Stille Strijd

(aandacht voor zelfdoding onder jongeren)

'Stille Strijd'

Stille Strijd Tijdelijk monument tegen zelfdoding jongeren onder de 30 jaar.

Wie de afgelopen dagen in de Stationsstraat is geweest, kan het niet ontgaan zijn: tot en met 18 september staat er een groot kunstwerk met de titel ‘Stille Strijd’. Het kunstwerk van kunstenares Saskia Stolz van Power Of Art House beeldt een jongere uit die in elkaar zit gedoken. Het kunstwerk vraagt aandacht voor depressie en zelfdoding(gedachtes) of suïcide onder jongeren. In die groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1.

Het kunstwerk is 2,5 meter hoog en 4 meter langen toert door Nederland en doet momenteel Maastricht aan. Van 4 t/m 10 september 2023 was het ook Wereld Suïcide Preventie Week. Deze week werd stilgestaan bij de mensen die zijn overleden door zelfdoding, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door zelfdoding is geraakt.  Mensen kunnen zonnebloemen leggen bij het kunstwerk al dan niet voorzien van een persoonlijke boodschap. Inmiddels liggen in de Stationsstraat al veel zonnebloemen. Dat laat zien dat het thema ook veel inwoners in Maastricht raakt. De zonnebloem is hier een teken van hoop en herdenking.

Zondag 10 september  vond er om 15.00 uur een programma plaats bij het kunstwerk met sprekers en Dany ‘The Voice of Holland winnaar‘ voor het eerst zijn nieuwe single ‘Ik Ben Jij’, een nummer geschreven in samenwerking met 113 en nabestaanden van zelfdoding, ten gehore brengen. Wethouder Anita Bastiaans was namens gemeente Maastricht aanwezig en spreekt de aanwezigen kort toe.

In 2022 overleden 1916 mensen aan zelfdoding, dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen.

Maastricht  heeft ook 20 bankjes in de stad voorzien van plaquettes van 113 zelfmoordpreventie. Praten over deze gedachtes kan helpen. Wie hiermee worstelt of iemand kent die het moeilijk heeft, kan terecht bij de hulpverleners van www.113.nl.

Naor Bove

Bron: Zonnebloem, Gemeente Maastricht, 113. Foto's John Kerkhofs

eine terök