Wist Geer dat ?

(Johnny Blenco's baank op 't Vriethof)

 

WIST JE DAT....

 

...  Er een herdenkingsbank voor Jef Vriezelaar of beter gezegd Johnny Blenco is gekomen.

 

Zoals het zo vaak gaat in het leven kwam ik per toeval voor het eerst in contact met John Vriezelaar, Het was 4 oktober 2015 en ik was met een aantal facebook vrienden olv Paul Roijen Maastricht gaan verkennen en om foto's te maken, het was een gezellige en ontspannen dag. Aan het eind van de morgen zag ik op de St.Pieterstraat Johnny Blenco lopen en maakte snel een foto. Later op die dag plaatste ik deze uiteraard op Facebook en John Vriezelaar reageerde hierop. We kwamen erachter dat we samen delen één passie deelde en dat is Maastricht, dus een vriendschap was geboren.

Vanaf die dag hebben we regelmatig contact en sinds 2016 ben ik oa met hem de Sphinx gaan fotograferen, ben ik op de radio geweest en heb ik een aantal plaatsen in Maastricht mogen bezoeken waar ik zonder John  John geen niet was geweest zoals de toren van het Stadhuis, de toren van het Bonnefantenmuseum en Carlton, een dancing van weleer op de Kleine Staat in Maastricht waar nu Hünkemöller zit.

Op 26 juni 2018 mocht ik aanwezig zijn bij het radio interview van het programma Tijdloos van Radio Maastricht van Johnny Blenco, zijn dochter Marjo en zijn zoon John. Het interview duurde drie uur.  Aan het eind mocht ik zelfs met Johnny Blenco op de foto. Ik heb geen idool, maar de muziek van Johnny Blenco raakt je in je hart en als je zoals ik ermee bent opgegroeid zijn het mooie herinneringen. Hoe vaak ik zijn platen niet heb beluisterd in het café van mijn ouders!. Anno 2020 draaien we met kerstmis nog steeds zijn muziek. Johnny Blenco’s liedjes konden gisteren geschreven zijn, zo actueel zijn ze. Hoe een bijzonder man, gewoon kon blijven. Dat was Johnny Blenco. Ik ben dan ook blij dat ik door het maken van één foto een vriend heb mogen leren kennen.

Maastricht verloor op 27 januari 2020 een groot en geliefd Maastrichtenaar.

De oproep voor een ‘baank’ van Johnny Blenco, die via Facebook door oa Paul Roijen begon en verder werd opgepakt door Johnny Blenco’s familie met kleinzoon Raymond als drijvende kracht. Met een handtekeningenactie die door Raymond via Facebook werd georganiseerd werden er ruim 3500 handtekeningen opgehaald om de Gemeente Maastricht te overtuigen dat er een bank moest komen, verder wist hij via een crowdfunding een mooi bedrag bij elkaar te krijgen. Op 10 maart werd het goede nieuws naar buiten gebracht dat de Gemeente Maastricht had ingestemd om een bank als gedenkteken op het Vrijthof te plaatsen en om dat te bekostigen. Het via de crowdfunding ontvangen geld mocht worden gedoneerd aan een goed doel, het geld werd overgemaakt aan het Eenzame oudere fonds.

De ‘Baank vaan Johnny Blenco’ is vandaag vrijdag 5 juni 2020 om 14.00 onthuld door Wethouder Dhr. Jim Janssen Wethouder Organisatie, Sociale zaken, Ouderenbeleid en Cultuur, samen met Marcella Pinckers die de bank nadat ze deze nog even schoon had gemaakt bedekt met een groot doek met de beeltenis van Johnny Blenco en drie zinnen uit zijn misschien wel bekendste lied uit zijn oeuvre van ruim 2500 geschreven liedjes ‘Op ’t Vriethof op ’n baank, höb iech Slivvenhier bedaank, veur ’t sjoens dat heer aon miech gegeve heet.’ De bank werd onthuld in het bijzijn van een klein gezelschap, waaronder de familie van Johnny Blenco, media en enkele betrokken Maastrichtenaren. De onthulling was hoe Johnny Blenco zelf ook was, ‘bescheiden’.

Na een paar warme woorden van Wethouder Jim Janssen over wat Johnny Blenco betekent heeft voor de stad Maastricht werd de bank onthuld door zoon John Vriezelaar en kleinzoon Raymond Vriezelaar.

De rugleuning van de ‘Baank’ is voorzien van de tekst ‘De baank vaan Johnny Blenco’, op het zitgedeelte staan de drie bekende zinnen gegraveerd;

‘Op ’t Vriethof op ’n baank,

höb iech Slivvenhier bedaank,

veur ’t sjoens dat heer aon miech gegeve heet.’

Voorlopig staat de herdenkingsbank tegenover het theater aan het Vrijthof. In de nabije toekomst komt de bank op zijn definitieve plaats te staan tegenover Café In Den Ouden Vogelstruys op het Vrijthof.

Bron. Gemeente Maastricht, L1, Maastricht NU, RTV Maastricht, Facebook Johnny Blenco en Website Johnny Blenco. Foto's John Kerkhofs.

Nao Bove

Aonvaank