Metalen Deksels !

(Sphinxkwartier !)

Metalen deksels in het

Sphinxkwartier.

In het Sphinxkwartier (tussen Loods 5 en Bureau Europa) zijn er op de Boschstraat betonblokken geplaatst, deze betonnen 'legoblokken' worden sinds kort (feb-2022) gesierd door in het oog springende kleurige metalen deksels met de Sphinx het symbool van de voormalige Sphinx fabriek. Op de bewuste plek moet in de toekomst (als het nog ooit van zal komen) de halte van de tram komen. In het hele gebied liggen betonblokken die tijdelijk zijn aangebracht om gedeelten van het gebied af te zetten.  Het is de bedoeling om ze zo veel mogelijk door het gebied te verspreiden en herkenbaarheid uit te dragen. Op deze manier weten voorbijgangers in het vervolg dat ze door het Sphinxkwartier lopen. De metalen deksels zijn bovendien makkelijk te verplaatsen en komen van ontwerper Joost Corvers, die ook de metalen bewegwijzering rondom het Eiffelgebouw verzorgde. 

Universeel systeem

De betonblokken liggen door het hele gebied rondom het Eiffelgebouw, een gebied dat nog volop onder constructie is. Stichting het Spinxkwartier wilde de blokken verfraaien, zo vertelt Corvers en klopte daarvoor bij hem aan. Hij had daar al snel een concept bij bedacht: “Omdat het tijdelijke blokken zijn leek het een goed idee om een universeel systeem te verzinnen, ter herkenning van het gebied, maar ook om het eventueel verplaatsen ervan makkelijk te maken. Voor als projecten gerealiseerd zijn en de afbakening niet meer nodig is", aldus de ontwerper. De geïnstalleerde blokken met deksels blijven nu wel een tijdje liggen. Niet geheel onbelangrijk dus dat de deksels ook goed vastzitten, zo vertelt Corvers. 

Herkenningspunt van de wijk

Het is de bedoeling om ze zo veel mogelijk verspreid door het gebied neer te leggen en  herkenbaarheid uit te dragen. Zodat voorbijgangers weten dat ze in het Sphinxkwartier rondlopen.  De voormalige keramische fabrikant, of liever gezegd het symbool van de Sphinx vormt dan ook de inspiratie voor het design op de metalen deksels. Het beeld van de Sfinx zoals op de oude asbakken van de fabriek onder andere is terug te zien. Bij het ontwerp hield de ontwerper ook rekening  met de publieke ruimte. De verfraaiing moet dus wel 'hufter proof' zijn. “Uiteindelijk zijn we bij de piramide uitgekomen, als verwijzing naar de sfinx, zo subtiel mogelijk. Met een snelle vorm en kroontje van het Sphinx logo”, aldus Corvers. 

 

Bewegwijzering Sphinxkwartier

Joost Corvers heeft ook iov Stichting Sphinxkwartier de bewegwijzering ontworpen en uitgevoerd ism Studio Corvers.

Op de website van Joost Corvers staat hierover het volgende: 

Door middel van een betonnen maquette, die door haar materiaal refereert naar de geschiedenis van het gebied, krijgt de bezoeker de kans het gebied driedimensionaal te lezen. Zo kan iedere bezoeker op ruimtelijke wijze zijn weg vinden in het dynamische stadsdeel Sphinxkwartier. De maquette hangt in een stalen framewerk waarin alle partijen die gevestigd zijn in het gebied worden aangegeven. De namen met cijfers verwijzen naar de specifieke locatie in de maquette.

Door de objecten op vijf strategische locaties in het industriële gebied te plaatsen kan niemand om de wegwijzers heen. Je vindt de bewegwijzering in de Penitentenpoort, Petrus Regoutplein Zuid, Petrus Regoutplein Noord, Sphinxcour en aan het Bassin.

 

Bron: website Joost Corvers, RTV Maastricht, foto's John Kerkhofs
Naor Bove
eine terök