Oorlogsmonnúmint

Regiment Stoottroepen

 

(Oorlogsmonument Villa Wyckerveld)

 

Oorlogs monument Regiment Stoottroepers:

Het Monument voor het Regiment Stoottroepen is een Nederlands oorlogsmonument in Maastricht. Het is een beeld naar ontwerp van Charles Eyck die tevens ontwerper was van verscheidene andere monumenten ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een replica van het Stoottroepenmonument van Charles Eyck en werd op dinsdag 24 oktober in het plantsoen achter de fraai gerestaureerde villa Wyckerveld onthuld door Theo Feijen en Funs Laven, oud-Stoottroepers. (Foto links uit Jaarboek Maastricht  1994-95 door Fotopersbureau Frits Widdershoven blz 26-27) 

Het regiment Stoottroepen ontstond in september 1944 uit het gewapend verzet en had zijn hoofdkwartier in villa Wyckerveld.

Ter herinnering hieraan ontwierp Eyck een beeld van een zittende, uitgeputte man die opgebeurd wordt door een sterke, staande figuur die met zijn rechterhand het V-teken maakt. Het monument werd voor het eerst onthuld in 1949. In 1977 verhuisde het vanwege de leegstand van de villa en het dreigend vandalisme naar het Nationaal Oorlogs-en Verzetsmuseum in Overloon.

Park Wyckerveld is een vrij logische locatie aangezien het hoofdkwartier van Prins Bernhard en zijn strijdtroepen in Wyckerveld was. De locatie ligt aan de Meersenerweg in de buurt van het centraal station, nabij Villa Wyckerveld.

Het monument voor het Regiment Stoottroepen vindt zijn oorsprong bij Prins Bernhard, die initiatief nam om leden van de leden van het gewapend verzet in militaire eenheden te formeren waarbij het hoofdkwartier lag in villa Wyckerveld, van deze geformeerde eenheden stierven honderden soldaten waardoor er de behoefte ontstond om deze eenheden en gesneuvelden te herdenken, later werden de opgerichte eenheden ook toegevoegd aan andere eenheden waardoor ook soldaten van deze eenheden herinnerd worden die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. De groep die dan ook wordt herdacht zijn de gesneuvelde soldaten die onderdeel uitmaakten van deze eenheden. Het is overigens onderdeel van een groter geheel, zo is het originele monument in Overloon, het is dus onderdeel van een reeks oorlogsmonumenten die gewijd zijn aan de Stoottroepen die op initiatief van prins Bernhard zijn ontstaan.

De stoottroepers die worden herdacht met dit monument maakten deel uit van een geheel aan stoottroepers. In 1962 werd een deel van deze stoottroepers ingezet in Nieuw-Guinea als onderdeel van het 41e Pantserinfanteriebataljon in 1995 werd dit het 13 infanteriebataljon luchtmobiel en 11 Mortiercampagne ‘Margiet’ luchtmobiele brigade. Het monument richt zich vooral op de gesneuvelden tussen 1940 en 1945, maar het monument wordt ook gebruikt om de gesneuvelden te herinneren die in latere missies sneuvelden.

De replica in Maastricht is in augustus/september 1994 afgegoten van het originele monument en op de locatie in het park Wyckerveld herplaatst.

 

Het ‘Monument voor het Regiment Stoottroepen’ te Maastricht is een bronzen beeld van een hurkende man aan de voeten van een Stoottroeper die met opgerichte arm de weg voorwaarts wijst. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk. (zijn vingers maken het V-teken).

Opschrift rondom de sokkel : STOOTTROEPEN OPGERICHT 210944 VILLA WYCKERVELD MAASTRICHT - EYCK 1994

Naor Bove

 

Bron:  Boek Jaarboek Maastricht 1994-95 blz 26-27, Website Standbeelden Van der Krogt, Wikipedia, Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Foto: Frits Widdershoven en John Kerkhofs.

eine terök