Grand Carrousel

Magisch Maastricht 2013

(Magisch Maastricht 2013)

 

Natuurlijk Magisch Maastricht is een ieder jaar terugkerend mensen lokkend verkoopstunt, maar de sfeer, gezelligheid en de gelegenheid om mooie plaatjes te schieten kan ik niet aan mij voorbij laten, vanaf Wijck ben ik de binnenstad binnengelopen en zag ik vooral veel licht. Ik moet zeggen dat ik de verlichting in Wijck mooier vond dan die van de binnenstad, misschien omdat ze lager hingen, of zijn de straten smaller of juist breder. Ik weet niet waar het aanligt, of is het misschien dat ik er dit jaar voor het eerst oplet, wie weet. Het Vrijthof staat helemaal vol met kerstkraampjes, dit jaar geen spiegelhuis of grotere kramen, geen Huis van de Kerstman, men zit in op klein en gezellig.

En net zoals onze buurlanden worden kraampjes met hebbedingetjes afgewisseld met kraampjes om de inwendige mens te verterken.

 

De Grand Carrousel:

 

Met de Grand Carrousel Maastricht komt de nostalgie terug. Deze Venetiaanse draaimolen is de eerste in Nederland met 2 etages.
Kijken naar de Grand Carrousel terwijl zij haar rondjes draait is al een lust voor het oog. De vele originele beschilderingen zijn hoogstaand terwijl de 1800 lampjes de molen in al haar pracht laten schitteren. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen genieten met volle teugen van een rit op de Grand Carrousel.
 

De Grand Carrousel is te huur voor kermissen en speciale gelegenheden.

 

De Grand Carrousel werd officieel in gebruik genomen op 27 november 2004 tijdens de 6e editie van Winterland Maastricht.
 

Enkele cijfers:Capaciteit 70 zitplaatsen Aantal paarden:24 Capaciteit per uur:1100 personen Aantal lampjes: 1800 Hoogte:10,80 meter 

Doorsnede:11 meter Totaal gewicht:12000 kg

De ‘Grand Carrousel de Maastricht’ is klaar voor gebruik. De ‘Grand Carrousel de Maastricht’, onderdeel van Magisch Maastricht op het Vrijthof, werd op zaterdag 30 november officieel geopend. Stichting Vrijthof Mooi schonk de carrousel, die beschilderd is met afbeeldingen uit de geschiedenis en de cultuur van Maastricht, aan Magisch Maastricht als eerbetoon aan de stad. De in Italië gebouwde carrousel werd om 14.00 uur officieel geopend op het Vrijthof door Deken Mathieu Hanneman van de Sint Servaas basiliek sprak op het plein enige stichtelijke woorden bij de doop van de nieuwste attractie van Magisch Maastricht. Voorafgaand aan de zegening sprak prof. dr. Gerard Rooijakkers van de BV Limburg (bekend van onder meer de website www.zichtopmaastricht.nl) veel dank uit naar vooral Johan Ropers. De bekende Maastrichtse kermisexploitant liet afgelopen zomer en herfst de gloednieuwe draaimolen in Italië vervaardigen. .

André Rieu, De Apostelhoeve, d’n Ingel vaan Mestreech en de Onze Lieve Vrouwe-basiliek. Het zijn slechts enkele van de vele karakteristieke handgeschilderde afbeeldingen die terug te vinden zijn op de Grand Carrousel van Maastricht, het plein dat de maand december het‘zenuwcentrum’ is van het winterevenement Magisch Maastricht. De antiek aandoende 'ouderwetse' draaimolen, waarop menig kind de komende jaren zijn eerste kermisplezier zal beleven, is vervaardigd in het Italiaanse Treviso. Het is een cadeautje van de Stichting Vrijthof Mooi aan de mooiste stad van Nederland. ,,Een historische beleving, een hommage aan de stad Maastricht”, aldus de VVV Maastricht. Na afloop van Magisch Maastricht gaat de carrousel een verre reis maken. Nadat de molen is ontmanteld wordt het op transport gezet naar Hong Kong; om daar vervolgens maandenlang een visitekaartje te zijn voor Maastricht en ook daar plezier te brengen voor Aziatische peuters en kleuters..

 

Aankleding:

Gewoon mooi gedaan is  de aankleding van de Carrousel, op de rand zie je onderwerpen die Maastricht tot Maastricht maken, bijzondere plekken zoals de Vijf Koppen, Falieklooster Pater Vinck Toren, Verdrag van de Euro, Onze Lieve Vrouwekerk, Sterre der Zee, Helpoort, Augustijnenkerk, Stiphout, Maastricht stad, Carnaval, Apostelhoeve, Bier, Andre Rieu en natuurlijk niet te vergeten onze Stadsengel.

Onder de rand (plafond) gaat het verder met het Dinghuis, Huis op de Jeker, St.Servaas, Gouden Vogelstruys enz. 

Enigste minpuntje is de schrijffout, Carrousel schrijf je met twee R's maar met één L, toch!

 

Nao Bove

Foto's van Magisch Maastricht 2013

Filmpje Grand Carrousel

Bron: Site Grand Carrousel, Dichtbij, Maastricht Gezien, Foto's MestreechterSteerke,Laurens Bouvrie .

 Aonvaank