100 Jarige Smidse van Fam. Bollen

(Smidse aan de Calvariestraat)

Smidse van Familiebedrijf Bollen:

Calvariestraat, de 300 meter lange straat is waarschijnlijk genoemd naar het voormalig klooster en gasthuis Calvariënberg waarvan de gebouwen de straat domineert. De straat van fietsenwinkel Courtens waar mijn broer en ik vroeger wel eens waren geweest omdat mijn broer met de zoon des huizes in de klas zat. Boer Bollen (geen familie denk ik) die tot in de 70er jaren een boerderij runde tegen het centrum van de stad. Als je dan het huizenblok ziet waar garage Bollen is gevestigd op huisnummer 20 en 22 schrik je een beetje van de omvang. De aanblik doet echter niet vermoeden dat  achter deze gevel een bijna 100 jarige smidse herbergt.

De nrs. 20 en 22 zijn onderdelen van een stadsboerderij die ouder is dan de gevel doet vermoeden. Dit is onder andere zichtbaar aan de zijkant van de dakopbouw. De 19e-eeuwse lijstgevel van baksteen eindigt in een daklijst met een muizentanddecoratie. De segmentboogvensters, deuropening en inrijpoort zijn ook hier omlijst met Naamse steen. Aan de achterzijde bevindt zich een poort uit 1612.

Familiezaken hebben het momenteel overal moeilijk, geen opvolgers is veelal de oorzaak dat een familiezaak ten zielen gaat.

Via een tip op Facebook ben ik in contact gekomen met John Bollen, John is samen met zijn broer de 3e generatie van familiezaak Bollen, nu gesitueerd op de Calvariestraat, de zonen Didier en Erik die sinds het jaar 2000  het stokje hebben overgenomen van hun vaders zijn alweer de 4e generatie..

In 2018 werd de beslissing genomen om de traditionele auto-business te beëindigen  en hun hart en passie te volgen, namelijk klassieke auto’s. Garage Maastricht was geboren.

Enkele advertenties gevonden op de site van Delpher kranten, van links naar rechts; Limburgsch Dagblad, Limburgsch Dagblad, Volkskrant, Limburger Koerier, Limburger Koerier, Limburger Koerier, en Limburgsch dagblad

Maar eerst wat geschiedenis:

John, inmiddels 83 jaar en vertelt dat Familie Bollen is begonnen in de Zakstraat met hun smederij, vanuit de Zakstraat zijn ze vervolgens verhuisd naar de Brusselstraat, daarna naar de Herbenusstraat en uiteindelijk naar de Calvariestraat. In het register van de kamer van Koophandel wordt vermeld dat de smederij en garage van fam. Bollen ingeschreven is op 16-11-1932, deze werd overgedragen aan Th. Bollen en J.J.H.S. Bollen.

De smederij is steeds mee verhuisd. John en zijn broer hebben nog in de smidse gewerkt. Tijdens de stalhouderij hadden ze de paarden van de melkfabriek aan de Statensingel in ‘ onderhoud’, hier werden de paarden regelmatig voorzien van nieuwe hoefijzers. De smidse, die nu nog in originele staat verkeerd is prachtig om te zien, de indrukwekkende machines zijn een lust voor het oog en stralen kracht uit. De machines zoals de metaaldraaibank is gedeeltelijk eigenbouw, op de metaaldraaibank bijvoorbeeld is een versnelling met bijbehorende pook van een auto gemonteerd, de indrukwekkende ‘hamer ’  die gebruikt werd om ploegen te maken en te smeden bestaat uit bladveren en is voorzien van een beveiliging, om de machine heen is een ijzeren stang vastgezet die in verbinding staat met de machine zelf, druk je de staaf met je voet in dan werkt de machine, haal je je voet eraf stopt de machine onmiddellijk. Zo had men de handen vrij om de ploeg te smeden.

John benadrukt dat ze altijd een vergunning hebben gehad voor deze machine, dat moest ook wel omdat destijds  de zaak stond tussen woningen, gelukkig waren de mensen toen een stuk toleranter dan vandaag de dag.

De oudste machine is een kolomboor met een grote variatie van boren met behoorlijke diameters, door deze machine zijn wat gaten gemaakt in metaal in opdracht van de pastoor van de St. Lambertuskerk. Op een gegeven moment kwam een boer de smederij in met een koe met de vraag  ‘ kin iech heij nog terech’. De koe scheet vervolgens op de inrit naar de smederij, toen was de maat vol en werd gezegd  ‘noets mie ’n peerd of kooj in de garage’. In de smederij is nog een plasgoot te zien ten behoeve van de paarden of koeien.

Garage Bollen is dealer geweest van onder andere, Peugeot, Austin, DKW, BMW, Commer, dus van personenwagen naar vrachtwagen en van daaruit naar de klassieke auto. Tevens kon men altijd tot de dag van vandaag auto’s stallen.  

Voor meer informatie over klassieke auto’s jong of ietsje ouder en/of stallen van u auto gaat u naar hun website :(zie regel bron)

Nao Bove
Bron: Site Garage Maastricht, Bollenpark, Delpher kranten en de gebr.Bollen, foto's John Kerkhofs.

 Aonvaank