Pop-Upwinkel JEMA

'Maastricht's Aardewerk

Pop-Upwinkel Keramiek Fabriek JEMA.

Popup-winkel Jema !

Eindelijk de popup-winkel van Jema op de 2e verdieping van de Entre Deux bezocht.

Anja had voor mij een lage houten krat (kist) opzij gezet waar 'Sphinx Ceram. Wijk' op stond en die gingen we ophalen. Helaas was de roltrap buiten werking en kwamen we via een omweg op de juiste verdieping, het was lekker druk in de winkel, maar nog meer het was er gezellig. De vrijwilligers zijn enthousiast en helpen de mensen waar ze kunnen.

Er staan rekken vol met Maastricht's keramiek, rijen met allerlei dierenfiguren zoals vissen, eenden, honden van verschillende rassen en pluimage en gebruiksvoorwerpen van vroeger zoals telefoons, grammofoonspelers enz. Dan zijn er nog de voorwerpen die rechtstreeks met Maastrichtverbonden zijn  zoals het Mooswief, de (Mosa) tank, tegeltableaus met Maastrichtse voorstellingen en enkele unieke voorwerpen waarop geboden kan worden.

Ik had niet gedacht dat we thuis zoveel verschillende voorwerpen van Jema hebben gehad, die ene (paarse) hand die mijn moeder gebruikte als asbak, dat plat zwarte kinderhoofdje die aan een klein goud spijkertje in de gang hing en dan die twee of drie maanvissen in prachtige kleuren. Maar als laatste herinner ik me herinner dat ene mannetje met aan de ene kant een lachend en aan de andere kant een boos gezicht met de armen voor of achter.  Leuk om te zien hoe één voorwerp je herinneringen oproept. Er wordt veelal gebruik gemaakt van Social Media, hierop worden foto’s verspreid en wordt gemeld wanneer de voorraad is bijgevuld, vaak komen dezelfde personen terug om dat ene ontbrekende stuk keramiek in hun verzameling te zoeken.

Enkele stukken zoals het Mooswief en de (Mosa) tank kunnen nog worden besteld, deze worden met behulp van de originele mallen in een kleine oplage geproduceerd bij de 'Potterie Partij'. 

Het is geweldig om te zien dat alles wordt verzorgd met behulp van vrijwilligers. Huub en Jessie Brandts zijn hier een geweldig voorbeeld van. Huub, Jessie en vrijwilligers van de Stichting De Knoevel zetten hun vrije tijd in om andere te helpen, bij hun is de verkoop van de honderden objecten in goede handen. CHAPEAU.

Samen worden de stukken in de Jema fabriek uitgezocht, schoongemaakt en dan in de popup-winkel in de Entre Deux ten toon gesteld.

Waarschuwing, de planken liggen los op de stellingen, enige voorzichtigheid is gewenst.

Voor het verhaal over het ontstaan en teloorgang van JEMA kunt u terecht op deze pagina.

 

 

Geschreven en foto's door John Kerkhofs.

Nao Bove

Aonvaank