Gevelkunst Boschstraat

(Collin van der Sluijs 'Zanglijster'')

 

Muurschildering Collin van der Sluijs en Jorn

Gruijters op de  Boschstraat;


Maastricht heeft er na lange tijd een 'mural', oftewel een muurschildering, bij.

Deze muurschildering is weer een puntje op de spreekwoordelijke I om dit gedeelte die volop in ontwikkeling is bij het centrum te betrekken. In navolging van Heerlen, Valkenburg wordt nu ook in Maastricht gevels verfraaid met prachtige schilderingen, na de Tongersestraat/Kakeberg (1988), de tunnel op de Scharnerweg, Sibemaweg, Heugemerveld, Heugem, Randwyck (2011) en de graffiti mekka van Maastricht, het Landbouwbelang. Werd er na 6 jaar van gesprekken eindelijk weer een prachtige muurschildering middels graffiti. 

Voor het eerst maakt hij een van zijn befaamde murals voor zijn eigen stad. Kunstenaar Collin van der Sluijs en Jorn Gruijters werkt aan een nieuwe eyecatcher van het Sphinxkwartier en het Belvédčregebied. (uitspraak Jeroen Geerts De Dagblad Limburger)

Lange tijd leken spuitbussen en graffiti in de stad taboe, maar kunstenaar Collin van der Sluijs slaagde er toch in om de gemeente overstag te krijgen. Ook al kostte hem dat ruim zes jaar de tijd.

Waarom weinig murals in Maastricht?
Waar in een stad als Heerlen de street art niet meer valt weg te denken, is dat in Maastricht heel anders. Een stad vol kunst en cultuur, maar het aantal muurschilderingen valt op een hand te tellen. Is de provinciehoofdstad hiervoor nog te conservatief of is er een praktische reden? Dat er bijvoorbeeld weinig plek is voor murals, die op monumentale panden sowieso verboden zijn?

Het is gissen naar de exacte redenen, maar het feit is dat sinds vrijdag op het leegstaande gebouw naast de Muziekgieterij en tegenover het Sphinxkwartier een levensgrote zanglijster te bewonderen valt. Wie vanaf de Noorderbrug naar het centrum rijdt, kan de vogel nauwelijks missen.

Foto 12-04-2020 John Kerkhofs

Foto 12-04-2020 John Kerkhofs

Zes jaar aan gesprekken !


"Vet hč, een droom die in vervulling gaat", zegt kunstenaar Collin van der Sluijs, terwijl hij op de metershoge steiger de spuitbus hanteert. Met mondkapje op, al had hij dat ook in het niet-corona tijdperk gedragen. De Zeeuw verhuisde zestien jaar geleden naar Maastricht en had vanaf het begin al de wens ergens op een muur in de stad zijn kunsten te vertonen.

Leuke gedachte, maar de praktijk is toch wel iets anders. Er volgden de nodige gesprekken met de gemeente en uiteindelijk viel de keuze op het pand aan de Boschstraat. Al met al duurde het zes jaar.

'Meer dan graffiti spuiten'
Maar beter laat, dan nooit. Dat vind ook Jorn Gruijters van Maastricht Street Art. "Deze moderne vorm van street art kunnen we mooi onder de aandacht brengen van Maastrichtenaren. Zo zien ze dat het niet alleen maar wat graffiti spuiten is, maar dat er echt iets moois kan ontstaan", vertelt Gruijters, die hoopt dat de gemeente meer murals mogelijk maakt. Al is de kans groot dat de volgende kans zich pas over een paar jaar weer voordoet.

Positieve reacties
In elk geval trekt de zanglijster al het nodige bekijks. Wandelaars en fietsers stoppen om het kunstwerk toch iets beter te kunnen zien. "Nu weet ik tenminste zeker dat het pand niet wordt gesloopt", zegt een voorbijganger, die zeer te spreken is over het werk. "Nog een paar dagen", voorspelt de kunstenaar, dan is het af. Iets waar hij zes jaar geleden over begon na te denken, is dus in een weekje klaar. Een mural die er voorlopig wel even staat.

Het is een symbolische verbinding tussen het Sphinxkwartier en het nieuwe Frontenpark: de zanglijster op de muur van het iconische witte gebouw naast de Muziekgieterij. De graffiti kunstenaars Collin van der Sluijs en Jorn Gruijters hebben zich laten inspireren door het fabrieksverleden. Zo dienen foto’s van keramische scherven uit de Sphinxfabriek als decor van waaruit de vogel verrijst. De zanglijster staat dan voor de bruisende muziekscene als verwijzing naar het terrein met het podium van de Muziekgieterij en de uitbreiding daarvan in de vorm van festivals en andere evenementen naar het Frontenpark. 

Naor Bove

Bron: L1 door Frank Moonen, website Collin van der Sluijs, Sphinxkwartier Muziekgieterij Maastricht Streetart. Foto John Kerkhofs.

eine terök