Corolles - Bomen?

(Vergroening voor Wyck en Sphinxkwartier)

Vergroening voor Wyck en Sphinxkwartier

Als je via plein 1992 naar de hoge brug loopt zie je rechts twee vreemde vormen wat lijkt op 'omgedraaide paraplu's'.'Dit zijn zogenaamde corolles oftewel pergola's die als ze eenmaal begroeid zijn zorgen dmv schaduw voor verkoeling. Twee worden geplaatst in Wyck en bij de Eiffel op de Petrus Regout plein (Sphinx) worden 4 stuks geplaatst.

30 maart 2023 - Persbericht

Ondernemend Wyck, het Sphinxkwartier en de gemeente Maastricht slaan de handen ineen en gaan voor vergroening van deze delen in de binnenstad. Op de Ruiterij (Wyck) en op het Petrus Regoutplein (Sphinxkwartier) zijn in totaal 6 groene corolles geplaatst. Deze 5 meter hoge pergola’s zorgen voor vergroening op plekken waar dit door de aanwezige bestrating normaal gesproken moeilijk is. De corolles helpen het klimaat, zijn goed tegen de hittestress en laten de omgeving fraaier en groener uitzien.

Wyck | De Ruiterij. 

In Wyck zijn samen met Ondernemend Wyck 3 plekken benoemd waar vergroening heel belangrijk wordt gevonden: de Ruiterij, het pleintje onder de klok en de hofjes. Het gaat om nieuwe, niet eerder geplande projecten. Ondernemend Wyck heeft zich, samen met Centrummanagement Maastricht, voor de vergroening sterk gemaakt bij de gemeente, die hier graag in meegaat. Dat heeft geleid tot de plaatsing van de 2 ‘corolles’. Ondernemend Wyck zorgt voor draagvlak én voor alternatieve plekken voor de fietsenstalling en draagt bij in de kosten. De gemeente neemt de vergunningen en plaatsing voor haar rekening.

Hans Bours voorzitter van Ondernemend Wyck: “Dit is 1 van de stappen die wij zetten om Wyck te verbeteren en te vergroenen voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Het maakt Wyck een nog aantrekkelijkere plek om te verblijven.” Astrid Verberne, directeur van Centrummanagement Maastricht vult aan: ”We zijn blij dat verschillende partijen in de stad samenwerken om bij te dragen aan de vergroening en verkoeling in de stad”.

Sphinxkwartier | Petrus Regoutplein.

Achter het  iconische Eiffelgebouw ligt het Petrus Regoutplein. De betonnen verharding van dit plein sluit aan bij het industriële verleden van de plek. Met de plaatsing van 4 groene corolles over de lengte van het Eiffelgebouw wordt een groene impuls gegeven aan het plein. De begroeide pergola’s steken straks mooi af tegen het witte Eiffelgebouw en geven verkoelende schaduw.

Overgenomen van de Floriade

Met de aanschaf van de 6 corolles draagt de gemeente ook bij aan hergebruik en een circulaire economie. De eigentijds plantenbakken stonden eerder op het Franse paviljoen op de Floriade en zijn aangekocht door de gemeente. Het zijn grote bloembakken met snelgroeiende klimplanten (Akebia en Holboellia) die langs een staalconstructie (in de vorm van een pergola) omhoog groeien. De corolles hebben allemaal een eigen zonnepaneeltje dat stroom opwekt voor de irrigatie van de planten.

Wethouder Aarts (Vergroening Binnenstad): “Het is mooi om te zien dat we deze projecten in gezamenlijkheid snel hebben kunnen realiseren. De toevoeging van groen op deze plekken zorgt voor een aangenamere verblijfskwaliteit van de binnenstad en voor een mooie natuurlijke groene aanblik’.

Kijk voor meer informatie over de corolles op Urban Canopee.

Bron: Gemeente Maastricht. Foto's John Kerkhofs

Nao Bove

Aonvaank