Fonteine in Mestreech

(Fonteinen in Maastrichts)

'Fonteine in Mestreech' gaat over de fonteinen en andere 'waterspuwers' in Maastricht.

In Maastricht zijn 17 beeldbepalende fonteinen. Soms gemeentelijk, soms rijks monumentaal en deels ontworpen door architecten en/of kunstenaars. Iedere fontein heeft zijn eigen karakter en verhaal. Vijftien van deze installaties zijn toe aan een grondige renovatie. Twee van de zeventien fonteinen worden wegbezuinigd.

De 17 fonteinen in Maastricht zijn op donderdag 10 april 2025 weer in gebruik genomen. Ze waren tijdelijk buiten gebruik vanwege onderhoudswerkzaamheden. De 17 fonteinen in de stad deden het niet omdat er de afgelopen tijd aan de fonteinen is gewerkt. Ze zijn waarnodig opgeknapt en gerestaureerd en zijn nu klaar voor de toekomst. Het bedrijf Rots Maatwerk Onderhoud BV dat aan de fonteinen werkte, zorgt ook de komende 15 jaar voor de fonteinen. De wethouder John Aarts opende officieel de fontein ‘Ut Mooswief’ op de Markt. Deze symbolische handeling markeert het begin van een nieuw hoofdstuk voor de historische waterkunstwerken in Maastricht en belooft een stralende toekomst voor de stad.

Foto links fontein bij de Vief Köp in werking na herstel en restauratie van de walmuur en Vief Köp.

In de periode van september 2022 tot maart 2025 zijn de fonteinen in Maastricht stevig onder handen genomen. De installaties voldeden niet meer aan de eisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en techniek en de Arbowetgeving. Ze werden stilgelegd. Met een investering van 1,2 miljoen euro en een verhoogd jaarlijks onderhoudsbudget van 126.000 euro is nu alles weer in orde en zijn de fonteinen klaar voor de toekomst. De laatste renovatie dateert van 1995. Het bedrijf Rots Maatwerk Onderhoud BV uit Brummen kreeg via een Europese aanbesteding de opdracht om de klus uit te voeren. Het bedrijf zorgt de komende 15 jaar ook voor het onderhoud. De historische waterpartijen hebben niet alleen hun oorspronkelijke charme teruggekregen, maar ze zijn nu ook voorbereid op de toekomst. Met duurzame technologieën en een vernieuwde inrichting zijn de fonteinen nu nog aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker voor zowel bewoners als bezoekers. Elke fontein krijgt een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. De gemeente heeft een zorgplicht voor veilig beheer van de fonteinen. Dat houdt in dat de gemeente moet weten wat de risico’s zijn en slechte waterkwaliteit moet voorkomen. Zeker met het veranderende klimaat, worden de risico’s groter. In het herstelplan worden al deze tekortkomingen aangepakt.

Wethouder John Aarts: “Water hoort bij Maastricht. Fonteinen brengen leven in de stad, mensen blijven er staan, maken foto’s en kinderen spelen met het water. Mooi dat we dit in ere hebben kunnen herstellen én daarmee klaar zijn voor de toekomst.” Raadslid John Voorst en Pascal Ruijters van Partij Veilig Maastricht waren aanwezig bij de feestelijke opening van de 17 vernieuwde Fonteinen die onze stad sieren. Deze fonteinen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed, maar ook een symbool van de levendigheid en schoonheid van Maastricht. Geen enkele fontein in Maastricht heeft op dit moment nog de functie van drinkwaterpunt.”

Twee van de zeventien fonteinen worden niet meegenomen in dit herstelplan: de ‘bedriegertjes’ op het Oranjeplein zijn recent aangelegd en de renovatie van de fontein bij de Vief Köp gebeurt aansluitend aan het herstel van de walmuur. De fontein bij de Vief Köp raakte beschadigd toen een deel van de walmuur instortte op 23 maart 2019. De meest beeldbepalende fonteinen in met name het centrum worden het eerst aangepakt.

De volledige lijst van gemeentelijke fonteinen: - Vismarkt Bosschtraat - H. Antonius Bosschtraat - Circuspleintje Avenue Ceramique - Daalhof Aureliushof - La Fortezza Avenue Ceramique - Heer Akersteenweg - Mooswief Markt - Stadsbibliotheek Avenue Ceramique - Het Vervolg Avenue Ceramique - St. Servaas Keizer Karelplein - Staarlocatie Veldekeplein - Voscour Voscourplein - Haw Uuch Vas Vrijthof - Wijck Wijckerbrugstraat - Eendenvijver Stadspark - Vief-Köp Stadspark - Vrijheidspark

Wanneer zijn ze geplaatst, door wie zijn ze gemaakt, aangevuld waar mogelijk met eigen foto's. U begrijpt het klikken op de naam. Wordt nog uitgebreid.

Drinkbak Wallace

Hawt Uuch Vas

Haet ende Nyt

Hotel Maastricht

Mariafontein

Ut Mooswief

Rotonde St.Pieter

St. Servaos

     

 

       
Bron: Website Rots Maatwerk Onderhoud BV, Gemeente Maastricht, Partij Veilig Maastricht, Maastricht Nieuws, Maastricht Journaal, De Limburger 1, De Limburger 2. Foto John Kerkhofs

 Aonvaank