Siamese Sphinx

(Kunstwerk van duo Les Deux Garsons)

Siamese Sphinx door duo 'Les Deux Garsons' (de twee jongens)

In het binnentuintje van de Miller appartementen in het nieuwe Sphinx kwartier werd op 20 april 2023 een nieuw kunstwerk onthuld. Het beeld is een verwijzing naar de Engelse graveurs Johnson en Toft die rond 1880 voor de Sphinx ontwerpen maakte voor aardewerk.

Het kunstwerk werd onthuld door beide kunstenaars van het duo Les Deux Garsons en wethouder Frans Bastiaens. Het beeld werd vervaardigd in opdracht van Stienstra Wonen uit Heerlen.

Het duo Les Deux Garsons bestaat uit Michel Vanderheijden (1965) en Roel Moonen (1966) die beide afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht in plastische vormgeving. Ze werken sinds 2000 samen onder de naam atelier Les Deux Garsons wat in het Nederlands 'de twee jongens' betekent.

binnentuintje Miller appartementen

binnentuintje Miller appartementen

van links naar rechts John Johnson, archieven en koffiekannen en Henri Toft.

Het beeld

Het bronzen beeld is gegoten bij bronsgieterij in Vroenhoven Art & Craft. Voor inspiratie zijn de kunstenaars afgereisd naar Wenen naar de tuinen van Belvedere, hier stonden de sphinxen die bestaan uit dierenhoofden en vrouwenlichamen. Het beeld bestaat uit boeken, koffiekannen en vrouwenlichaam met mannenhoofden. Volgens de kunstenaars zijn we onderdeel van de tijd waarin we leven daarom een genderneutraal beeld.

De boeken (archiefmappen) staan verwijzen naar de goed bewaarde archieven van collecties, dessins en ontwerpen waar de kunstenaars hebben gezocht naar decors van de 19e eeuw.

De grote koffiekannen, in het Westen dronken ze voornamelijk thee terwijl ion Limburg met de grote gezinnen koffie werd gedronken in grote koffiekannen en verwijzen naar de Limburgse gastvrijheid, de replica's zijn op ware grote uit de collectie van de Sphinx.

De twee hoofden zijn van de graveurs John Johnson (1879) en Henri Toft (1880) die werkzaam waren bij de Sphinx.

Het bronzen kunstwerk kreeg van de makers de naam Le Dialoque. „En dat staat voor de dialoog tussen de twee samenwerkende, Britse graveurs en die tussen werkgevers en werknemers van de Maastrichtse aardewerkfabrieken”, legt Moonen uit.

Filmpje van de onthulling door Limbourgeois is te zien op YouTube

Bron: Magazine Chapeau, website: Les Deux Garsons, Limbourgeois YouTube.   Foto's John Kerkhofs

Nao Bove

Aonvaank