Gevelkunst Landbouwbelang

(Afrikaans kind met Chihuahua')

 

Een 7 meter hoge muurschildering van een Afrikaanse figuurtje met chihuahua en designtas prijkt sinds een paar dagen op een muur op de culturele vrijplaats het Landbouwbelang in Maastricht. De tas op de muur zal gebruikt worden om quotes of statements op te plaatsen. Hiermee wil street artist Little Louis naar eigen zeggen de Deense kunstenares Nadia Plesner steunen en het belang van de vrijheid van meningsuiting onderstrepen.

Plesner, die in Amsterdam aan de Kunstacademie studeert, is omwille van dat figuurtje al jaren in een juridische strijd verwikkeld met Louis Vuitton. De modegigant vindt dat de tas te veel op zijn Audra model lijkt. Bovendien maakt het figuurtje deel uit van een schilderij, Darfurnica, dat de toestand in Darfur aanklaagt en vindt Vuitton dat het merk zo verbonden wordt met misdaden in die regio.

Momenteel moet de kunstenares 5000 euro per dag betalen, omdat het schilderij vanaf deze week te zien is in het Heart museum in het Deense Herning, terwijl het van de rechter niet tentoongesteld mag worden. Ook op haar website mag Nadia Plesner Dafurnica niet meer tonen, maar ze vertikt het om het er af te halen.

Plesner maakte het werk in 2008. 'De tas is gemaakt als een statussymbool. Maar voor mij gaat het niet over Louis Vuitton ... Het was alleen een middel om de jongen er een beetje als een beroemdheid uit te laten zien.' Ze liet de tekening afdrukken op posters en T-shirts die ze op internet verkocht. De opbrengst ging naar Darfur.

 

Bron: Website: Wel ingelichte kringen. Foto John Kerkhofs.

eine terök