14 Gedenktafels en

 12 Plaquettes

 

(Oorlogsmonument Maastricht Herdenkingsplein)

14 Gedenktafels en 12 Plaquettesop het Herdenkingsplein:

Om de provinciale dodenherdenking meer cachet te geven is er op het Herdenkingsplein in Maastricht een nieuw monument van gedenktafels met foto’s over de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Deze gedenktafels werden op woensdag 13-04-2022 onthuld op het Herdenkingsplein. Deze zijn ontworpen door de Jules Janssen voorzitter van het comité Dodenherdenking Maastricht. De tafels gaan het fysieke middelpunt van de jaarlijkse herdenking op 4 mei vormen.

Op de Facebook pagina van de Stichting Comité Dodenherdenking Maastricht staat de volgende tekst: OP 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking op het Herdenkingsplein te Maastricht plaats. Om de herdenking ook een fysiek oriëntatiepunt te geven wordt er een bescheiden, sober monument geplaatst.

'Dit monument, de zgn ‘gedenkstafels’ bestaat uit 14 foto’s uit de periode 1940-1945 in Maastricht. Wegens Corona is de plaatsing hiervan uitgesteld maar dit jaar 2022 is het moment eindelijk aangebroken.  De onthulling van de ‘gedenktafels’ heeft plaatsgevonden op woensdag 13 april 2022 om 11.00 uur door wethouder Niels Peeters en jeugdlocoburgemeester Amira van basisschool El Habib tezamen met de groepen 7 van verschillende Maastrichtse basisscholen.

De kleurenfoto van de bonkaarten zijn van de vader van Jules Janssen, deze was leider van het verzet. De foto’s geven een tastbaar beeld van de oorlog'.

Herdenkingsplein met de 14 gedenktafels.

Behalve de tableaus zijn er op het Herdenkingsplein ook 12 plaquettes van kunstenaar Appie Drielsma te vinden, ter nagedachtenis aan de Maastrichtse Holocaustslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen zijn omgekomen. De tekst op de plaquettes luidt.

IK BEN LEVEN
DAT LEVEN WIL
TE MIDDEN VAN LEVEN
DAT LEVEN WIL

ALBERT SCHWEITZER 1875-1965

APPIE DRIELSMA 1997

(LEO MAX LOUIS SALOMON
ADELE SALOMON JACOBI  
JONAS ADAM DRIELSMA
NORA  JUDITH  RAGNAR  GEMMA  TILLA  LEVI  ELS  ALBERT  HANS  40-45)

Dit monument voor de Maastrichtse Joodse  oorlogsslachtoffers in de vorm van een lijnenspel van plaquettes in het plaveisel. 
In de steeds herhaalde uitspraak van Albert Schweitzer zijn de namen verweven van omgekomen familieleden van Appie Drielsma. Ontwerp: Appie Drielsma, 1997  Deze zijn onthuld in 1993.

Het Herdenkingsplein bestaat sinds 1984 en was oorspronkelijk bedoeld voor slachtoffers van totalitaire regimes in bijvoorbeeld Latijns-Amerika. De officiële Dodenherdenking van Maastricht werd dan ook altijd elders in de stad gehouden, namelijk bij het Limburgs Bevrijdingsmonument op het Koningsplein. Toen dat vanwege de bouw van de A2-tunnel niet meer mogelijk was, verhuisde de plechtigheid naar het Herdenkingsplein.

Omdat het Koningsplein met de aanleg van de tunnel een bouwput was, is  de jaarlijkse herdenking naar het Herdenkingsplein verplaatst.

Hoewel dat plein een aansprekend gedenkteken mist, zal de dodenherdenking, ook nu de tunnel gereed is, hier blijven plaats vinden.

          

Herdenkingsplein met de 12 plaquettes. (vreemd genoeg heb ik er maar 11, dat wordt nog eens terug gaan)

Het Herdenkingsplein met de 14 gedenktafels, de plaquettes zijn in de bestrating/plaveisel verwerkt.

Bron:De Limburger, RTV Maastricht, 1Limburg. Foto's: John Kerkhofs.

eine terök