Mariafontein Heer

 

(Fontein Akersteenweg Heer/Maastricht)

Mariafontein Akersteenweg Heer/Maastricht:

Monument aan de Akersteenweg te Heer/Maastricht,

Gisteren 06-05-2025 werd ik aangenaam verrast door een werkende fontein aan de Akersteenweg Mariamonument gemaakt door Jean Weerts en geplaatst in 1956. Na een grote restauratie zijn de witte waterleidingen die om de waterspuwende vissen waren gemonteerd verwijderd. DE restauratie is uitgevoerd door Fa Rots Maatwerk Onderhoud BV in opdracht van Gemeente Maastricht. De kunstenaar Jean (Johannes Leonardus Weerts) werd geboren in Craubeek, bij Klimmen op 6 januari 1902 en overleed in Maastricht op 10 september 1966. Hij woonde en werkte achtereenvolgens in Heerlen, Roermond, Parijs en St. Pythou tot 1936, waarna hij zich in Maastricht vestigde. Hij volgde de Ambachtschool in Heerlen en begon als meubelmaker en maker van gebeeldhouwde meubelen. Hij werd leerling van Artison Thissen in Roermond, daarna ging hij naar Parijs en werkt in verscheidene ateliers.

Hij is o.a. bekend geworden als beeldhouwer van o.a. zijn kruiswegstaties. In de naburige kerk O.L. van Altijddurende Bijstand hangen van zijn hand kruiswegstaties, die in de periode 1954-1955 zijn vervaardigd. Ook in België zijn verzetsmonumenten van zijn hand vervaardigd. Het voor Lindenheuvel vervaardigde monument is bijzonder geslaagd. Ook van zijn hand is het kruisbeeld aan de Maagdendries.

   
Foto's onthulling Mariamonument 07-09-1956 links Marcel Pricken, midden Delcampe 1957 en rechts John Schrijnemakers

Voorstellingen vlakke kanten op de bron de blijde boodschap van de engel aan Maria, de geboorte van Christus in de kribbe, de dood van Christus en de vlucht naar Egypte op de ezel.

 

In het najaar Mariajaar 1954 maakte het genadebeeld van O.L. Vrouw Sterre der Zee een rondgang door het Bisdom Roermond. De gemeente Heer was de eerste gemeente waar het beeld zijn tocht begon. In datzelfde jaar werd de Gemeente Heer opnieuw vereerd, nu met de komst van het Genadebeeld van O.L.Vrouw van Fatima. Buiten Maastricht, waar het in de Maria stoet werd meegedragen, was Heer de enige Nederlandse gemeente die dit beeld heeft mogen ontvangen op zijn rondreis over de wereld. Ter herinnering aan bovengenoemde twee evenementen, heeft de Gemeente Heer toen het plan opgevat om een Mariamonument te gaan oprichten. De opdracht voor het ontwerp werd gegeven aan dhr. J.Weerts, die er een fraai monument van maakte.

Het beeld is gekapt uit Franse kalksteen en is 200 cm hoog. Het staat op een sokkel van hetzelfde materiaal, 150 cm hoog, 60 X 60 cm breed, iets conisch uitlopend en staande in een 280 X 280 cm grote fonteinbak, die 100 cm hoog is en gemaakt van fijn gestort beton. De fonteinbak is op de vier hoeken versierd met 4 waterspuitende visachtige figuren, terwijl de vlakke kanten zijn  opgesierd met de volgende taferelen: de blijde boodschap van de engel aan Maria, de geboorte van Christus in de kribbe, de dood van Christus en de vlucht naar Egypte op de ezel.. De fonteinbak staat op een voetstuk, eveneens van fijn gestort beton, kunstig gekapt en 350 X 350 cm groot. Het geheel staat op een 7 X 7 meter groot bordes van gestorte betonplaten en is toegankelijk door middel van vier treden aan iedere zijde. Het monument, dat op 7 september 1956 plechtig werd ingezegend  door de toenmalige Bisschop van Roermond Mgr. Dr. G. Lemmens, staat in een prachtige onderhouden bloemperk gelegen in de grote groenstrook langs de drukke verkeersweg van Maastricht naar Aken.

 

Bron:  Internet boek 'Beeldig Maastricht' Frans Boetskens BLZ 40. Foto's John Kerkhofs, Marcel Pricken, Delcampe, John Schrijnemakers.

eine terök