Offerblok voor de armen

(Monument voor de armen !)

Het Offerblok voor de Armen op de Maasbrug.

In onze tegenwoordige tijd misschien 'weer' een idee !!

Foto Links gevonden op beeldbank, collectie GAM nr. 13760 en werd op Facebook geplaatst door Lucien Knubben. Lucien had een vraag, Kin miech iemand get euver dit monumint vertèlle?

De vraag werd snel door oa Ben Hanssen beantwoord, Ben schreef;

Op zondag 1 Oktober 1917 om 1 uur in de middag werd een massief Belgische granieten offerblok onthuld en overgedragen aan de burgemeester van Maastricht. De offerblok was ontworpen door de architect Kosters. De offerblok stond geplaatst aan de Wyckse oprit van de Maasbrug.
Op het blok stond vanaf de voet gezien eerst het jaartal 1917 gevolg door een iets hoger aangebrachte tekst 'God behoede ons land voor oorlog' en bovenaan de tekst 'voor de armen'.
Genodigden, autoriteiten en omstanders brachten het eerste offer van FL. 293,93. Dit bedrag werd later met FL. 100,= van enkele notabelen verhoogd, 'voor de armen.'
Het is niet bekend hoelang deze offerblok als zodanig dienst had gedaan, ook is de totale opbrengt hiervan niet bekend.

Nol Roberts schreef verder;

in een artikel van de Nieuwe Tilburgse Courant stond de volgende tekst 'daar moet opgemerkt worden dat vaak de datum onjuist was'. Te Maastricht zal 30 (september) dezer een eigenaardig monument worden onthuld: een offerstok (sic), op getrokken uit Belgisch graniet en van boven voorzien van een uit ijzer gesmede bus. Op deze bus zullen de woorden prijken  „Voor de armen", terwijl het beneden gedeelte vermeldt: „God behoede ons land voor oorlog." Het denkbeeld en de uitvoering van dit monument gaan uit van den architect Koster. De kosten worden gedragen door den heer Walther Philips, directeur der C. V. Gebrs. Philips, terwijl de mededirecteur, de heer Erwin Philips reeds een gift voor de armen heeft toegezegd. Het gemeentebestuur heeft verklaard deze schenking te aanvaarden. De offerstok (sic) zal geplaatst worden aan het begin der Maasbrug, naar de zijde van Wijk. 
De gebr. Philips vieren in die periode het 100 jarig bestaan van hun onderneming toen nog in de Wolfstr
aat. De directie bestond toen uit de Heren Walter en Erwin Philips. (Tabaksfabriek Philips).

Waar het 'beeld' nu staat en wat de opbrengst was is helaas niet bekend. Het was destijds best lucratief om een offerblok stiekem te legen getuigen de krantenknipsel uit de 't Amerfoorts Dagblad / De Eemlander van 10 oktober 1916 rechts. Bron Delpher Kranten

 

Bron:FaceBook, Foto: Beeldbank-collectie GAM, art diefstal uit offerblok Delpher Kranten.  Tekst Ben Hanssen en Nol Roberts.

eine terök