Familie Bams

(Slijterij op de Markt 9!)

 

Slijterij Bams is in 1901 opgericht en begon in nog steeds hetzelfde pand: Markt 9. De vergunning voor de drankenhandel en het proeflokaal hangt nog in de zaak en geeft aan dat dat toentertijd 95 cent kostte.

De huidige eigenaar Jos Bams en zijn vrouw Lilianne staan al 22 jaar in de zaak. Daarmee is Jos de vierde generatie en hun zoon Martijn deelt in de zaak als vijfde generatie vanaf 2011. Het was in het begin helemaal niet de bedoeling dat Jos in de slijterij zou komen, de sport trok hem beroepsmatig (sportleraar) maar ook als beoefenaar (basketbal). Maar een aantal jaren later verraste hij vader Guus en moeder Mia en werd hij, na ervaring elders te hebben opgedaan, met veel plezier in de zaak opgenomen. Zoon Martijn was ook eerst van plan iets anders te gaan doen (piloot), maar werd gegrepen door het plezier van het vak en het omgaan met klanten. Alles is bij het oude gebleven in deze bijzondere winkel, behalve de ‘paleisrevolutie’ door de verdraaiing van de toonbank, waar menig oude klant hem nog steeds op aanspreekt.

De slijterij, tegenwoordig drankenshop geheten, is vermaard om zijn groot assortiment van alcoholische dranken, wijnen, bieren en gedistilleerde dranken. Maar vooral de verzameling van 700 soorten whisky’s is ongekend, in prijs variërend van een enkel tientje tot enkele duizenden euro’s voor de exclusieve exemplaren. Elk jaar wordt een groot whiskyevenement in Vroenhoven georganiseerd en dit jaar voor de 6e keer, waarbij geproefd kan worden van single malt whisky’s en streekproducten. Iedere twee jaar wordt een studiereis georganiseerd naar de whiskylanden Schotland of Ierland. Met de ‘studieclub The Old Smugglers’ worden distilleerderijen en pubs bezocht om nieuwe ervaringen op te doen. Veelvuldig reizen Jos en zoon Martijn naar die landen om inkopen te doen, vaak ook op zoek naar exclusieve bottelingen. De klantenkring bestaat voor het grootste deel uit Maastrichtenaren, maar zeker ook de toerist en de studenten weten de slijterij te vinden. Slijterij Bams is de oudste slijterij van Nederland en bekend in heel Europa. Foto links, de befaamde slijterij van Bams op de Markt rond de jaren 1930, de man in de deuropening is Alexander Bams ('Noonk Sander'), Het enige wat hetzelfde is gebleven is de gevelsteen 'in den spiegel' uit 1745. Foto beschikbaar gesteld door dhr. Martin Lamboo, waarvoor dank.

Bams door de jaren heen, 1900 - ca 1960 en 2016

De winkel is gelegen op de Markt huisnummer 9. Op ongeveer 26 m² staan ca 3600 verschillende drankjes, de zaak is tot de nok toe gevuld. Het komt dan ook bijna nooit voor dat iemand teleurgesteld naar buiten gaat, de motto van familie Bams is nog steeds 'hebben we niet, kennen we niet'! Reeds 5 generaties 'slijte' hier drank, drie generaties zijn momenteel nog actief in de zaak. Het bord 'Hofleverancier' mocht men in 2001 van Burgemeester Houben in ontvangst nemen.  Het bord prijkt nog altijd boven de ingang. Zelf wonen de familie Bams in Vroenhoven, maar het pand aan de markt is nog steeds familiebezit, een tweede zaak ligt in de Maastrichtse wijk Nazareth, daar is ook de opslagruimte.

Martijn vindt de whisky het meeste speciale van de zaak. “We hebben momenteel zo’n 2000 verschillende soorten whisky op voorraad. Whisky is toch wel echt mijn grote passie. Er zit een hele geschiedenis achter het proces om het te destilleren. Dat vind ik heel apart.” Een persoonlijke favoriet ? Die heeft hij niet. “Je eet niet iedere dag hetzelfde, je kleedt je niet iedere dag hetzelfde, zo is het met whisky drinken ook”.  Wat Bams volgens hem met name bijzonder maakt, is het open contact met de klanten, de toegankelijkheid. Terwijl je bij grote bedrijven soms zelfs moet zoeken naar iemand die je kan helpen, staat de familie Bams meteen voor je klaar. Martijn geniet van het babbelen met klanten. Hij deelt graag zijn kennis over whisky om zo samen tot een goede keuze te komen. “Daarom doe ik elke dag met een glimlach de winkel open.”

Martijn Bams (25) werkt nu zes jaar in de slijterij. Hij heeft een studie gevolgd in Schotland. Daar haalde hij onder meer diploma’s om zelf whisky te kunnen destilleren. Door heel veel te lezen en vooral te proeven, beschikt hij inmiddels over flink wat kennis en ervaring. Bijna alles wat er in de winkel te koop is, heeft hij al eens geproefd. Als het om drank gaat geeft hij graag van A tot Z uitleg aan de klanten. Martijn legt uit: “In de meeste steden zie je de kleine winkeltjes niet meer. De mensen komen toch graag naar de kleinschaliger speciaalzaken. Dat vinden ze veel leuker dan de grote ketens. Die hebben bovendien vaak de kennis niet, wij wel.” Rechts foto van Stefan Jansen, waarvoor dank laat het interieur zien van de winkel op de Markt.

Naor Bove

Bron:Website,Drankenshop Bams, Facebook, Thuis in Maastricht, Isabella Woudsma, Jaarboek Maastricht 2011-2012. Foto's Nol Roberts, Thuis in Maastricht, Isabella Woudsma en Drankenshop Bams, Martin Lamboo, John Kerkhofs en Stefan Jansen

eine terök