Bom op Blauwdörp

Bom op Blauwdorp

 

De bom op Blauwdorp

Herdenking slachtoffers.

De 24 burgerslachtoffers van het bombardement op Blauwdorp werden op zondag 27-11-2016 herdacht. Buurtbewoners hebben een bloemenkrans gelegd ter nagedachtenis bij het monument aan de Willem Vliegenstraat. Het monument op de gevel van het hoekhuis aan de Gildeweg werd ook even stilgestaan. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake hield een toespraak. In de schuilkelder aan het Goeman Borgesiusplantsoen is een fototentoonstelling te zien van de verwoestingen in 1941.

Oorlog: ‘dwaasheid van de groten die wordt betaald door de kleinen.’

De bom op Blauwdorp.

Eenduidigheid is er 75 jaar na dato nog steeds niet: werd nu één bom op Blauwdorp gegooid of meerdere? Eigenlijk doet het er niet veel toe, want de gevolgen waren verschrikkelijk: 24 doden, 120 gewonden, straten vol verwoeste huizen, meer dan 140. Foto’s spreken meer dan woorden.

Wat gebeurde er op die zwarte donderdag in november 1941 om 21.00 uur in de Maastrichtse arbeiderswijk? Er zijn twee versies en ze zijn eigenlijk even tragisch, want het ging om botte pech. Oud-onderwijzer Jef Bartelet, die een gezonde fascinatie heeft voor alles wat ooit in Maastricht gebeurde en daar boeken over schrijft, rept van bombardement als een groot raadsel.

   

Blockbuster

Het explosief kwam niet van de Duitse bezetter, maar van een Engelse bommenwerper, die met een eskader op weg was naar Duitsland. De toestellen waren allemaal uitgerust met een nieuw type bom: de blockbuster. Zo groot en zwaar dat er maar één exemplaar aan boord paste. Een Duiste nachtjager wist op de bewuste avond een van de Engelse toestellen te onderscheppen, waarna de piloot op de vlucht sloeg en in duikvlucht ging om zijn bom kwijt te raken om daarna meer snelheid te kunnen maken. Het lukte: het toestel keerde veilig terug in Engeland. In het verslag avn de bemanning staat dat ze ervan overtuigd was dat de zware bom op Duits grondgebied was gelost. Een misvatting. Het explosief – met een enorme vernietigingskracht – bleek boven Maastricht gedropt, zo toonde analyse van een foto van de explosie aan. De blockbuster kwam neer in Blauwdorp bij de Gildeweg en de Gerard van Wermweg waar 22 van de 24 doden te betreuren waren. De andere theorie gaat uit van de combinatie van een brisantbom, gevolgd door enkele brandbommen, ook van Engelse afkomst. Een fout met fatale gevolgen. Gemaakt door jonge onervaren piloten die niet beter wisten. Oorlog op zijn wreedst.

Tragedie

Maar er was meer. Een tragedie binnen de tragedie. Een samenloop die nauwelijks te verzinnen valt. Een van de slachtoffers was Willem Hubert Keulen, roepnaam Willy. Hij was net in het stadhuis getrouwd met Emily Gielissen en met zijn ouders op de terugweg naar de ouderlijke woning aan de Gildenweg, toen het luchtalarm afging. Die waarschuwing redde vermoedelijk veel mensen in Blauwdorp het leven, want er was tijd genoeg om de schuilkelders op te zoeken. Ook Willy Keulen, zijn prille echtgenote en zijn ouders zochten bescherming in de kazematten onder de straat. Er gebeurde niks, maar het sein ‘veilig’ werd niet gegeven. Willy Keulen, vermoedelijk wat ongeduldig vanwege de feestelijke dag, besloot bovengronds te gaan om zich om te kleden voor de huwelijksreceptie die aanstaande was. Toen viel die verschrikkelijke bom en was de bruid van een paar uur eerder van het ene op de andere moment weduwe. Willy werd op slag gedood en de woning van zijn ouders volledig verwoest. Na de wederopbouw onthulde de vader van Willy Keulen een monument voor alle slachtoffers aan de Gildenweg 2.

 
Beelden van de straten die het zwaarst getroffen werden.  Met de kar van Bonhomme werden de stoffelijke overschotten weggebracht.
Links:Het bidprentje met de namen van alle slachtoffers dat vermoedelijk tijdens de zeswekendienst werd uitgedeeld. Rechts: St.Theresiaplein, begrafenis slachtoffers Bombardement

Naor Bove

Bron: De Limburger 24-11-16 artikel geschreven door John Hoofs. Foto's van diverse Archieven

Aonvaank