Kampioensjap 1947 M.V.V.

(Kampioenschap M.V.V. 1947)

Kampioenschap M.V.V. 1947.

Af en toe krijg ik een telefoontje met een tip voor mijn website, nu was het een 'whats apje' van mijn goede vriend Paul 'Mister Maastricht' Berben. hij had een iets geweldigs voor mijn website, hij zou me daags erna bellen !  Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Paul belde me met de boodschap dat hij het origineel filmpje had gekregen van het Kampioenschap van M.V.V. uit 1947, kwaliteit was niet geweldig maar wat wil je, het filmpje is ruim zeventig jaar oud, geweldig dat het er überhaupt nog is. Er waren enkele 48 mm filmpjes gevonden bij het leegmaken van het huis van een van de ouders, nazaten van dhr. Wittelings destijds keeper van M.V.V., nieuwsgierig wat er op zou staan hebben ze het filmpje laten digitaliseren. Kampioenschap M.V.V. 1947 gefilmd door P.Pans, smalfilmspecialist wijkerbrugstraat 6 te Maastricht. Men heeft dit nog aangeboden aan M.V.V., maar helaas had men hier geen interesse in ! (Een beetje vreemd als je het mij vraagt). Ik ben er in ieder geval blij mee. Klik rechts om de film te starten of op deze LINK. Het verhaal gaat als volgt:

Filmflitsen van MVV’s Kampioensfeest 1947 geplaatst door Ivo Janssen.

Zoals dat destijds (ruim 70 jaar gelden) het geval was, stroomde de Boschpoort die zondag ook vol toen MVV de laatste wedstrijd tegen Limburgia op bezoek kwam. Met bussen, fietsen maar vooral te voet kwamen de Maastrichtenaren kijken naar de kampioenswedstrijd. Enkele politieagenten gaven acte de présence maar hoefde niet in actie te komen. Het was de tijd dat de gaolen nog bestonden uit vierkantige houten palen. De Nederlandse en Maastrichtse vlag sierde de tribunes van de Boschpoort.  Het publiek zat nog geen twee meter van het voetbalveld, voor aanvang werd Jeu van Bun als International in het zonnetje gezet.

De wedstrijd werd verloren door MVV met 0-2 en de supporters waren teleurgesteld, desondanks was de sfeer gemoedelijk en verliet de menigte rustig de Boschpoort. Enkele weken later was aan fanfare st.Joezep de eer om de kersverse kampioenen af te halen bij het station. Met de clubvaandel voorop en bestuur en andere notabele erachter volgde de spelers op de voet, de supporters arriveerde in een lange stoet met rood/witte wimpels. De karavaan werd op de voet gevolgd door het aanwezig publiek.

In open koetsen werd het bestuur en genodigde en natuurlijk de spelers Jeu van Bun, Wum van Kerkoerle, Giel Wittelings en Pie Kaanen, Harrie Verdonschot, (An)Dre Berkhof, Aaldrik Tap, Ber Nicolai, Guus, Gerrit Westerhuis, Sjef  (Jef) Penders en Harrie Vlieks, in een karavaan  onder gejuich en veel publiek via de Stationstraat, Wycker Brugstraat naar het Vrijthof waar de receptie in cafe Momus plaatsvond (veronderstel ik na het zien van de beelden met spiegels en de ornamentele halfzuilen).

Foto Links:

MVV kampioen 1e klasse Zuid. 1947.

Boven: Ber Nicolai, Harrie Verdonschot, Jef Penders, Gerrit Westerhuis, Aaldrik Tap en Pie Kaanen.

Onder: Giel Wittelings, Wum van Kerkoerle, Jeu van Bun, Andre Berkhof en Harrie Vlieks.

Foto via website Historie Betaald Voetbal.

De Maastrichtse accordeon Vereniging Scala verzorgde nog een serenade bij de Momus. Foto hier beneden eerste Maastrichtse Accordeon Vereniging 'SCALA' op het Henric van Veldekeplein op de website van RHCL Fotocollectie GAM nr.28591.

De kampioenen waren onder de indruk van de receptie waar bloemen in overvloed waren en (krente)mik van Sjeng Jacobs bij de receptie, de jonge klaren werd uitgedeeld en viel in goede smaak, Het Militair Gezag begon met de felicitatieronde, gevolgd door oa de Govie’s van Maastricht, mooie woorden van oa de ‘hoge ‘raad’ van supporters vielen de spelers ten deel. Het clublied werd ingezet en uit volle borst meegezongen  ‘Hup! Hup! Hup! MVV!, Es geer welt, MVV !!’.

De spelers gingen nog even langs een bestuurslid die op dat moment ‘rust’ moest houden en in bed lag. Hij had de wedstrijd gevolgd via de radio en de kamer was al snel te klein voor al dat bezoek.

Later kwam de feestavond in de Momus op gang en werd er al driftig gespeculeerd op de volgende clubs, omdat MVV kampioen werd van 1e klasse Zuid kwam de club uit in de kampioenspoule om de landstitel, helaas eindigde MVV als vierde achter landskampioen Ajax , die veruit de sterkste was, Heerenveen en N.E.C, maar vlak voor BVV Den Bosch en Blauw Wit.

Het banket op de feestavond werd begonnen met ‘rommedoe’, niet iedereen was gecharmeerd van dit begin. De aanwezige lieten het zich voor de rest goed smaken. Het kasteleinskoppel Herman en zijn Mia werd overladen met complimenten, dit gold natuurlijk ook voor de staf. Op de feestavond werd gespeeld door de band van Math Nië en duurde tot 03.00 uur.

Het hoogtepunt van de supportersvereniging was wel de ‘karretjes’ oftewel de fietsen die de spelers kregen en waar gekscherend over werd gezegd dat de ‘touringclub’ MVV geboren was. De spelers gingen per fiets door de stad naar de ‘Capri’ waar de supportersbal werd gehouden. De zaal was feestelijk versierd met geschilderde borden van hun helden waaronder Wum van Bun.

Bijna op het eind van de film (32.08 min tot 37.25 min) is het bezoek te zien van MVV aan Ajax in Amsterdam, waar de spelers per stoomtrien op het station arriveerde. De wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch stadion en de spelers van MVV kwamen ietwat onder de indruk uit de catacomben van het stadion het veld op, trots met de witte ster van Maastricht op hun borst. Helaas werd er verloren met 3 – 1 nadat MVV door een doelpunt van Jef Penders op voorsprong kwam.

Hierna volgt (tot 38.59 min) ‘Heerenveen aan de Boschpoort’. Het drama in 13 bedrijven, hierop wordt de eindstand bedoeld van 6-7 in voordeel van Heerenveen ! Deze wedstrijd mag met recht een drama genoemd worden op 22 juni 1947 werd deze gespeeld op de Boschpoort en na een voorsprong van 4-0 werd uiteindelijk toch verloren met 6-7. De doelpunten werden gescoord door  1-0 Berkhof, 2-0 Verdonschot, 3-0 Penders, 4-0 Berkhof, 4-1 Molenaar, 4-2 Lenstra, 4-3 Ploeg, 5-3 Dresen, 5-4 Lenstra, 5-5 Bosscha,
5-6 Molenaar, 6-6 Dreesen, 6-7 Ploeg. (met dank aan voetbalarchieven.nl)

Gevolgd (vanaf 38.59 min) van de thuiswedstrijd tegen Ajax de latere landskampioen op 29 juni 1947.Deze wedstrijd werd verloren met 2-3.Verder een samenvatting tegen Blauwwit en NAC.

Nog één weetje; Op 28 september 1947 ontving MVV uit handen van de K.N.V.B voorzitter, Karel Lotsy, de bondsvlag ter gelegenheid van haar 40 jarig lidmaatschap van de K.N.V.B..

Met dank aan P.Pans, smalfilmspecialist wijkerbrugstraat 6 te Maastricht die deze film heeft opgenomen en aan Ivo Janssen voor het plaatsen van dit zeer bijzondere, historisch filmpje over een van de gedenkwaardigste momenten van ‘Us MVV’. Elders op deze site kunt u de geschiedenis lezen van het ontstaan van 'Us MVV-ke'.

Naor Bove

Bron: YouTube, Foto kampioens elftal 1947 via website Historie Betaald Voetbal. Foto Scala RHCL Fotocollectie GAM nr.28591.

eine terök