Gevelkunst Statensingel

(Eddie R. van Hoef  'Grenzenloos Samenwerken')

 

Toen ik nog regelmatig op de Maagdendries kwam om als portier te werken bij de Sphinx kijk ik altijd naar het kunstwerk aan een zijgevel van het huis op de hoek van de Maagdendries en de Statensingel. Door de kleuren werd ik er altijd vrolijk van, de robot poppetjes en de aparte trappen was altijd een reden om even stil te blijven staan. Pas toen men het kunstwerk gedeeltelijk ging bedekken door er een nieuwe gebouw tegenaan te bouwen ging ik op zoek naar de kunstenaar.

Foto links Kunstenaar Eddie R. van Hoef voor het kunstwerk in de hal van het appartementencomplex aan de Lindenkruis. Gepubliceerd in Dagblad de Limburger gemaakt door Johannes Timmermans.

Als je via de Noorderbrug naar de Statensingel rijdt, dan kon je hem niet missen: de muurschildering ‘Grenzenloos samenwerken’ van Eddie R. van Hoef. Na bijna twintig jaar is deze verdwenen. Een appartementencomplex wordt tegen deze Maastrichtse muur aan gebouwd. Het hele gebied waar Sphinx en Nutsbedrijf waren gevestigd, is gesloopt. Hier zijn nieuwe woningen gepland. Ook op de hoek van Lindenkruis en Maagdendries. Camiel Kruchten, manager Vastgoed van corporatie Maasvallei: „Door de economische crisis zijn de plannen bemoeilijkt. Verloedering dreigt, en dat willen we niet, want we hebben in die omgeving veel woningen. Daarom gaan we toch bouwen.” Aanvankelijk zouden hier appartementen in het hogere (koop)segment komen, maar daar is de markt nu niet naar. „En daarom komt er sociale woningbouw,” zegt Kruchten. Om precies te zijn: 59 appartementen, met parkeerplaatsen half onder het maaiveld. Maasvallei koopt ze van de  projectontwikkelaars 3W Vastgoed en RO Groep. En biedt ze vervolgens te huur aan voor maximaal 645 euro per maand, waarmee ze binnen de grens voor huursubsidie vallen. Om de bouw financieel rond te krijgen, staat de gemeente toe dat het gebouw een verdieping hoger wordt dan eerst de bedoeling was (nu vier verdiepingen aan het Lindenkruis en vijf aan de Maagdendries). Kruchten verwacht dat in het eerste kwartaal van 2011 de schop in de grond gaat. „De afwerking blijft hoogwaardig, met natuurstenen bekleding en dakleien. Je ziet niet dat het sociale woningbouw is.”

Blijft de kwestie rond de muurschildering. „Ja, we hebben nog gekeken om daar volstrekt glazen appartementen te maken, maar wie wil daar nou wonen? Helaas: die tekening heeft haar functie gehad, maar is niet te handhaven”, vindt Kruchten. En wat zegt de Tongerse kunstenaar Eddie van Hoef? „Gaat het weg? Erg spijtig, het is toch een kindje van me. Ik heb er heel lang aan gewerkt. Maar toen de schildering klaar was, heb ik ze losgelaten. Ik ga dat gebouw niet aanvechten.”  Gelukkig of juist niet gaat niet het gehele kunstwerk verloren, bij Maasvallei dacht men ’Uit het oog uit het hart’? Ja die vlieger ging niet helemaal op, zegt Camiel Kruchten van Maasvallei. „We hebben onderschat wat het verdwijnen van het kunstwerk voor reacties zou losmaken. Daarom hebben we besloten om Eddie van Hoef te vragen een fragment op ware grootte in de hal van het appartementencomplex te reproduceren. Het resultaat stemt ons heel tevreden.”

Naor Bove

Foto 10-10-2010 John Kerkhofs

Donderdag 05 januari 2012 Dagblad De Limburger Foto 

Annemiek Mommers

‘Het kunstwerk had zijn tijd gehad’

Eddie van Hoef: „Mijn kunstwerk stamt uit 1992. In de loop der tijd begonnen weer en wind hun invloed uit te oefenen. Toen Maasvallei mij benaderde om een deel van de gevelschildering binnen te reproduceren op ware grootte, was het verval van het origineel volop gaande. Het was eigenlijk aan zijn eind gekomen, het had zijn tijd gehad. Er had sowieso iets moeten gebeuren. Ik ben heel blij dat ik deze bijzondere vervolgopdracht heb gekregen. Dat maak je niet vaak mee.”

‘Na een maand was ik mijn hoogtevrees kwijt’

‘Ik was net kunstenaar toen ik die klus in Maastricht kreeg. Toen ik aankwam bij de Maagdendries, realiseerde ik me pas waar ik aan was begonnen. Ik had namelijk vreselijk hoogtevrees. Ik ben in mijn eentje op de steiger geklommen en durfde niet naar beneden te kijken. Maar alles went. Na een maand was ik mijn hoogtevrees kwijt.’  Uit Dagblad De Limburger dinsdag 05-02-2013.

WIE IS EDDIE VAN HOEF?

Eddie van Hoef kreeg in 1992 opdracht om een gevel met een oppervlakte van honderdvijftig vierkante meter aan de Maagdendries te beschilderen.  De Tongerse kunstenaar is inmiddels bijna 300 projecten verder, van gevelschilderijen tot plafonds.  Van Hoef werkt internationaal, van Schotland tot Saint-Tropez. Interieurs, exterieurs, fopdecoraties, kunstwerken op maat. Zijn langste klus had hij in Schotland: twee jaar lang beschilderde hij er een kasteel. Voor meer info: www.vanhoef.com.

Foto rechts van Mirjam Hellwig geplaatst op FB, waarvoor dank.

Op deze link op de website van kunstenaar Eddie R. van Hoef kunt u het maken van de schildering in de hal van het appartementencomplex bekijken.

Bron: Website Eddie R. van Hoef, Artikel Uit Dagblad De Limburger 17-09-2010 door Joost Phillipens en Dagblad De Limburger 05-02-2013. Foto Johannes Timmermans en Annemiek Mommers voor Dagblad De Limburger, John Kerkhofs en Mirjam Helwig.

eine terök