Scheepsboegbeeld

(Mariabeeld Bouillonstraat - Charles Vos)

 

Scheepsboegbeeld:

Het Scheepsboegbeeld die staat op het pleintje van de Stokstraat/Plankstraat is het karakter van het Stokstraatkwartier, aldus de filosofie van beeldhouwer Arthur Sproncken, het wordt bepaald door de Naamse steen die maasschippers aanvoerden uit de in België gelegen plaats van deze naam. Vandaar dat het zinvol is, de herinnering aan deze schippers in deze omgeving levendig te houden met een passend cultuur, in dit geval een boegbeeld.

Het boegbeeld is een schenking aan de Gemeente Maastricht van het Comité Limburgs Oorlogsmonument, dat nog over een geldbedrag beschikte en dit aldus heeft besteed.

De uit brons gegoten sculptuur is 200 cm. hoog en 110 cm. lang. Het beeld werd gegoten in de bronsgieterij van de firma Sillen en Co., te Swalmen.

De beeldhouwer plaatste het beeld op een driezijdige en 135 cm. hoge sokkel, gestort van basaltbeton. 

Op vrijdag 13 mei 1973 werd het boegbeeld, onder grote publieke belangstelling, onthuld door Mr. A. Baeten, Burgemeester van Maastricht. Het Stokstraatkwartier heeft met dit boegbeeld van Arthur Sproncken er ongetwijfeld weer een mooie bezienswaardigheid bij gekregen.

Volgens dhr.Hans van der Woude heeft het beeld als bijnaam "Marie vaan Bonhomme" gekregen, naar de vrouw van de reder van de boot naar Luik.

 

Bron: Boek Beeldig Maastricht door Frans Boetskens blz 68. Fotosite Hans van der Woude.  Foto's John Kerkhofs

eine terök