Huize In Den Steenen Bergh

(Stokstraat 26-28)

 

Huize In den Steenen Bergh,

Maastricht heeft prachtige gebouwen die ieder op zich een verhaal te vertellen hebben, één ervan is Huize In Den Steenen Bergh, dit huis bevindt zich in de Stokstraat op huisnummer 26-28. Het huis werd gebouwd in 1669 door de steenhouwer Stephannus Matto, die het vak leerde van zijn vader Steven Matto. De familie bezat meer huizen in de Stokstraat. Het huis heeft van oudsher een achterhuis dat met het voorhuis verbonden is door een smal tussenlid. De voorgevel aan de Stokstraat is geheel in hardsteen uitgevoerd en bezit een symmetrische gevelindeling. Het pand bezit twee verdiepingen die door waterlijsten gescheiden zijn. De gevel is bij de restauratie in 1965-69 gereconstrueerd aan de hand van een aquarel van Ph. van Gulpen. Hierbij is de gehele onderbouw met gekoppelde vensters teruggerestaureerd en op de eerste verdieping zijn de gebeeldhouwde velden onder de kruisvensters opnieuw aangebracht. . Het reliëf onder het middenvenster is authentiek: hierop staat de naam van het pand in een cartouche dat door twee putti wordt opgehouden. Daarboven is een berg afgebeeld. Links op een penant staat Sint Lucas, de patroon van de metselaars en steenhouwers en rechts staat Sint Nicolaas, de patroon van de parochie. De gevel van tussenlid bezit gekoppelde vensters en dit bouwdeel heeft een rijk geprofileerde kroonlijst. Deze wordt gedragen doorconsoles, die met acanthusbladeren zijn gedecoreerd en tussen de consoles zijn diamantenkoppen geplaatst.

Naor Bove

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zegt hier het volgende over:

Woonhuis IN DEN STEENEN BERGH met lijstgevel van Naamse steen. Stokstraat 28 6211GD Maastricht, Limburg

Bouwjaar: 1669 /18e eeuw

Beschrijving van Huis IN DEN STEENEN BERGH met lijstgevel van Naamse steen.

HUIS met lijstgevel van Naamse steen, voorzien van rechthoekige vensters, die de kruisen verloren hebben, en tweelichtvensters op de bovenverdieping. Onder de vensters gebeeldhouwde friezen; op de eerste verdieping resten van festoenen en in het midden een door engeltjes gehouden cartouche met IN/ DEN STEENEN/ BERGH; verder o.a. de H.H. Lucas en Nicolaas. Op de bovenverdieping rankwerk, triton, zeemeermin en 1669. Achtergevel van vakwerk. Achtergevel van het zuidelijke gedeelte met omblokte vensters, die de kruisen verloren hebben, ovale vensters en een kroonlijst op consoles. Inwendig een schoorsteenboezem in Lodewijk XV-stijl. Achterbouw, XVII, waarvan de zijgevel eindigt in een hoofdgestel met consoles; beneden segmentboogomlijstingen van Naamse steen, XVIII; daarboven achtereenvolgens een gebeeldhouwde kop tussen twee sierstukken en een vierlichtkozijn van Naamse steen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Foto: deel voorgevel - maastricht - 20149680 - rce |

Door: Hoog, G. de (Fotograaf) - 24 May 1916 | Licentie: CC-BY-SA-3.0-NL (wiki)

Foto: Stokstraat 1954

Geplaatst door Piet Hanssen op FaceBook

Naor Bove

Bron: boek Monumentengids Maastricht, Jac van den Boogaard, Servé Mins, blz 120,Rijksmonumenten, Foto John Kerkhofs, Deel voorgevel Wikipedia, Stokstraat geplaatst door Piet Hanssen op FaceBook.

eine terök