Begin Maart 1974 werd opgebouwd op De Griend in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort. In maart 1974 vond er de eerste beurs plaats, de horecavakbeurs BBB. Enkele thans nog terugkerende evenementen, zoals de beurs Alles voor Eva (thans: Lentebeurs) en de kunstbeurs Pictura (Jacques van Rijn (inmiddels 84) organiseerde in 1975 voor het eerst de schilderijententoon-stelling Pictura, de voorloper van TEFAF, in de Eurohal. Van Rijn, die als PR-medewerker werkte bij DSM, deed het er in zijn vrije tijd bij. “We begonnen met niks, maar we wisten dat we alleen konden slagen als we de lat heel hoog zouden leggen.” Eigenaar van de toenmalige Eurohal, Jan Huynen: “De eerste tien edities heb ik niks aan de beurs verdiend. Het budget kregen we rond door de winst die we maakten met de wielerzesdaagse en Alles voor Eva. Daarna namen de handelaren bij de overgang naar het MECC de beurs over”), vonden oorspronkelijk in de Eurohal plaats. In 1983 nam de gemeenteraad van Maastricht het besluit een nieuw congres- en beurzencentrum te bouwen in Randwyck. Na de opening van het MECC werd de Eurohal in 1991 gesloopt en werd op het terrein het Griendpark aangelegd.
In 1984 werd op het terrein in Randwyck de eerste paal geslagen door staatssecretaris Piet van Zeil. Het eerste evenement in het MECC, oorspronkelijk Maastricht Euro Centre genaamd, vond plaats in januari 1988. De officiële opening door Prinses Margriet vond plaats op 23 september 1988.
In 1990 werd een samenwerkingsverband aangegaan met Amsterdam RAI dat op 1 januari 1996 resulteerde in een 75% meerderheidsbelang. 25% van de aandelen bleven in handen van de Gemeente Maastricht. In 2013 kwam een einde aan deze samenwerking en werden de RAI-aandelen overgenomen door de gemeente Maastricht. Het congres- en beurzencentrum werd ondergebracht in een nieuwe bv met een onafhankelijke raad van commissarissen