Armeense Kruissteen

(Vreemd kruis in het vagevuur)

Het Armeense Kruis

In het vagevuur tussen de Servaaskerk en de St.Janskerk staat een 'vreemd' kruis uitgehakt in een mooie rode kleur die aan de St.Janskerk laat denken met allemaal figuren. Dit zogenaamde traditionele Armeense Kruissteen is op 16 mei 2016 voorafgaand aan de jaarlijkse Servaasprocessie  door bisschop Frans Wiertz op Pinksterzondag ingezegend. De steen, een chatsjkar, is een geschenk van de Armeense gemeenschap aan Maastricht vanwege Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht Hij kwam uit Armenië. Op zijn graf op het Vrijthof is de schitterende Servaasbasiliek gebouwd. Hij stierf zoals bekend rond 384.

De rode chatsjkar is rijkelijk versierd, met in het midden een grote afbeelding van een kruis. De kruissteen herinnert eraan dat het christelijk geloof al in de vierde eeuw door de Armeense bisschop Servatius naar Maastricht en daarmee het huidige Nederland werd gebracht. De kruissteen is geplaatst tegen de gevel van de Sint-Servaasbasiliek aan het Vagevuur de doorgang tussen de Servaasbasiliek en de St. Janskerk.

De onthulling werd bijgewoond door onder meer burgemeester Annemarie Penn-te Strake, de Armeense ambassadeur in Nederland mevrouw Dziunik Aghajanian, gouverneur Theo Bovens en een groot aantal mensen van de Armeense gemeenschap. Na de onthulling werd het kruis ingezegend door bisschop Wiertz samen met de vicaris van de Armeens-Apostolische kerk Surp Karapet in Maastricht

De inzegening van de 2,5 meter hoge kruissteen vond plaats voor de jaarlijkse Sint-Servaasprocessie door Maastricht. Deze processie is jaarlijks op de zondag na 13 mei, de feestdag van de heilige Servaas. De traditionele Armeense kruissteen is geplaatst tegen de gevel van de Sint-Servaasbasiliek, die boven het graf van Servaas werd gebouwd.

Zie voor meer informatie het jaarboek Maastricht 2017-2018 vanaf blz 29. 

 

Bron:Maastricht Lokaal, Foto: John Kerkhofs.

eine terök