Mercurius

(Tongersestraat door Charles Vos)

 

Beeld 'Mercurius' door Fons Bemelmans:

 

Ter gelegenheid van de ingebruikneming van het nieuwe gebouw van de kamer van koophandel aan Het Bat, heeft het Maastrichtse bedrijfsleven dit beeld aan de stad Maastricht geschonken. Een zeer toepasselijk geschenk. Immers Mercurius werd door de Romeinen vereerd als de God van de handel en de kooplieden. Het is in brons gegoten en het beeld is ontworpen door de Maastrichtse beeldhouwer Fons Bemelmans en is 110 cm hoog. Het is geplaatst op een blauwe natuurstenen sokkel. van 112 cm hoog en 32 X 32 cm. breed. Om de sokkel, gelijk met de straatbedekking, liggen 4 natuurstenen, waarin gekapt de namen van de bedrijven, die dit beeld geschonken hebben.

 

In de sokkel is gekapt: aangeboden aan de stad Maastricht door Mr. P.G. Meyer Viol, voorzitter kamer van Koophandel Maastricht 17-12-1982.

 

Het beeld werd onthuld op vrijdag 17-12-1982 door burgemeester Mr.A. Baeten, in het bijzijn van de medewerkers van de kamer van koophandel en hun voorzitter. Het monument staat op de stoep van het pleintje bij Het Bat en de Houtmaas.

 

De bedrijven die het beeld geschonken/gesponsord hebben zijn:

H. Coppes & zn

Sstichting Ondernemingen Beatrixhaven

ENCI Maastricht

Sphinx

Spaarbank Limburg

Bakker, Versteegh & Co Maastrichtse vereniging voor de geld- en effectenhandel

Bierbrouwerijen Brand, Glpen, de Leeuw en de Ridder.

 

Mercurius is de Romeinse god van de handel, de markten en het geld. Hij wordt afgebeeld met een geldbuidel in de hand en met vleugeltjes op zijn hoed. Hij was tevens de boodschapper van de goden. De volmaakte intermediair op de arbeidsmarkt: hij brengt een hemels bericht en een buidel geld.

Naor Bove

Bron: Boek Frans Boetskens, Beeldig Maastricht: blz. 87.Foto's John Kerkhofs.

eine terök