Cox Geelen

(Kachelpiepefebrik)

Cox Geelen oftewel de Kachelpiepefebrik Maastricht.

 

Deze fabriek lag eerst op de Scharnerweg althans zo zou je zeggen, echter het adres was toen de fabriek nog in Maastricht lag Koningsplein 63.

Cox Geelen, de fabriek waar mijn vader Jacques Kerkhofs jaren lang gewerkt heeft voordat hij kastelein werd. Om precies te zijn van oktober 1961 tot november 1972 hij was metaal/electro werker. Ik weet nog dat hij na zijn werktijd plantentafels en buitenlampen van ijzer maakte.

Dit houdt ook in dat hij de verhuizing van Cox Geelen van Maastricht naar Eijsden heeft meegemaakt.

Cox Geelen was in die tijd heel sociaal, Cox Geelen had een eigen Sportvereniging die opgericht is op 13 mei 1957 en waar dhr. Feldhaus als voorzitter fungeerde. Ze deden mee onder de naam V.C.G. aan de M.B.S.B. (Maastrichtse Bedrijfssportbond), de hoogetepunten van het voetbalseizoen waren ongetwijfeld de wedstrijden welke de CG Potloden en Vergane Glorie tegen elkaar speelden. De wedstrijd werd zelfs op film vastgelegd en naderhand vertoond op een besloten avond. Het team CG-Potloden was samengesteld uit de beambte-sektor. De Vergane Glorie bestond uit voetballers uit de fabriek. In 1958 werd gestart met een nieuwe sporttak, namelijk volleybal, er speelden twee zestallen aan de MBSB competitie, de eerste wedstrijd werd op vrijdag 17 oktober 1958 gespeeld.

In 1959 legde dhr. Feldhaus zijn voorzitterschap neer en werd opgevolgd door dhr. Dinjens.

Men had verder een 'kachelpiepers fanfare, Raad van Elf, een kaartclub waar dhr. Frans Feller de eerste kampioen werd, een tafeltennisteam. Op zaterdag 22 juli 1961 werd het eerste visconcours in de geschiedenis van CG gehouden  met uiteindelijk dhr. Martin Geelen als winnaar.

 

Inmiddels was het wagenpark zo gegroeid dat het de moeite loonde om een toeristische rally te organiseren. Vele CG-autorally's zouden volgen. Op zaterdagmiddag 25 september 1965 ging de eerste autorally van start, na een prachtige dag werd de equipe van J. Hermans.

 

'Bent u voor of tegen CG-carnavalsavond?' Deze vraag werd gesteld aan de CG'ers. Door bijna de helft van het personeel werd gereageerd. Slechts één stem kwam als vastberaden 'tegen' naar voren. vanaf 1970 werd dus Carnaval als nieuwe activiteit onder auspiciën van VCG. Dit CG evenement is traditie geworden en een steeds grotere uitvoering. De eerste prins werd Prins Eduard I Schoenmakers.

 

Verder was er een Wandel rally, bowling en een damesvoetbalteam.

De informatie mbt sport en carnaval zijn uit het personeelsblad 't Revètsje van Cox Geelen BV jaargang 27 no.2.

Foto's afkomstig uit het personeelsblad 't Revètsje van Cox Geelen BV jaargang 27 no.2. Links dhr. Cox, bij de aftrap van een wedstrijd, foto rechts een team uit de zestiger jaren met als eerste links staand mijn vader Jacques Kerkhofs.

Geschiedenis: 140 jaar Cox Geelen,

In 1871 is Cox Geelen als kunstsmederij opgericht door Theodorus Hubertus Cox.
Theo Cox werd geboren op 18 juni 1842 te Roermond.
Zijn eerste werkstukken te Roermond waren de grotere ijzeren wenteltrap in de Munsterkerk en het ijzeren hekwerk rond de tuin van de kathedraal.
Eind 19e eeuw liet Theodorus een nieuw huis met fabriek bouwen in Roermond aan de zogenaamde "Kanonnenwal". In deze nieuwe fabrieksruimte begint de productie van pijpen en ellebogen voor kachels en fornuizen.
Theo Cox is op 30 oktober 1915 overleden na een langdurige ziekte. Primitief opgezet in een nog primitievere tijd, zal hij niet voorzien hebben dat Cox Geelen zo´n vlucht zou nemen. Hij trouwde met Maria Agnes Hubertina Geelen (1844-1893) en kregen samen 6 kinderen, Henricus Theodorus Hubertus 1873-1943, Karolus Joseph Hubert 1875-1963, Maria Hubertina Agnes 1878-1878, Franciscus Theodorus Hubertus 1879-1954, Maria Agnes Hubertina 1881-1964 en Gertruda Anna Hubertina 1884-1961.

Zijn zonen Henricus en Karolus beheerden het bedrijf verder tot 1935. Hierna bleef Henricus als enige eigenaar over. Zijn zoon Hubertus trad in 1935 op 23-jarige leeftijd toe en was voorbestemd als opvolger van het familiebedrijf. Zijn vader blijft weliswaar nog tot 1940 in de zaak maar laat alles aan hem over. Dan breekt een moeilijke tijd aan. In 1940 staat Hubertus er helemaal alleen voor.

In 1943 volgt de praktische stillegging van het bedrijf. De 30 man personeel, voorraden en grondstoffen worden door de bezetter gevorderd. In November wordt Cox Geelen gebombardeerd en is machinale productie niet meer mogelijk. Er wordt overgeschakeld op handwerk dat zich daartoe gemakkelijk leent en waaraan behoefte is op dat moment. Dat zijn broodbakjes, vlaplaten en andere kleinere artikelen. In 1945 kwam de evacuatie en tenslotte de bevrijding van Roermond, maar het fabriekspand was leeg geroofd. Alleen een voorraad pijpen en ellebogen was nog aanwezig. De verkoop hiervan vormde het beginkapitaal voor een nieuwe start. 

Foto's archief Cox Geelen via Maastricht Digitaal links productie afdeling en rechts de expeditie

Maastricht
In augustus 1946 verhuist Cox Geelen naar de Scharnerweg in Maastricht na de overname van de firma Bertrams. De eerste jaren waren moeilijk. Er werd vooral gezocht naar productie-uitbreidingen. Behalve uitbreiding van de kachelartikelen ging men ook diverse producten lanceren voor de bouw- en pluimveehandel. Verder ging men zich specialiseren in de verwerking van dun plaatijzer. De perserij werd aanzienlijk uitgebreid. Het machinepark werd verder gemoderniseerd, zoals ellebogenmachines, kantpers, wikkelbank, spiralietmachines etc.
De komst van het aardgas in 1965 bracht een grote ommekeer voor het bedrijf. Het aardgas verdringt kolen en olie steeds meer. De vraag naar aluminium dakdoorvoeren en complete rookgasafvoersystemen steeg enorm en Cox Geelen kon deze uit voorraad leveren. 

Naor Bove

In de Volkskrant van 16-10-1970 stond deze overlijdings advertentie van dhr. J.W.Spijkerman. Bron Delpher Kranten. op 15 januari 1971 bood de fa. Ravesteijn Sloop en Handelsbedrijf uit Maastricht in het Limburgs Dagblad het gedemonteerde/gesloopte onderdelen aan van de vestiging van de voormalige pijpenfabriek Cox Geelen. Bron Delpher Kranten.

Foto's archief Cox Geelen via Maastricht Digitaal Directie plus personeel 60er jaren.

Nieuwbouw in Eijsden
Een nieuw terrein van 7 ha was aangekocht. De plannen voor een nieuwe fabriek dateerden al vanaf 1964. In de nieuwe fabriek wordt het aantal arbeidsplaatsen snel na de oplevering van de eerste bouwfase begin 1971 opgevoerd van 300 werknemers tot zeker 500, aldus dhr. Cox. In eerste instantie was het de bedoeling om deze nieuwe fabriek op het industrieterrein in de Beatrixhaven te Maastricht te realiseren. De plek van Cox Geelen gaat worden ingenomen door een filiaal van Albert Heijn, deze ligt anno 2021 nog steeds op dezelfde plaats.

Echter uiteindelijk is de nieuwbouw gerealiseerd op het industrieterrein in Eijsden. Begin 1970 startte men met de grondwerkzaamheden en eind van dat jaar was de hele verhuizing van fabriek, magazijnen en kantoren een feit. Later werd de fabriek uitgebreid met nog eens tweeduizend vierkante meter in totaal was er een bedrag van ca  6 miljoen gulden mee gemoed. Voor de uitbreiding, die een verdubbeling betekent van het huidige bedrijf, komt de N.V. Cox Geelen in aanmerking voor de Industrie Premie Regeling.

Het 100-jarig bedrijfsjubileum werd in de nieuwe moderne fabriek gevierd. Op dit terrein van 63.000m2 is Cox Geelen tot op heden gevestigd. Er is ook nog ruimschoots voldoende ruimte voor uitbreiding. Tevens was van belang dat binnen een paar jaar na de doortrekking van de E-9 naar België zeer gunstig komt te liggen. Cox Geelen betrekt het overgrote deel van zijn grondstoffen uit het zuidelijke buurland. De verzinkerij die nu nog in Meersen lag zou tzt ook overgaan naar de nieuwe complex in Eijsden

Op 7 januari 2019 maakt de Bergschenhoek Groep bekend dat ze Cox Geelen B.V verkocht hebben aan Skoberne GmbH. Cox Geelen heeft ruim 25 jaar tot de Bergschenhoek Groep behoord.  De vestiging zal in Eijsden blijven gevestigd en de arbeidsplaatsen zijn behouden. Bron foto Delpher Kranten.

Naor Bove

Bron: website; Cox Geelen, Genealogie-Online, Bergschenhoek Groep, Delpher Kranten. Foto's archief Cox Geelen via Maastricht Digitaal en Delpher Kranten.

eine terök