Ekster

(Afsluitpaal Eksterstraat)

 

Afsluitpaal in de Eksterstraat.

Als webmaster ben ik iedere dag bezig met mijn hobby, Maastricht. er is al vaker geopperd dat de kennis en de mooiste wetenswaardigheden zich onder de Maastrichtenaren zelf bevindt. Af en toe wordt je bij je zoektocht door moderne media zoals Facebook geholpen.

Veel mensen denken aan de Stokstraat als Maastrichts oudste straat, dat is onjuist. De Eksterstraat en de Plankstraat zijn de oudste straten van Maastricht. De naam Eksterstraat houdt waarschijnlijk verband met een uithangbord met een ekster. In 1380 werd het straatje Wyngartsruwe genoemd. (Maastricht Digitaal)

Ik probeer zoveel mogelijk kunst waaronder beelden die in Maastricht te zien zijn op mijn website te 'vereeuwigen'. Bij veel kunstwerken is het vrij eenvoudig informatie te vinden, is het niet in boeken dan vindt je het wel op het internet. Bij dit exemplaar is het wel anders. Daarom was ik zo blij dat ik de foto die mevr. Hogenboom-van den Bosch op Facebook zag, de foto laat haar vader Henk van den Bosch zien bij het maken van de afsluit(sier)paal in de Eksterstraat als afsluiting van het verkeer gemaakt in 1966 en ontworpen door Henk van den Bosch student aan de Stadsacademie voor toegepaste kunsten en is vervaardigd van Blauw hardsteen. De paal is driezijdig gekapt met aan iedere zijde aan de bovenkant uitgebeiteld, een sierlijke ekster.  Hij is 110 cm hoog en aan de onderkant 30 cm breed.

Het komt vaker voor dat er kunstwerken zijn geplaatst in Maastricht die als 'eindexamenstuk' voor de aankomende kunstenaar bedoeld was. Het kunstwerk is niet onthuld maar geplaatst door de gemeente. Erg vind ik dat als je informatie zoekt en je uitkomt bij de beeldenlijst van Maastricht op de site van Wikipedia er bij kunstenaar staat  'onbekende student Stadsacademie'. Dat kan dus worden aangepast.  

Foto's boven en beneden zijn gemaakt en beschikbaar gesteld door Mevr. Hogenboom-van den Bosch (2020)

Je kan wel zien dat Dhr Henk van den Bosch een getalenteerd kunstenaar is. Maastricht heeft gelukkig meer stukken van zijn hand.  Wat te denken van de twee  gladde hardstenen zuilen genaamd 'Maas in Beeld' de uit 4 elementen bestaand kunstwerk die aan beide zijde van de maas zijn opgesteld en ontworpen door Christian Megert uit 1986, maar gemaakt zijn door Henk van den Bosch, deze zijn herplaatst in 2006. Verder de Walburga aan de ingang van de kerk van Amby en de bokken op het Severenplein in Amby. (foto's volgen). Het schijnt dat Dhr. van den Bosch op de Dorpstraat in Heer bij zijn schoonvader een werkplaats gehad. In 1971 is men met het bedrijf naar Amby verhuisd.  Het beeld zelf is vaak beschadigd door een vrachtwagen, dhr van den Bosch heeft al gezegd dat 'als ze hem langsbrengen hij hem best zou willen restaureren'. Foto's onder John Kerkhofs, kunstwerk Maas in Beeld, eerste twee foto's zijde Maastricht, foto drie en vier zijde Wyck. Dank aan mevr. Hogenboom-van den Bosch.

 .

Naor Bove

Bron:Mevr.Hogenboom-van den Bosch Website MestreechOnline, Wikipedia en Maastricht Digitaal, Boek Beeldig Maastricht van Frans Boetskens blz56, Foto's mevr. Hogenboom-van den Bosch, John Kerkhofs

eine terök