Jeu De Boules of Petanque

'Gooien met die ballen !'

 

Jeu de Boules of Peanque ?

Voor wie het niet weet, Petanque is de Provencaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld (Wikipadie).  Je moet nog goed kijken welke ballen van jou zijn. Iedereen kent het spelletje wel. Voordat de deelnemers beginnen met gooien wordt er een klein balletje opgegooid. De bedoeling is met de metalen ballen zo dicht mogelijk in de buurt van het balletje te komen. Eventueel kun je de metalen ballen van je medespelers wegkaatsen om je eigen metalen ballen dan in een betere positie te brengen.

Tot 2015 was er regelmatig een jeu des boules toernooi op het Vrijthof.

Het hele vrijthof was omgetoverd tot een walhalla voor de fervente Jeu des boul speler. Op de grootste markttoernooi in Nederland waren er twee rijen jeu des bouls banen over de breedte van het Vrijthof gelegd. In drie dagen kregen amateurs, semi professionals en professionals wel of niet in groepsverband de gelegenheid om hun kunnen te tonen. (Traditiegetrouw vinden op vrijdag de recreanten-, gehandicapten- en horecatoernooien plaats. De zaterdag is gereserveerd voor het doubletten- en de zondag voor het triplettentoernooi). de voor veel Nederlanders ‘familiesport’ is voor de Belgen en Fransen een bloedserieuze aangelegenheid. In 2009 was er spraken van een deelnemersveld tussen de 600 en 2000 Jeu de Boules spelers. (Bron L1)

 Deze drie daagse toernooi georganiseerd door ‘Stichting Vrijthof Jeu de Boules Toernooi’ stopt na 30 jaar (miv 2016) met het organiseren hiervan, de voornaamste reden hiervoor is dat de laatste jaren het aantal deelnemers slonk, sponsors afhaakten en de kosten alsmaar hoger werden. De genadeklap was het wegvallen van twee drijvende bestuurskrachten (G. Lieben en A.Meertens)  het onhaalbaar was voldoende vervangers voor het bestuur te vinden. Hieronder een filmpje op YOUTUBE uit 2014 met Gerrie Lieben nog als voorzitter.

 

Foto 2013 Jeu de boules toernooi Vrijthof Foto 2013 Jeu de boules toernooi Vrijthof
Foto oktober 2015 Grote Looierstraat Foto oktober 2015 Grote Looierstraat

Daarentegen gaat het een stuk relaxter toe op het pleintje aan de de Grote Looierstraat tegenover Cafe Crazy Pie in Maastricht ligt het pleintje wat ook kon liggen in een of ander Frans plaatsje, het pleintje enigszins aflopend en omgeven door hoge groene Platanen die door de enorme bladerdak de zonnestralen  tegenhouden.

Als het weer het toelaat is iedere week vanaf zeven uur ’s avonds en in het weekend in de morgen een groep Maastrichtenaren in totaal zo’n dertig man aanwezig. Dit jaar hebben ze al eind Februari gespeeld, het was die week dat het 20 graden was. Zo vroeg zijn ze nog nooit begonnen aldus Jan Holscher de initiator van dit lang lopend ritueel. ‘Het is gewoon een keer spontaan bedacht’. Op de Grote Looierstraat liggen een paar prachtige Jeu Des Bouls banen op e plaats waar destijds de Jeker liep.

Het is altijd afwachten wie er verschijnt om een balletje te gooien. Als er veel mensen komen maken ze gewoon twee groepen, iedereen mag zich aanmelden, maar een beetje bouleservaring is eigenlijk wel een vereiste. Men heeft weleens ‘absolute beginners’ gehad en merk je toch dat deze snel afhaken. Want als je niet onthoudt van wie welke bal is en niet een beetje weet wat voor tactieken er zijn, is het voor jou en de andere boulers niet echt leuk.

Erg fanatiek zijn ze niet, het is meer voor de gezelligheid, de sfeer, het buiten zijn terwijl de zon langzaam ondergaat . Het enige wat ontbreekt is een glas gekoelde ‘pastis’. Maar daar kan voor gezorgd worden.

Foto rechts Grote Looierstraat 'de baan' 2015.

Naor Bove
Bron L1, L1 Youtube, L-Magazine door Ivar Hoekstra, Foto's: John Kerkhofs

Aonvaank