Relatie

(Sjra Schoffelen)

 

Beeld 'Relatie' door Sjra Schoffelen:


Bij gelegenheid van zijn 150 jarig bestaan schenkt de Sphinx aan gemeente Maastricht een beeld van kunstenaar Sjra Schoffelen. Het heet 'Relatie' en komt te staan op het Onze Lieve Vrouweplein, waar wel meer relaties ontstonden.

Het zijn twee versmolten figuren van brons, zittend op een stoelvormige sokkel met het opschrift aan de achterzijde van de sokkel :

N.V. Koninklijke Sphinx 1834 - 1984

Aangeboden 14 mei 1987

Een plaquette in de bestrating meldt:Relatie ontwerp: Sjra Schoffelen, 1987. Bij deze gelegenheid schonk de fabriek aan de
stad een collectie van 75.000 stuks sieraardewerk.

Kunstwerken werden ter adoptie aangeboden door de Veldeke Krink Mestreech en voorzien van een bronzen plaquete met uitleg over beeld, datering en kunstenaar. Deze werden op 16 mei 2009 onthuld.

Dhr. Verdult hoefde hier niet lang over na te denken om zijn vrouw Masoeme Abbarin die in 2006 overleed aan kanker en in Iran begraven is te herdenken, mevr Masoeme Abbarin kwam naar Nederland als politieke vluchteling in 1988 met haar toenmalige echtgenoot en drie kinderen, Sterre der Zee was haar tweede thuis.

De Plaquèt vermeld de tekst in 2008 'aongebooje aon: Masoeme Abbarin 21-01-1961 – 26-10-2006'.

 

De Kunstenaar Gerardus Cornelius oftewel Sjra Schoffelen is geboren op 01-08-1937 in Roosteren.

Zijn opleiding ontving hij aan de Stadsacademie en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij cum laude afstudeerde. Hij voltooide zijn opleiding aan de Hochschule fur Bildende Kunste in West Berlijn, waar hij twee jaar samenwerkte met professor Heiliger. Terug in Nederland werd zijn werk enkele jaren later bekroond met de Henriette Hunstinx prijs.

Beelden met de titel Relatie werd oorspronkelijk in opdracht van het instituut voor geestelijke gehandicapten "Watersley" in Sittard (1980) nu zijn ze oa te vinden in Maastricht (1987), Roosteren (1999)  en in Meerssen (2013). Het patine van het brons is voor Sjra heel belangrijk. De kleur van het beeld kan de tegenstelling van beeldende elementen goed versterken. Heel bijzonder is de blauwe kleur die van tijd tot tijd in zijn bronzen beelden opdoemt.

De grote sterke buitenvormen beschermen de kleinere gevoelige binnenvormen. Elke beweging, elk gebaar is naar binnen gericht. Het is een sterkte relatie, sterke schouders , een rechte rug; menselijke waarden en waardigheid.

Naor Bove

Bron: website Van der Krogt, Sjra Schoffelen, MestreechOnline. Foto zwartwit Jaarboek Maastricht 1987 blz.30 en John Kerkhofs.

eine terök