Verkes Vaan Mestreech

(Varkens van Maastricht)

 

Deze week was ik foto's (zoals zo vaak) aan het nemen van Maastricht toen ik in het Aldenhofpark uitkwam. Voor onderhoud en het weghalen van slib had het Waterschap besloten om een gedeelte van de Jeker  leeg te maken door het water om te leiden, dit is natuurlijk een buitenlansje om foto's te nemen van een 'droge Jeker', een van favoriete fotoplekken is de houten brug in het midden die uitkomt in de Portern het zgn Nieuwenhofpoortje.die weer uitkomt in de Nieuwenhofstraat. Boven dit poortje herinnert ons een gedenksteen (gevelsteen) eraan dat op 21 oktober 1947 hier een jachtpartij had plaatsgevonden op een aantal everzwijnen. Het kwam vaker voor dat everzwijnen rondscharrelde buiten de oude stadsmuren van Maastricht.

Late voorbijgangers zagen de beesten in de bebouwde kom en schakelde de politie in, deze riepen op hun beurt een aantal jagers op en gezamenlijk maakte men jacht op de everzwijnen, eenmaal gevonden dreef men ze naar een vrij stuk park en schoot men ze neer, 6 kleinere Everzwijnen werden terplaatse gedood, twee wisten er te ontkomen, één hiervan werd zwemmend teruggevonden in het kanaal, werd gevangen met een lasso en alsnog doodgeschoten, de grootse een Beer was ontkomen.

Gehurkt onder aan links is dhr.van Schendel, commandant van de brandweer, links naast hem staat zijn collega dhr. Boesten,rechts beneden gehurkt met de sigaret in de mond is slager Franssen van de Pieterstraat, rechtsboven dhr. Nic Beiten. De man voor de politieagent is dhr. Sjef Kleinen. Één van de jagers was dhr. Hempfling van de Drogisterij en verfhandel aan de Muntstraat,

De gedenksteen, gemaakt door Charles Vos werd  in 1950 geplaatst.

In de publicatie Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 wordt de betekenis van het monument als volgt omschreven:

'De Latijnse tekst bij de gedenksteen is voor tweeërlei uitleg vatbaar.

De eerste letterlijke vertaling herinnert aan de naakte feiten.

De Vijanden zijn weggesleept. Victorie

Nu hadden de Zwijnen geen succes.

Van de troep zijn er zes aan de voet.

Van de muur op de vlucht gesneuveld.


De tweede, dubbelzinniger uitleg verwijst naar het feit dat andermaal zwijnen uit het oosten naar Maastricht waren opgetrokken, maar deze keer waren ze voor de Maastrichtse stadswallen definitief gestuit.
De hint naar de meidagen van 1940 is onmiskenbaar.'

naor bove

De kranten stonden er vol van, hier enkele krantenknipsels.

Limburgsch Dagblad 22 oktober 1947 De Waarheid 21 oktober 1947

 

 

 

De Vijanden zijn weggesleept. Victorie

Nu hadden de Zwijnen geen succes.

Van de troep zijn er zes aan de voet.

Van de muur op de vlucht gesneuveld.

 

 

De Locomotief 13 november 1947

 
Bron: Site Mestreech Online, WigoCNME, Foto's RHCL, MestreechterSteerke

 Aonvaank