Richie Backfireplein

(Onthulling van kooi kunstwerk ter herrinnering aan Richard Bruinen)

 

Op 19 Maart 2022 werd het Richie Backfireplein in gebruik genomen. De onthulling hiervan was een paar maal uitgesteld vanwege Corona beperkingen, nu is eindelijk het straatnaambord bevestigd.

 Er werd een kooi kunstwerk onthuld, het kunstwerk werd gemaakt door Maarten van den berg, kunstenaar en stadsdichter van Maastricht. Hij stond toevallig dertig jaar geleden als barman in de kroeg waar Richard vaak kwam en Backfire! zijn allereerste optreden speelde. "Ik vond dat het niet alleen een gedicht zou moeten zijn, maar dat het ook een verhaal moest vertellen waardoor mensen nieuwsgierig raken naar dat verhaal van Richard en de M-Town Rebel scene die daaraan vast hangt."

Richard Bruinen (1972-1999), die als bijnaam 'de lange' of 'Richie Backfire' had. In de jaren negentig drumde Bruinen in verschillende hardcore-punkbands, zoals Right Direction en Backfire! Met die laatste werd de drummer het meest bekend. Samen met de 2 meter lange Richie Backfire kreeg de hardcorescene in Maastricht wereldfaam als de M-Town Rebels. Richie was een regelaar, "hij regelde alles ", vertelt Reumers.

"Hij was gewoon het middelpunt van de scene, iedereen keek letterlijk tegen hem op. Hij leed aan depressies, maar daar had hij het nooit over, hij hield dit altijd verborgen, voor iedereen was hij de 'batteroaf' en grappenmaker. Hij worstelde met zijn verleden, waarin hij seksueel misbruik had meegemaakt.

Niemand had de zelfmoord van Richie in 1999 op 26 jarige leeftijd zien aankomen. Hij schoot zich door het hoofd in het bos bij de ENCI groeve. Meer dan duizend mensen woonde de afscheidsdienst voor Richard bij. "Mensen stonden zelfs nog buiten de kerk!"

Op vele plaatsen in de wereld zijn er straten en pleinen vernoemd naar  musici. Punkers zitten er maar zelden bij. Het Richie Backfireplein is waarschijnlijk het eerste plein dat naar iemand uit de hardcorewereld is vernoemd. Door de Coronabeperkingen is het een sombere bedoeling, maar dat zo snel mogelijk ingehaald met een muziekfestival. Bruinen is niet de enige muzikant die genoemd wordt voor een straatnaam in Maastricht.

Er is gekozen voor de artiestennaam van Bruine omdat deze internationaal herkenbaar is en dat past bij de huidige ontwikkelingen van het gebied, zo laat de gemeente weten. Maar hoe gaat dat nou een nieuwe straatnaam vinden? De commissie straatnamen adviseert het college over straatnamen. Er kwam in dit geval een verzoek voor een naam van dit terrein. Een eerste idee was om iets met het industriële verleden van het gebied te doen, maar de Muziekgieterij lag wat verder van de rest af. Daarom is men gaan kijken naar de huidige functie van de instantie in de muziekscene. Vervolgens nam de commissie de pophistorie van Maastricht onder de loep. De naam Richie Backfire was wel een naam die eruit sprong. De regel is ook dat iemand minstens tien jaar geleden overleden moet zijn.

Het Richie Backfireplein bij de Muziekgieterij in Maastricht werd op zaterdag 19 maart 2022 om 16.00 uur officieel in gebruik genomen. Cesar Zuiderwijk, voormalige drummer van Golden Earring, zal het openen voor zijn rekening nemen. Ook wordt op deze  dag het monument  'Rich in Peace'  ter nagedachtenis aan de Maastrichtse drummer onthuld.

Het monument, een stalen kooi waarin een gedicht is gelast en die om een boom heen is geplaatst, is daarom tegelijkertijd bedoeld om aandacht te vragen voor psychische klachten. Het hele kunstwerk werd gemaakt door Maarten van den berg, kunstenaar en stadsdichter van Maastricht. Hij stond toevallig dertig jaar geleden als barman in de kroeg waar Richard vaak kwam en Backfire! zijn allereerste optreden speelde. "Ik vond dat het niet alleen een gedicht zou moeten zijn, maar dat het ook een verhaal moest vertellen waardoor mensen nieuwsgierig raken naar dat verhaal van Richard en de M-Town Rebel scene die daaraan vast hangt."

Naor Bove

Bron: Uitzending 1Limburg, Art. 1Limburg, Art.1Limburg, RTV Maastricht Website Muziekgieterij, Maarten van den Berg,

Foto's John Kerkhofs

eine terök