Klaarover(s) Maastricht

 

Klaarover(s) of Verkeerbrigadiers, wie kent ze niet !

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, ook deze foto geplaatst op facebook door Sjo Koch is er zo een. Sjo plaatste een foto van een aantal meisjes naast een verkeersbrigadier oftewel in de volksmond een Klaarover genoemd.

Op de foto links is een meisje met de sjaal voor haar mond te zien, dat meisje heet Christien Koch en het klein meisje ervoor is eveneens zijn zus Sjannie Koch. De andere 3 meisjes zijn: Elly Voncken, Annie Beltgens en Kittie Hermans. Deze foto is volgens Tonny Kuijer-Crauwels gemaakt op de speelplaats van de lagere school op de Boschstraat bij het Het Arme Kindje Jezus, hierbij lag ook het nonnenklooster waar de Hoofdzuster Iemilda en Clara Christa Fora woonde.

Een foto zien brengt de mensen terug naar hun eigen jeugd en hun eigen herinneringen. Het duurde dan ook niet lang voordat de reacties waar iedereen als ‘Klaarover’ had gestaan binnenstroomde.

Één reactie is wel het vermelden waard, deze reactie kwam van Fons Kieboom. Hij meldt dat de ‘Klaarovertjes’ zijn opgeleid door zijn vader agent W.Kieboom, W. Kieboom was eerst brigadier en later adjudant bij de verkeerspolitie in Maastricht en had toen de leiding over de Klaarovers. Lenie Winants weet nog dat ze in 1951 wekenlang les gehad van agent Kieboom op het politiebureau aan het Vrijthof, vervolgens moesten ze ook examen doen, ze vond het best spannend.

Volgens mevr. Annemiek Nijst-Selis was hij een autoriteit in Maastricht, dit was vroeger een ‘normaal’ beeld van de politie, er was respect en je was ook wel een beetje bang voor de politie, de foto die Fons Kieboom van zijn vader plaatst straalt dit ook uit. Naast les aan de Klaarovers gaf W.Kieboom in de avond ook verkeersles op de Spilstraat voor diegene die het rijbewijs wilde halen. Jaques Magnee herinnerd zich nog dat hij op zondagmiddag naai brigadier Kieboom ging om de verkeersregels te leren.

Nol Roberts memoreert aan het feit dat hij in de Spilstraat zijn diploma en toestemming tot het overzetten van de schoolgaande kinderen aan de Pr. Rooseveltlaan bij de ANWB flat kreeg. Daarvoor hadden ze les gevolgd bij agent Kieboom. Trots stonden ze bij de verkeerslichten en mochten alleen het sein ‘klaar ? oversteken’ geven als het licht op groen ging. Ze hadden in het begin een lange witte jas met een koppelriem, hier paste het waarschuwingsbord in en een schouderriem, een Zuidwester sierde hun hoofd.

Resi Bastiaens herinnerde zich nog een liedje ‘Klaar over, mijn moeder is een rover, mijn vader is een dief en ik ben lief ‘!

 Een ander liedje over de Klaarovers uit 1956 gemaakt door Koos Manders en gezongen door Kobus Robijn, of het liedje van Jerry Bey (broer van Mary Bey Zangeres Zonder Naam uit 1966. Beide kunt u op YOUTUBE bekijken en beluisteren, op de foto's hier benden klikken.

         

'Klaarovers' uit 1956 gemaakt door Koos Manders en gezongen door Kobus Robijn

Liedje van Jerry Bey (broer van Mary Bey Zangeres Zonder Naam uit 1966

Er waren ook Moederbrigadiers, ikzelf heb op de Aloysiusschool aan de Brusselsestraat gezeten en mocht in de hoogste klassen ook de pollepel vasthouden. Een afgekorte bezemsteel met een ronde tafeltennisbatje erop in de kleuren zwart, wit en rood/oranje. Doe daar nog eens een knalgele plastic jas met dito zuidwester bij en je hebt het complete plaatje.Ik stond aan de schoolpoort op de Brusselstraat en op het Kon Emmaplein. We mochten onder begeleiding kinderen en andere voetgangers laten oversteken. Ik vond het sjiek en spannend om dit te mogen doen.

Verkeersbrigadiers helpen sinds 1947 kinderen bij het veilig oversteken van en naar de school. In 1980 werd de Stichting Verkeersbrigadiers opgericht.

Momenteel zijn de verkeersbrigadiers bij de VVN (Veilig Verkeer Nederland ) ondergebracht. Zoals bij zovele vrijwillige activiteiten is ook bij de verkeersbrigadiers de afgelopen jaren het aantal vrijwilligers teruggelopen en de opleiding van verkeersbrigadiers door de politie lijkt weinig prioriteit te krijgen. Momenteel staan ook veel ‘onopgeleide’ verkeersbrigadiers op de weg. Om de opleiding te optimaliseren wilt de VVN samenwerken met de politie. Momenteel zijn er ongeveer 27.000 verkeersbrigadiers in Nederland, waarvan 15.000 volwassenen en 12.000 jeugdverkeersbrigadiers. Zij helpen dagelijks honderdduizenden kinderen bij het veilig oversteken. Voor de wettelijke regeling voor Verkeersbrigadiers kunt u terecht op de website van de overheid.

Tegenwoordig is het meer een uitdaging dan vroeger, door de drukte in het verkeer is het inschatten van de remafstand en het maken van oogcontact met de bestuurder van levensbelang. Foto rechts is geplaatst op facebook door Tessa Janssen.

Een dikke merci aan Sjo en zijn zuster Christien Koch voor het plaatsen en toestemming voor het plaatsen van de foto, een dikke merci voor Fons Kieboom voor het plaatsen en toestemming toto het plaatsen van de foto van zijn vader agent W. Kieboom en een dikke merci aan de mensen die gereageerd hebben in alfabetische volgorde Agnes van Vlodrop, Alex Augustus, Andre Darding, Annemie van Duurling , Annie de Ree , Annie Groenveld, Candide van Zeijl-Prick , Corné Coolen, Corry van Zandvoort, E de Jong, Ed van Hoof, Elly Musson, Fer En Lilian Okrogelnik , Fons Kieboom, Frank Verscheure, Gio Keulen, Gonnie Beijers, Guido Herben, Guus Deen, Han Limborgh, Hans Borgers , Har Lamkin, Jacques Magnee, Jean Marianne Goessens, Jeannie Keydener-janssen, Jeanny Aussems, Jean-Pierre Nobelen , John Schrijnemaekers, John Stevens, Joke En Alex Crolla Klever, Juulke Lebon, Lenie Winants, Leny Bovens, Lieke Brepoels , Lilian Jacobs, Lucie Vrancken, Marga Scheuerman, Margot Heuts ,Marie Sijen, Marie-José Kerkhofs, Marij Corbee-smeekes , Marij Indemans, Marion Mommers Gilissen, Mark Lamkin, Marleen Wajn Rompelberg, Marlou Murkens-Dresens, Martinette Honée, Mia Passier-Janssens, Mieke Snel, Monique Marres, Nol Roberts, Pierre Bremers , Raymond Zeekaf , Resi Bastiaens, Rini Roskamp, Riny Bastiaens, Roos Erens, Rosa Theunisz, Suzan Bons-Corstjens, Tiny Bergholtz-Vaessen , Ton Gorgels, Tonny Kuijer-Crauwels, Truus Duchateau, Truus Engels SchoonIech, Wies Vrancken, Yvonne Bochman, Yvonne Rousch, en Zjeraar Vandenboorn.
 
Nao Bove

Bron: Sjo en Christien Koch, Fons Kieboom, Jaques Magnee, Lenie Wijnants, Annemiek Nijst-Selis, Nol Roberts en Resi Bastiaens. YouTube.

Foto's Sjo Koch, Fons Kieboom. Wikipedia, Wettenbank vd overheid,

 Aonvaank