Den Hasenwind

(Eric Vertčlt)

Den Hasenwind:

Den Hasenwind aan de Boschstraat was al sinds 1800 een gerenommeerd hotel. Toen de tegenover gelegen L'Aigle noir in 1897 bij de Hasenwind introk, veranderde de naam in Grande hotel du levrier et de l'aigle noir. Het moet in die periode zijn geweest dat de grote tegeltableaus in de wanden van de koetsdoorgang zijn aangebracht (zie laatste 2 foto's). Het hotel bleef tot 1950 bestaan. Toen werd er de hotelvakschool gevestigd en na leegstand van 4 jaar is het vanaf 1975 de zetel van de industriebank LIOF geweest die ondertussen ook weer vertrokken is...

Aanvulling door Anja Coolen: Een voornaam uitziend gebouw uit ca. 1805 is het Grande Maison du Levrier et de l'Aigle Noir. Het logement heette aanvankelijk Den Hasenwind, een naam die in de 19e eeuw verfranst werd. In 1897 kocht de eigenaar het naastgelegen L'Aigle Noir. In de 19e eeuw was het het voornaamste hotel van de stad, waar men onder andere verse zalm uit de Maas kon eten!!
Zalm oet de Maos 

Aanvulling door Lukas van der Hijden: Dat ‘grande maison’ is iets van de laatste decennia omdat Industriebank LIOF erin gevestigd werd (rond 1990) had men het woord ‘grand hotel‘ vervangen.

Aanvulling Maastricht Onder de Bergen Verzonken:  Grand Hotel du Levrier et de l’Aigle Noir of Grande Maison du Levrier et de l’Aigle Noir wordt top luxe hotel - de geschiedenis herhaalt.  De Maastrichtse Raad heeft het groene licht gegeven om het voormalige Grand Hotel du Levrier et de l’Aigle Noir (of is het Grande Maison du Levrier et de l’Aigle Noir?) op de Boschstraat te verbouwen en te renoveren op voorwaarde dat het hotel gaat behoren tot de luxe hotelgroep 'Leading Hotels of the World'. Het gebouw is van 1805 toen 'Hotel Den Hasewind' er zich vestigde, later verfranst tot 'Hotel du Levrier', heel lang het meest luxueuze hotel van de stad.  In 1879 fuseerde het hotel met het ernaast gelegen 'Hotel de l'Aigle Noir' tot 'Grand Hotel du Levrier et de l’Aigle Noir' (of dus 'Grande Maison du Levrier et de l’Aigle Noir'). In 1950 werd het verkocht aan de in dat jaar opgerichte Hotelschool Maastricht die er een hotel en een restaurant uitbaatte, totdat de school verhuisde naar Kasteel Betlehem.  Rosalie Sprooten herinnert zich dat je er smakelijk kon eten tegen een alleszins redelijk tarief, en ook dat schrijver Jeroen Brouwers er langere tijd verbleef, met dank aan diens vader die er de hotelmanager was.  In 1977 werd het LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) in het gebouw ondergebracht om er in 2017 weer te vertrekken. De nieuwe eigenaar is dhr. Benoit Wesley uit Maastricht die ook eigenaar is van oa het Derlon Hotel op de OLV Plein.

Foto:Grand Hotel Du levrier De L 'Aigle Noi via Maastricht Digitaal van RHCL-collGAM-8056-1905

Bron  Eric Swaen,  foto Maastricht Digitaal RHCL-collGAM-8056-1905

eine terök