Burgers van Maastricht

 

(Beeldengroep Herdenkingsplein)

'Kunstig Maastricht': Wat is kunst ?  Volgens wikipedia is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Het omvat een breed scala aan menselijke activiteiten zoals, schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, moderne mediakunst, theater, dans, muziek, zang, fotografie, film, architectuur, literatuur en poëzie. De definitie van kunst of wat wel of geen kunst is, is altijd een onderwerp van voortdurende controverse. Maw, wat de ene kunst vindt, is voor de ander 'rotzooi'. Voor mij zelf stel ik de regel dat het 'iets' moet voorstellen.

Het moet me boeien en eventueel vragen opwerpen.

Momenteel worden er in Maastricht kunstvoorwerpen onthuld waar je vraagtekens bij kunt zetten. Je ziet niet 1,2,3 wat bedoeld wordt en misschien is dat nu juist de bedoeling ook bij de volgende beeldengroep genaamd 'Burgers van Maastricht'

'Burgers van Maastricht'

Op 14 december 2023 is er op het Herdenkingsplein in de middag een nieuwe beeldengroep onthuld. De titel van het kunstwerk, gemaakt door het gerenommeerde atelier Les Deux Garçons die bestaat uit Roel Moonen en Michel vanderheijden van Tinteren, beiden oud leerlingen van Maastricht Institute of Art is 'Burgers van Maastricht'.

Dit kunstwerk is naar aanleiding van het 200 jarig bestaan van Maastricht Institute of art opleiding Beeldende kunsten van Zuyd Hogeschool. Volgens de kunstenaars kan iedereen dus ook de Maastrichtenaar een deel herkennen in de beelden. De groep is ontstaan met het idee vanuit de gipsotheek, de gipscollectie binnen de Maastricht Institute Of Art van Zuyd Hogeschool ze hebben dezelfde karakter als de gips behouden. Fa Laudy heeft voor deze drie beelden de sokkels gemaakt. De beelden zijn door de burgemeester van Maastricht Wim Hillenaar onthuld.

De herdenkingsplein is niet toevallig uitgekozen als de plek waar de beeldengroep wordt onthuld, het is ook de plek waar de Maastrichtse Kunstacademie gevestigd is. In het jubileumjaar kwamen ook de bijna vijfhonderd gipsen afgietsels van objecten terug in de belangstelling. Op basis   daarvan is het kunstnaarsduo Les Deux Garcons aan de slag gegaan en is het uiteindelijk een groep van drie grote beelden geworden, deze lijken op afgietsels van gips maar het ziet zijn. Met de naam 'burgers van Maastricht' hebben de kunstenaars een vergelijking getrokken met de burgers van Calais met een link naar het stille verzet van de stadsbewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de beelden zijn mens, dier en god verenigd, een associatie met de Griekse wereld van sagen en mythen.

De beeldengroep is tot stand gekomen dankzij Zuyd Hogeschool, Gemeente Maastricht, Atelier les Deux Garçons, Laudy Bouw & Ontwikkeling Tim van Neer, DSM, Catharien Romijn, Art Hotel Rotterdam, Amsborgh Investments B.V., Maya Meijer-Bergmans, Inge Meijer, Kees en Willemien Halkes, Jac en Miny Defauwes, Serhat Celik, Rob Henquet, Ronald Bax en Frank Lunenburg.

Naor Bove

‘Burgers van Maastricht’ bestaat uit drie beelden van ongeveer vier meter hoog genaamd, 'L'icone' afm. 15,5 x 21 x 60 cm, 'Le Genre' afm. 21 x 21 x 60 cm en 'La Religion' afm. 19,5 x 15,5 x 60 cm. Het zijn bronzen beelden die wit zijn van kleur. Roel Moonen legt uit: “Deze kleur verwijst naar de gipscollectie van de academie. Die stamt uit de tijd van de oprichting. Men wilde dat men kon leren tekenen en schilderen met het naakte menselijk lichaam als voorbeeld. Echt naakt was toen ‘not done’ en dus werd er een ‘gipsotheek’ gecreëerd.” De gipscollectie bevat zo’n vijfhonderd afgietsels van kunsthistorische beelden, architectuurfragmenten en voorbeelden van mens- en dierenanatomie. “Aan de hand van die beelden werden er nieuwe beelden gemaakt door de studenten”.

De beelden uit de ‘gipsotheek’ hebben de kunstenaars gebruikt als startpunt voor het creëren van de nieuwe beelden voor ‘Burgers van Maastricht’. Vanderheijden van Tinteren: “We hebben de gipscollecties gefotografeerd en als het ware de foto’s in stukken geknipt. Hierdoor hebben we nieuwe lichamen gecreëerd met bijvoorbeeld de benen van het ene beeld, het bovenlichaam van een ander beeld, en het hoofd van weer een ander beeld. We hebben wel de delen van de beelden weergegeven zoals ze ook in de gipscollectie voorkomen.”

De kunstenaars willen met het kunstwerk aan de hand van de beelden hedendaagse thema’s aan de kaak stellen. “We zijn ons gaan afvragen wie tegenwoordig nog de burgers van Maastricht zijn. Dat is heel divers geworden mede doordat Maastricht een studentenstad is. Ook die diversiteit willen we in de beelden terugbrengen, met actuele onderwerpen zoals genderdiversiteit, zijn wie je wil zijn, seksualiteit en religie. We hebben de beelden uit de ‘gipsotheek’ naar het heden getrokken.”

De naam ‘Burgers van Maastricht’ is een knipoog naar ‘Burgers van Calais’, gemaakt door de franse beeldhouwer Rodin in 1886. Rodin’s kunstwerk bestaat uit zes beelden. Zij geven de zes mensen weer die hun leven aanboden aan de Engelse bezetter in ruil voor dat hun stad zou worden gespaard. “Maar eigenlijk was het vooral de titel, van het werk van Rodin, die ons inspireerde. De zes beelden van Rodin communiceren onderling met elkaar, dat wilden we ook in ons kunstwerk naar voren laten komen”, zegt . Vanderheijden van Tinteren.

Hoe lang de beelden onaangetast wit zullen blijven is de vraag. Maar de kunstenaars zijn niet bang dat er iets met de witte kleur zal gebeuren. “We hebben natuurlijk graag dat de beelden blijven zoals ze zijn. Maar vanaf het moment dat je een beeld op zijn plek zet, gaat zo’n beeld ook een eigen leven leiden. En we hopen dat men ze laat zijn zoals ze zijn, uit respect.”

Bron: Wikipedia, Chapeau Magazine, Zuyd, L1. Foto's John Kerkhofs

eine terök