Klimrex

(Mosasaurus op het Vrijheidsplein)

Mosasaurus als 'klimrex' op het Vrijheidsplein:

Het oude met het nieuwe verenigen, kunst om na te kijken en ook meteen functioneel, dat kun je wel zeggen van de ‘klimrex’ op het vredesplein gelegen  to het Oranjeplein. De Mosasaurus en Maastricht horen bij elkaar al toen de Mosasaurus werd ontdekt, zijn schedel geheel in het mergel gehuld in 1776 ontdekt bij Maastricht. Toen op 4 november 1794 Maastricht werd ingenomen door de Franse revolutionaire troepen van generaal Kléber, de meegereisde geoloog Barthélemy Faujas de Saiont Fond zag de grote wetenschappelijke waarde en legde daarom beslag op de schedel.

 

Onthulling Mosasaurus Groene Loper:

De Mosasaurus is op 1 juni 2019 onthuld door wethouder Gert-Jan Krabbendam en kreeg de naam Klimrex, bij de opening werd een buurtfeest georganiseerd. Wethouder Gert-Jan Krabbendam (o.a. wethouder van stadsontwikkeling) onthulde de Mosasaurus 'klimrex'. De naam is door een wedstrijd/prijsvraag georganiseerd door bedenker Raymond Dassen, penningmeester van de Stichting Stadspark Maastricht Oost. Men heeft de leerlingen van de omliggende basisscholen gevraagd om er eentje te verzinnen. De kinderen mogen dan met een spelletjes 'Ren je Rot'de definitieve naam kiezen. De toepasselijke naam is bedacht door Ceyomi van Die, van basisschool Scharn. Schoolkinderen van De Letterdoes, De Nutsschool, De Regenboog en Basisschool Scharn, 164 in getal namen deel aan de wedstrijd.

 

De Mosasaurus KLIMREX  is een klimrek waar kinderen in kunnen klauteren en spelen. Naast de onthulling van de Mosasaurus is ook de beweegtuin in gebruik genomen. Er waren sportinstructeurs aanwezig om daar de nodige instructies te geven. Na de onthulling en ingebruikname ging het buurtfeest verder, er werd live muziek gespeeld, er kon gedanst worden op een dansvloer en er werd voor een hapje en drankje gezorgd. Een mooi initiatief om de buurt rond de Groene Loper weer eens onder de aandacht te brengen.

 

Mosasaurus: de eyecatcher van het park:

 De Mosasaurus spreekt door zijn imposante afmetingen tot de verbeelding. Het is een speelobject dat verwijst naar de vondsten in de mergellagen. Het ontwerp is van West 8, een bekroond internationaal bedrijf voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het ligt in het zuidelijkste puntje van het Oranjeplein en er is een beweegtuin. Naast het speeltoestel, worden er andere activiteiten gerealiseerd, zoals trimtoestellen voor ouderen en een paviljoen met terras.

Het speeltoestel is onderdeel van het net geopende stadspark Maastricht Oost. De komst van het park moet de oude bovengrondse A2 doen vergeten, door de nieuwe groene, schonere omgeving.

Naor Bove

Bron: Thuis in Maastricht, St.Vrijheidspark, RTV Maastricht.

eine terök