee dat ze de kunstenaar gevraagd hebben om hun voordeur ook op te vrolijken.

De achterliggende gedachte van de Wiekerwings is dat de vleugels bestaan voor bescherming. Volgens Nicole kunnen we zeker in deze tijd wel wat bescherming gebruiken. In het ontwerp is de ster van Maastricht, de Servaasbrug en de Maastrichtse kleuren rood en wit terug te vinden.

Ook op de foto met de Wiekerwings? Dan moet je in de Wycker Heidestraat zijn Volg Wiekerwings op Instagram, tag ze in je foto @wiekerwings & volg ze! O ja, en tag ons ook even @meetwyck.

 

Helaas is de Wycker Heidestraat een erg smal straatje en elk plekje wordt benut voor het stallen van fiets, brommer of motor.

Het is dan niet zelden dat je geen foto kunt nemen omdat er 'iets' geparkeerd staat, jammer voor dit fantastisch initiatief.

Ook een vermelding waard is het beeld wat is ingemetseld aan de overkant van de Wiekerwings, de studenten die er wonen wilde ook iets van beeld aan hun kant en kwamen bij dit beeld van Maria uit.

Dit beeldje heeft het opschrift LS 1979 M.J.H.

 

 

Bron: website/blog Wyck, Foto's John Kerkhofs
Naor Bove
eine terök