Boschanova

(Evenement Stoombierbrouwerij Bosch)

Boschanova

Afgelopen week kreeg ik een berichtje onder de ogen op Facebook van Historia Traiecti ad Mosam, een site over Maastricht in de breedste zin van het woord. Namens Brouwerij Bosch aan de Wycker Grachtstraat mocht Historia Traiecti ad Mosam vier pakketjes van elk twee toegangsbewijzen voor het evenement Boschanova op zondag 24 september verloten. Elk pakket vertegenwoordigde een waarde van 25 euro. Boschanova is genieten van heerlijke drankjes en hapjes van Wyckse ondernemers. Uiteraard mag je ook een blik werpen in een deel van de ruimten van dit unieke complex die dan opengesteld zijn.  Kijk en vooral dat laatste was voor mij een 'trigger', als kasteleinszoon weet ik wel het een en ander, alhoewel ik (bijna) geen bier drink was ik wel erg benieuwd naar de brouwerij zelf. Brouwerij Bosch stond al zo lang op mijn lijstje. Dus ik heb besloot om mee te doen om hopend samen met een medefotograaf de brouwerij en Boschanova te bezoeken, niet dat ik hoge verwachtingen had, maar wie niet mee doet kan ook nooit iets winnen. En wat denk je, ik was één van de gelukkige, nadat de ene en andere hobby fotograaf had afgezegd moest ik wel aan mijn vrouw vragen om mee te gaan, niet dat dat zo erg is. Maar ik wilde tenslotte ook op mijn gemak foto's maken, en eerlijk gezegd gaat dat een stuk beter en gemakkelijker als je met gelijkgestemde bent.

Maar ok op zondag 24 september een bezoekje gebracht aan de brouwerij van Fam. Bosch, woning en kantoor in de Rechtstraat en via de binnenplaats waar de brouwerij gevestigd was naar de Wycker Grachtstraat waar het Mouthuis van 5 verdiepingen staat. Een Maastrichtse ondernemersgezin met oa een eigen brouwerij genaamd De Keijzer, de ene keer geschreven met lange ij, de andere keer weer met Y. Tevens de bottelaar van MALIFA de Maastrichtse Limonade Fabriek, dit deed men in de eindperiode voor ca 2 jaar. Hiernaast heeft men ook Jenever gestookt. In het woonhuis van familie Bosch is iedere kamer aangekleed naar de schoorsteen, deze is geheel van marmer en heeft in elke kamer een andere kleur. In een kleine binnenplaats bevindt zich een volière met duiventil en knap verborgen de toilet. Momenteel is de brouwerij, woon en mouthuis onder beheer van een stichting van 20 vrijwilligers die met een eigen klusploeg het pand zelfstandig beheert en waar nodig herstelwerkzaamheden uitvoert. Zonder enige subsidie geven de enthousiaste vrijwilligers rondleidingen en vertellen levendige verhalen.

Aanvulling, vaak worden de mensen achter de schermen vergeten, zo ook hier. Ik kreeg via Facebook contact met mevr. Schenk die de vraag stelde aan wie dit allemaal te danken was, natuurlijk nieuwsgierig geworden vroeg ik wat mevrouw bedoelde kreeg ik het volgende antwoord:

'Eugène Schenk is mijn broer en wij woonden vroeger in de Wijcker Grachtstraat. De heer Bosch was klant van ons (wij hadden een carrosseriebedrijf en er moest wel eens wat gerepareerd bij Bosch, onze vader was handig met aambeeld, vuur en hamer) en wij waren klant bij Bosch. Er werd wel eens wat bier gehaald. Vandaar dat wij de zonen van Bosch ook kenden. Kortom....mijn broer Eugène heeft zich na zijn pensioen (wetenschappelijk medewerker economie aan de universiteit van Maastricht) gewijd aan een onderzoek naar de geschiedenis van brouwerij Bosch. Ergens heb ik nog een boekje liggen dat hij in de begintijd erover geschreven heeft. Hij heeft zich ook over de enige overlevende (ongetrouwde) zoon van Bosch ontfermd tot aan Bosch zijn dood. Dat was meteen het begin van een hoop ellende, want hoe gaat men om met een nalatenschap als deze. Wanneer er geen familie meer is die zich daarom bekommert. Enfin, ik (zus van Eugène) ben daar niet bij betrokken geweest, ik woon al lang niet meer in Maastricht. Wat ik wel weet is dat hoe een en ander ook gelopen is, het niet in de haak is als iemand uit de geschiedenis geschreven wordt. Als Eugène zijn initiatief en bemoeienis er niet was geweest dan is het maar helemaal de vraag of jullie mooie project er überhaupt zou zijn. Projectontwikkelaars loeren doorgaans naar dit soort situaties en een mooi appartementencomplex was zomaar een van de mogelijkheden geweest. Dus ik stel hierbij: alle lof voor Eugène Schenk die dit voor de projectontwikkelaars heeft weggesleept en tegelijkertijd een fiks aantal vrijwilligers een zin aan het pensioenbestaan heeft gegeven'.

Dhr Schenk wordt inderdaad nergens genoemd, hij wordt wel als bron vermeld bij een artikel door Roel Mulder genaamd 'Verloren Bieren' waar ook het boekje wordt aangehaald waar mevr. Schenk over schrijft, verder wordt hij als bron vermeld bij Wikipedia. Een artikel over hem staat op de site van DBNL. Zo zie je maar weer dat de beste paarden van de stal niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Het siert mevr. Schenk dat ze het (terecht) opneemt voor haar broer, waarvoor dank.

 

Je krijgt een realistische kijk op het leven van de brouwer en alle facetten wat hierbij horen, het brouwen, het bottelen, een eigen kuiperij waar de biertonnen werden gemaakt en het vervoeren van de houten fusten alles was in eigen beheer, je ruikt de olie, het vet. Met een beetje fantasie zie je de bedrijvigheid voor je. In een aparte ruimte staat de gietijzeren beslagkuip die versierd is met stuikmand met twee gekruiste gaffels.

Voor het brouwen van bier heb je schoon grondwater nodig, brouwerij Bosch heeft dan ook een eigen waterput, in het brouwhuis is de schrootmolen, de waterketel en de koperen buizenkoeler aanwezig, verder tientallen meters gekronkelde buizen van de ammoniakkoeler. Van 1919 tot 1930 werden er nog enkele bieren gebrouwd waaronder het 'Maastrichts Bier'

We waren aanwezig voor het georganiseerde 'Boschanova', hier presenteerde zich een aantal Wyckse ondernemers met hun producten, doe daar een muziekje bij met Cecile Többen op de accordeon en Eugenie van Dijk met haar viool en je creëert een prachtige ambiance. Mathy Engelen liet zijn prachtige kunstwerken zien en de Wycker Hofzengers gaven ook acte de presence. Kortom een prachtige middag.

Maar het meeste indruk laten toch de vrijwilligers achter die met hun verhalen het pand en de brouwerij tot leven wekken.

   
Foto's van bezoek MestreechterSteerke bij de

Stoombierbrouwerij van Familie Bosch op

zondag 24 september 2017.

Voor het filmpje HIER klikken of op de foto.

klik HIER voor het hele verhaal elders op deze site.

klik HIER voor het verhaal van de aardewerkfabriek van Fam. Bosch.

Naor Bove

Bron: Website Stichting Brouwerij Bosch, Wikipedia , Foto's John Kerkhofs

eine terök