Gedicht St. Bernardusstraat

(Gedicht van Anna van Kooten)

Gedicht Bernardusstraat

Maastricht is weer een bezienswaardigheid rijker!

Komend vanaf de Helpoort zien we sinds kort (Kiek ins nao bove!)
In de gevel van hoekhuis Achter de Oude Minderbroeders / Sint
Bernardusstraat, de vroegere Helstraat, een engel die met een uit haar vleugel geplukte veer een tekst op de gevel schrijft:
De woorden die ons dreven
Schreven levens in het steen
Zij zingen onbewogen luid
In gevels om ons heen
De zon scheen fel (ivm met slagschaduw niet bepaald de favoriete lichtinval van de fotograaf), maar daardoor is wel goed te zien dat de engel niet pal tegen de gevel is opgehangen.

Anna van Kooten is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Galerie Atelier 'IK' in de Sint Bernardusstraat. Zij kreeg opdracht van het Uitzendbureau voor Journalisten te Monnikkendam een bronzen engel te maken die de buitengevel moest gaan sieren. Het werd een engel die een veer schenkt uit eigen vleugel. Maar in de tijd dat ze aan de engel werkte werd het bedrijf overgenomen en men wilde eigenlijk een kleinere engel. Dus bleef de engel met een formaat vaan 100 x 100 cm, in Maastricht. Anna van Kooten heeft een neef in Middelburg wonen die een woning heeft met een blinde witte muur. Op die muur staat een gedicht van Henri Looymans, de stadsdichter van Middelburg 2011-2012. De  poging om het beeld in Middelburg bij geplaatst te krijgen, liep uit op een afwijzing van de welstandscommissie aldaar.

Hoe groot is de toeval dat het woonhuis op de hoek van de Sint Bernardusstraat en Achter de Oude Minderbroeders tegenover de galerie 'IK' een nieuwe bewoner kreeg die notabene uit Middelburg kwam. Hij kwam zich bij Anna voorstellen en het bleek niemand minder te zijn dan Henri Looymans, de man van het gedicht op de muur van Anna's neef.

Toen daarna Anna van Kooten en overbuurman Henri Looymans, de bewoner van het betreffende hoekhuis, met elkaar in gesprek kwamen, gaf zij aan dat de gevel van Looymans’ huis een mooie plek zou zijn voor haar engel. Anna en Henri formeerde een werkgroep die zich Het Engelencomité noemt en vraagt de vergunning(en) aan bij de verschillende instanties met als afzender 'Engelencomité'.

Het was toen snel geregeld, te meer daar de engel in Zeeland gepland was bij een tekst die notabene van Henri Looymans zelf blijkt te zijn en die hij in zijn functie als stadsdichter van Middelburg 2011-1012 had gemaakt. Voor een nieuw gedicht hier in Maastricht draaide hij zijn hand dan ook niet om. De gemeente Maastricht en ook de Welstandscommissie vonden het een bijzonder leuk voorstel. Vooral het feit dat het een buurtinitiatief betreft waar veel mensen uit de Bernardusstraat en Achter de Oude Minderbroeders straat bij betrokken zijn geweest, sprak hen aan. 

Metaalbouw Rousseau plaatste om vijf uur 's morgens een stellage en de engel werd muurvast bevestigd en het gedicht sierlijk geschilderd. Gerd Boonekamp van Dichters in Beeld onthulde de engel en het gedicht.
 

Bron: 1Maastricht 14-01-2016, Jan Schook via FB. Foto: John Kerkhofs.

eine terök