Wiel Habets

(Eigenaar/Beheerder Tempeleersmuseum)

Wiel Habets, eigenaar/beheerder van het Tempeleersmuseum:

Wiel Habets, een bekende Maastrichtenaar ? Voor een vastelaovend minnende Maastrichtenaar zal Wiel zeker geen onbekende zijn, als beheerder/eigenaar van het Tempeleersmuseum, Naar aanleiding van een zoektocht naar de oorsprong van de stadsprinsen galerij op de vloer van het Mosae Forum kwam ik uiteindelijk terecht bij Wiel Habets. Na ons mailcontact werd ik uitgenodigd om eens 'langs' te komen om naar zijn verzameling te kijken, een afspraak was snel gemaakt. Een museum aan huis !

Geboren in 1947 en samen met zijn vader verzamelde alles van de Tempeleers, een verzameling die een museum werd en dat let wel in de huiskamer en gang van Wiel. Een verzameling die Wiel met zijn vader heeft opgebouwd en waar je U tegen zegt. De verzameling werd behoorlijk omvangrijk toen Wiel alles van zijn vader kreeg. Zijn 'verzamelwoede' begon echt toen hij vijftig jaar werd (1997), hij kan zich ergens in vastbijten (in positieve woord) om zijn verzameling te laten groeien.

Wiel is een Maastrichtenaar pur sang en woont al 32 jaar in Wyck midden tussen zoals hij zelf zegt 'het feestgedruis', Carnaval zit in zijn bloed getuige ook zijn lidmaatschap bij niet een maar twee Zaate Hermeniekes. De verzameling omvat (bijna) alles van de Tempeleers wat er ooit is uitgegeven en uitgereikt van blaadjes tot aan medailles, op enkele stukken in de vijftiger jaren heeft Wiel alles em deelt dit graag met iedereen die het wilt. De verzameling omvat ook een een stukje Kachelpiepers, Keemeleers en zelfs de Blauwe Sjuit (Heerlen). Verder staan er enkele drapeau's (vlaggen), beeldjes van Maastrichter types, tig momuskanonnen waarvan een verguld die Wiel heeft gekregen voor bewezen diensten in de Momus, hij zag dit kanon op zolder liggen helemaal zwart geblakerd. Na een behoorlijke poetsbeurt is dit een prachtig exemplaar geworden. Tevens heeft hij twee kanonnen die op naam staan van een bekende Maastrichtenaar de "Piele' Hameleers een op naam van Wil Hameleers (waarschijnlijk de officiële naam) en een op naam van Guillaume van 1958,(elders op deze site kunt u over 'Piele Hameleers lezen)  deze is in het bezit van fam. Haken. Een pop met het uniform van de Belgische politie de zgn 'Zjénderrem' inclusief het bonnenboekje.

Van de Kachelpiepers heeft hij enkele attributen waaronder het geweer dat de Kachelpiepers gebruiken, Wiel mocht uit drie geweren eentje eruit kiezen, elk geweer heeft een nummer en een van de geweren had nummer 11, een magisch getal voor de vastelaovendvierders. Deze heeft nu een prachtig plekje aan de muur. Het oudste stuk uit Wiel zijn verzameling komt uit 1946 Ber de Ierste (Hubért Retrae) en in 1947 Prins Sjang de Ierste (Jan Wintraecken).

Als Wiel op stap gaat met de carnaval dan heeft hij steevast een jas aan versierd met medailles, mensen die hem tegenkomen vragen dan vaak een medaille, Wiel vraagt dan of ze ook iets voor hem hebben en zo kan hij soms zijn verzameling uitbreiden. De Pronkstuk in Wiel zijn verzameling is een plaquette die Wiel in bruikleen heeft, deze plaquette is van Prins Sjo I (Sjo Smeets) uit 1951 en is ter beschikking gesteld door dhr. Lamber Smeets en is gemaakt door een zilversmid. Het carnavalsliedje van 1951 had als titel 'toen barst de bom'.

De vader van Wiel heeft bij Wim Kok die aanwezig was bij de machtsoverdrag in 1992 de medaille 'gebiets' die Wim Kok had mogen ontvangen, ook deze heeft een plekje in het museum gekregen.

Het pronkstuk van Wiel zijn verzameling de plaqeutte van Prins Sjo de Ierste De 'afdeling' Kachelpiepers met geweer nr.11

Wiel heeft bij elk item een prachtig verhaal

Uiteraard ontbreekt ook de vlag van de Tempeleers niet

Interview met Wiel van RTV Maastricht op 27 januari 2015 Interview met Wiel van L1 op 17 februari 2019

Bron: Wiel Habets, Interview L1 Bas van Mulken, Interview RTV Maastricht, foto's John Kerkhofs muv screenshots interview L1 en RTV Maastricht.

Naor Bove

eine terök