Relax en Meet !

(Ontspan en ontmoet)

 

Relax and Meet oftewel 'ontspan en ontmoet'.

Het beeld Relax & Meet van Alexander Suma uit 2007 staat aan het Gouvernementspad. 

Bouwkundestudent Alexander Suma won in 2006 de prijsvraag PreC2omp, georganiseerd door het BIBM congres te Amsterdam. Zijn ontwerp kreeg de naam Relax & Meet.

De Relax & Meet bestaat uit een organische vorm, waarvan het ronde gedeelte kan worden gebruikt om te zitten, hangen, liggen, kortom: ontspannen. Het overkappende deel dient als bescherming. Als er meerdere zitelementen in een kring worden gegroepeerd, ontstaat een afgeschermde plaats die toch een open verbinding zou behouden met de omgeving. Op die manier stelt het ontwerp het menselijk lichaam en de menselijke ontmoeting centraal. Eén van de uitgangspunten van het ontwerp is dat je gemakkelijker vrijuit praat als je een eigen, beschermde omgeving hebt . En die omgeving biedt de Relax & Meet stoel. Helaas zal er op de huidige plek niet vaak iemand in de buurt zijn om een gesprek aan te knopen. Suma ging ervan uit in zijn ontwerp dat er meerdere Relax & Meetobjecten bij elkaar zouden komen te staan.

Bouwkundestudent Alexander Suma, de ontwerper van het zitobject ‘Relax & Meet’, heeft met zijn ontwerp de eerste prijs gewonnen voor een internationale ontwerpwedstrijd in mei 2005 van het Bureau International du béton Manufacturé (BIBM), een belangenorganisatie van prefab betonproducenten. Alexander Suma won de hoofdprijs, bestaande uit de daadwerkelijke productie van het winnende ontwerp en een geldbedarg van 750 euro. Het antracietkleurige meubel heeft voor vijf jaar een plek gekregen op de campus van Technische Universiteit Eindhoven. Hij staat bij De Zwarte Doos, hij heeft van de provincie Limburg een ‘waarderingsbijdrage’ gekregen van 2.500 euro voor zijn ontwerp van het zitmeubel. De student, die in het Limburgse Eijsden woont, mag het geld vrijelijk besteden. Gedeputeerde Odile Wolfs, die het besluit tot toekenning nam, vindt het belangrijk dat het talent van Suma wordt herkend en erkend. De provincie overweegt om zelf ook een Relax & Meetstoel aan te schaffen. Het zitobject zou een plaats moeten krijgen bij het provinciehuis in Maastricht.

Niet alleen de provincie was enthousiast over het ontwerp ook de woningstichting Servatius zou op zoek zijn naar een plaats om een groepje van de grote krulvormige stoelen neer te zetten, het plaatsen van een aantal 'stoelen' in een groep zou ook de opzet zijn geweest van Alexander Suma.

Een spectaculair ontwerp van een dubbel gekromde buitenzitplaats waarvan Verhoeven Timmerfabriek de mal mocht produceren. “Drie timmermannen hebben er een maand lang aan gewerkt.” Waarmee het prijskaartje voor de mal alleen op zo’n vijftienduizend euro uitkwam, op een totale prijs van vijfentwintigduizend euro. In afwachting van geïnteresseerde staat de bekisting ervan thuis in Eijsden bij Suma  in de schuur.

Het beeld is gemaakt door Ontwerper: Alexander Suma, Bekisting: Verhoeven Timmerfabriek Venray, Prefab betonfabrikanten: Van den berg Beton en Spanbeton.

Alexander Suma studeert zowel Architectuur als Constructief Ontwerpen. Deze disciplines heeft hij met elkaar verenigd voor het ontwerp van de Relax & Meet. Daarmee won hij bij de prijsvraag PreC2omp (georganiseerd door BIBM). Niet alleen een geldprijs, zijn organisch gevormde zitelement mocht bovendien worden uitgevoerd en staat nu op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. De Relax & Meet bestaat uit een organische vorm, waarvan het ronde gedeelte kan worden gebruikt om te zitten, hangen, liggen, kortom: ontspannen. Het overkappende deel dient als bescherming. Als er meerdere zitelementen in een kring worden gegroepeerd, ontstaat een afgeschermde plaats die toch een open verbinding zou behouden met de omgeving. Op die manier stelt het ontwerp het menselijk lichaam en de menselijke ontmoeting centraal. Het zitelement is opgebouwd uit twee prefab betondelen. De bekistingmaker heeft het ontwerp omgezet in een houten mal, die daarna naar de betonfabrikant werd getransporteerd. Daar werden de elementen gestort in zelfverdichtend beton met een antraciet pigmentering. Vervolgens werden de twee delen met elkaar verbonden door een rubber strip. Het hele proces vanaf de werktekeningen en berekeningen tot realisatie nam acht weken in beslag. “Dit ontwerp is helemaal toegespitst op prefab beton en kan met geen enkel ander materiaal worden gerealiseerd,” zegt Suma. “Beton is dus een uitstekend materiaal om organische vormen mee te maken.” Ontwerp: Relax & Meet van Alexander Suma Bekisting: Verhoeven Timmerfabriek Venray Prefab betonfabrikanten: Van den Berg Beton, Spanbeton

Naor Bove

Bron: Website Alexander Suma, Verhoeven, Technische Universiteit Eindhoven. Mathilde van Hulzen Blz 10 bij pdf document van Betonplaza.Foto's John Kerkhofs.

eine terök