JEMA

(Fabriek(je) Keramische producten)

JEMA

Mijn herinnering aan JEMA (JE afgeleid van Jelis en Johan . De MA van de achternaam Mager) keramiek is een figuur van kleurrijke vissen die bij mijn ouders stond. In 2020 is het pand aan de Fort Willemweg van dhr. Roberts waar het fabriekje was gevestigd verkocht. Apart detail is dat in dat fabriekje nog massa's keramische figuren klaar staan of bijna klaar voor de verkoop. Ook de ovens en originele mallen zijn nog aanwezig, alles is klaar om de productie op te starten ! Sterker nog men verwacht ieder moment dat het personeel binnenkomt om aan hun dienst te beginnen.

Gerd Leers (oud burgemeester van Maastricht) zet zich in voor het behoud van een stukje keramiek geschiedenis van Maastricht, Sphinx/MOSA waren niet de enige producenten van keramiek. Een van de bekendste producten van JEMA zijn de katten met de lange nek. Gerd Leers is het aardewerk aan het inventariseren en dan te koop aanbieden , de opbrengst gaat naar het goede doel De Knoevel. De uitzending van L1Limburg van maart 2021 met Gerd Leers (oud burgemeester van Maastricht)  en Eric Timmermans van Vereniging Maastrichts Aardewerk kunt u HIER zien. 

De broers Jelis (hier links op de foto) en Johan Mager hadden voor de oorlog al een samenwerkingsverband in de vorm van een vennootschap. Direct na de bevrijding begonnen ze een keramiekfabriekje aan de Demertstraat (Heer) dat al spoedig verhuisde naar de Schoolstraat (Heer). In 1948 huurden ze van mijn vader de opstallen aan de Dorpstraat 113 (Heer).

 Daar groeide de fabrieksbezetting uit tot meer dan 30 werknemers. Op 27 april 1953 is de fabriek overgeplaatst naar de Fort Willemweg in Maastricht. De directie kende vervolgens enkele familieopvolgingen. Op 28 juni 1984 ging de fabriek failliet. (bron en foto Math Willems en Capriolus). Voor het uitgebreide verhaal verwijs ik u naar de website van Capriolus of naar de Website van JEMA-HOLLAND .  Of naar het artikel van L1 'Gesloten fabriek Maastricht na 40 jaar tijdcapsule'  door Frank Moonen.

Verder Foto rechts Maanvissen van JEMA op Marktplaats gevonden.

Uit het artikel van de Limburger van donderdag, 31 maart 2005 geschreven door Siebrand Vos

'Wees zuinig op Maastrichts erfgoed’

Maastricht is groot geworden met aardewerk. En dat mag, nee moet, ook het nageslacht weten. Zegt verzamelaar en ambachtsman Jef Roberts, die volgens eigen zeggen ooit is behekst door Charles Eyck. Pas nog behoedde hij unieke Mosa-stukken voor de vuilcontainer. Een tot het uiterste getergde gids liet hem in 2003 uit het Bonnefantenmuseum verwijderen. Jef Roberts wist het namelijk beter dan de dame die bezoekers langs de stukken leidde. Veel beter. Hij kón, zegt hij, niet anders dan haar corrigeren. Want als hem iets na aan het hart ligt, dan is het wel Maastrichts aardewerk. En ja, hij is nu eenmaal spraakwaterval en wandelende encyclopedie tegelijk. Sommige mensen die deze ambachtsman en keramiekverzamelaar op zijn pad treft, raken wel eens vermoeid door die schier oneindige stortvloed van anekdotes, toelichtingen en verhalen. Het komt voort uit pure passie, zo blijkt ook vanmiddag weer als Jef Roberts zijn laatste aanwinst laat zien. Ik heb hier ook stukken van Astra, Jema, Batavier, noem ze allemaal maar op.

De Maastrichtse ondernemer J. Roberts bindt de strijd aan tegen de nieuwe naam ‘Maastricht Porselein’, waarmee het failliete Mosa Porselein na de doorstart verder wil gaan. Roberts stelt dat hij die naam al in 1977 heeft gedeponeerd toen hij aardewerkfabriek JEMA aan de Fort Willemweg in Maastricht overnam. In dit eenmansfabriekje laat Roberts nog altijd vazen, wandborden en dierfiguren fabriceren. „Mosa zal een andere naam moeten kiezen”, zegt hij. Hoewel de fabriek in het telefoonboek staat als Maastrichts Aardewerk Jef Roberts, zegt de ondernemer dat hij ook de rechten heeft op Maastricht Porselein. Zijn advocaat heeft Maastricht Porselein gesommeerd om de naam in het geheel niet langer te voeren. „Ik ben absoluut niet uit op een schadevergoeding. Het gaat mij er alleen om naamsverwarring te voorkomen”, zegt hij. Locatiedirecteur H. Franssen van Maastricht Porselein, voorheen Mosa Porselein, reageert met verbazing op de bezwaren. „Wij zijn druk aan het uitzoeken hoe het nu precies zit, maar voor zover ons bekend heeft de naam van de fabriek van Roberts ook het achtervoegsel Roberts. Toen wij onze naam in augustus 2003 bij de Kamer van Koophandel, toen nog als dochteronderneming van Koninklijke Mosa, deponeerden, kregen wij zeker niet te horen dat hij al bezet was. Al die tijd heeft niemand gereageerd”, zegt Franssen.

Maastricht. eind jaren zeventig goot Jef Roberts nieuw leven in het Maastricht's Aardewerk. Met een zakelijk wisselend succes vervaardigde Jef Roberts duizenden en duizenden , vissen katten, potten, schalen, molentjes en de mascotte van het Limburgs Dagblad als eierdopje in zijn aardewerken objecten . Begin jaren tachtig moest Roberts de stekker uit zijn gietsels trekken en verliet Jef het Keramisch Atelier JEMA aan de Fort Willemweg , veertig jaar lang heeft niemand meer naar dit Maastrichts erfgoed gekeken en er nog steeds bij ligt, dat er morgen weer gegoten gaat worden. (Frits Widdershoven.)

Jef Roberts, de markante en eigenzinnige keramist is op 19 april 2022 op 85  jarige leeftijd overleden, Jef stond vooral bekend als een van de hoeders van de aardewerkindustrie in de stad. Door zijn inzet en vastberadenheid is voor Maastricht een groot gedeelte van de historie van de aardewerkfabriek bewaart gebleven

JEMA en de 'Hummelkes

Rechtszaak over plagiaat Hummelkes

JEMA en de gemeente Maastricht

Tegenwerking van de gemeente Maastricht

Pop-upwinkel JEMA Entre Deux Tableau Charels Eyck Pop-upwinkel JEMA Entre Deux
 

Lees het hele artikel op 1Limburg: https://bit.ly/3lzzj4v

Bekijk de uitzending via deze LINK

 

De oude Jema-fabriek in Maastricht, die in 1984 zijn deuren sloot,

blijkt nog exact in de oude staat te verkeren.

In de fabriek werd aardewerk gemaakt.

 

De ovens, de mallen en honderden producten zijn er nog,

velen in prima staat.

Filmpje van Kootje Spek van Maart 2021

 

Bekijk de uitzending via deze LINK

 

De oude Jema-fabriek in Maastricht, die in 1984 zijn deuren sloot,

blijkt nog exact in de oude staat te verkeren.

In de fabriek werd aardewerk gemaakt.

 

Boven en onderstaande foto's zijn van de hand van en geplaatst met toestemming van dhr. Frits Widdershoven. Waarvoor dank.

Onderstaande foto's heb ik mogen ontvangen van Nol Roberts de broer van Jef Roberts

en geplaatst met toestemming van dhr. Nol Roberts. Waarvoor dank.

Boven en onderstaande foto's zijn gemaakt op 28 september 2021 door John Kerkhofs.

Bron: website Capriolus, JEMA-HOLLAND, Math Willems, De Limburger door Siebrand Vos Foto's Math Willems, Marktplaats, Frits Widdershoven.

naor bove

eine terök