Hooghuis

(Eric Vertèlt)

Hooghuis:

Hooghuis (Hoeg hoes) 1865 - 1939

In 1863 wist Regout het voormalige Penitentenklooster en de bijbehorende terreinen in zijn bezit te krijgen voor het bedrag van 56.765 gulden. Dit klooster diende tijdelijk als magazijn en werd later rigoureus verbouwd. De achterbouw werd gedeeltelijk afgebroken zodat er een ingang ontstond naar het achterliggende terrein. Aan de straatkant werd een grote fabriekspoort geplaatst, die tegenwoordig nog op die plaats staat. Rechts van de poort werd in 1865 het Hooghuis gebouwd, deze werd gebouwd om dienst te doen als beambtenwoningen . Dit was een rijk versierd gebouw van vier verdiepingen met een schilddak. Boven de ingang bevond zich op de tweede en derde verdieping een balkon. Het Hooghuis bevatte 21 of 22 meerkamer woningen, bestemd voor de gezinnen van de employees.

Op de benedenverdieping waren vier winkels gevestigd. In 1939 is het Hooghuis afgebroken om plaats te maken voor een tunneloven.

Het Hooghuis mag men niet verwarren met de Cité Ouvrière oftewel het 'menschenpakhuis, in de Antoniusstraat, meer informatie hierover kunt u HIER vinden..


 

Bron  Eric Swaen, MaastrichtDigitaal. Foto Wikimedia 1930 fotograaf onbekend Collectie RHCL Maastricht GAM 4553.

eine terök