Koningsdag 2022

'Leef'

Koningsdag 2022 Maastricht

Anja mijn vrouw wilde de Willem en Maxima die in Maastricht na twee jaar  ivm Corona de Koningsdag kwamen vieren  wel eens in het echt zien. Natuurlijk, als ze dan toch in Maastricht zijn, waarom niet. 27 juni 2022,  ’S Morgens was ik tegen achten in het centrum, de laatste weken vielen de voorbereidingen dan op zijn plaats. Overal werd versierd en bijna heel Maastricht kreeg een poetsbeurt, (bijna) alle fietsen  werden uit de binnenstad verwijderd en alle graffiti waar de Koning en zijn gevolg langs zou komen werd weggespoten.

Boa’s, Beveiligers, Brandweer, Ambulancemedewerkers en als laatste Politie uit heel Nederland werden ingezet in Maastricht om de Koningsdag zo glad mogelijk te laten verlopen. 1500 Extra agenten waren naar Maastricht gekomen, agenten in uniform en in burger, sluipschutters en agenten te water, op de brommer, in de lucht en de meeste te voet liepen door Maastricht met hun ogen wijd open. De binnenstad was hermetisch afgesloten, overal was het afgezet en je kon alleen passeren door het tonen van een toegangskaart, natuurlijk hadden het personeel, de mensen van de pers en andere niet te missen personen een ‘badge’, er waren plekken gereserveerd voor ‘genodigde’ of voor VIPS, zeg maar OKO mensen (Ons Kent Ons) en andere belangstellende. De rest mocht worden ingevuld door de burgers, van ver waren ze gekomen, allemaal om een glimp van de Koning en zijn gevolg op te vangen of om mee te doen in kopen of verkopen op de traditionele vrijmarkt die gekoppeld is aan Koningsdag, iedereen mag zijn spullen aan de man brengen.

Voor zover de introductie, ik kwam van de Hoge Brug naar beneden en wilde naar de Markt gaan, helaas afgesloten, ik kon niet verder dan de Graanmarkt, dus de OLV Wal over en via de Koestraat naar het OLV plein, helaas afgezet, weer omgedraaid toen, via Achter de Oude Minderbroeders naar de Hondstraat om zo via de Bredestraat naar het Vrijthof te gaan, en jawel afgesloten. Maar er was een opening, ik kon doorlopen naar de Minckelerstraat. Op de hoek Bredestraat die trouwens heel mooi versierd was met allemaal kleurige lapjes stof, was prachtig, vooral met de zon die zijn licht erop liet schijnen en de Minckelerstraat stond dhr. Vlemming met een beveiligingsbeambte met een bijna levensgroot beeld van Amalia die gemaakt was door een 3d printer, niet mijn smaak zag er nogal plastiachtig uit. Maar wel knap, Johan Vlemmix grote supporter van de Oranjes kreeg bekendheid door medewerking aan het TROS programma te land, te zee en in de lucht. Hij woont in Eindhoven en zijn huis is een kopie  van Paleis Soestdijk.

Natuurlijk enkele foto’s van hem en het ‘beeld’ gemaakt, komt er een zgn ‘drag Queen’ langs en gaat via de Bredestraat richting het Vrijthof. Geheel in het Oranje gekleed en dito opgemaakt. Inmiddels was ik via het Amorsplein en de Platielstraat aangekomen op het Vrijthof. Deze was (nog) open en er stonden vakken gemaakt door hekken waar rolstoelgebruikers in terecht konden, verder stond er in het midden een overdekt geluids en film box, er stonden kraampjes waar je koffie, bier en andere drank tegen betaling van munten ‘coins’ kon bestellen en uiteraard werd er ook voor de inwendige mens verzorgd (tegen betaling). De Hoofdwacht fungeerden als hoofdkwartier voor het Rode Kruis en andere hulpdiensten. Op verschillende plekken waren er fietsenrekken geplaats zoals plein 1992, de Markt maar ook in het park. Het weer speelde lekker mee en liet een lekker zonnetje over Maastricht schijnen.  Hierna naar het stadspark gelopen om Anja op te halen en samen naar het Vrijthof te gaan, de sfeer was goed, en iedereen vond het wel spannend, de stad vulde zich steeds meer met mensen die iets van Oranje aan of op hadden, Gemeente Maastricht deelde aan iedereen oranje en blauwe lintjes uit om deze om te doen.  De ambassadeurs van Maastricht waren te herkennen aan hun rode tasjes. Er was een heel programma uitgestald voor de twee uurtjes die het bezoek maar zou duren.

Ze kwamen via de Servaasbrug ‘de Aw’ en stapte halverwege uit, van hieruit ging men via de Vissermaas en Het Bat richting OLV Plein om zo via de Bredestraat te eindigen op het Vrijthof, een wandeling die ‘normaal’ zo’n 15 minuten duurt. Overal waren optredens gepland, van dansgroepen, de Drie ‘Lewiekes’ die het leesplankje in het Maastricht deden, Andre Rieu op de OLV plein, Beppie Kraft in de Bredestraat, en zich voorstellende Verenigingen met als afsluiting het Vrijthof. Voor vele het mooiste plein van Nederland en omgeving.

Het plein vulde zich gestaag met mensen in oranje pluimage, geschminkt of voorzien van een kroontje, zonnebril of opblaasbare kroon, hoe gekker hoe beter, maar vooral leuker. We stonden goed net naast de ‘box’ in de laatste schaduw en het wachten kon beginnen, het Vrijthof vulde zich zodanig dat de gemeente besloot om niemand meer toe te laten, men kon uitwijken naar oa de Markt waar alles te volgen was op een groot videoscherm, de sfeer zat er goed in en het wachten werd goede muziek verzacht. Vlak voordat de Koning arriveerde was er een optreden van Rowe Heze met oa het Liedje Dat heel Holland Limburgs praat, het Vrijthof ging helemaal los. Kinderen werden op de schouders van de ouders gezet om meer te kunnen zien en de handen met  En toen het moment suprême, de hele familie kwam een voor een het podium op en na een dankwoord van onze Burgemeester Penn kregen we een dankwoord van de Koning. Super, een prachtige dag met een mooie afsluiting, en als laatste kregen we te horen dat de Koninklijke Familie geslapen had bij van der Valck Hotel bij ons in het dorp. Dus we hadden niet eens naar de stad gehoeven, toch was het leuk..

De route  'Koninklijke familie wandelt van Servaas naar Servaas' noemde Wiel beijer van het Chapeau Magazine het

 

Te voet van de oudste brug van Nederland naar de voor Nederland unieke kerkentweeling aan het Vrijthof. Dat is kort door de bocht de historische route die de koninklijke familie tijdens Koningsdag wandelt door het centrum van Maastricht.

Sint Servaas, waarschijnlijk de eerste bisschop van de Nederlanden en zeker de eerste bisschop van Maastricht, is nadrukkelijk aanwezig aan het begin en het einde van deze stadswandeling. Maastrichtenaren noemen hun brug liefkozend aw brögk, oude brug. Tot 1932 heette die brug gewoon Maasbrug, maar daarna werd deze in de dertiende eeuw gebouwde boogbrug de Sint Servaasbrug. Genoemd naar de patroonheilige van de stad wiens graf te vinden is in de crypte in de naar hem genoemde basiliek aan het Vrijthof.

 

Kanaal

Als het koninklijk gezelschap via de stenen brug Moeder Maas is overgestoken, slaat het linksaf naar Vissersmaas. Hier stond ooit een dertiende-eeuwse stadspoort, die eerst Visserspoort heette en later werd vervangen door een nieuwe poort, de Batpoort, die op haar beurt in 1849 is gesloopt. De koninklijke wandelaars en hun gevolg bereiken Het Bat, een oude aanlegplaats langs het toenmalige kanaal. Hier werd vroeger de steenkool uit Luik aangevoerd om Maastricht in de winter warm te stoken voordat dit gebeurde met Limburgse steenkool.

De basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming – dat is de volledige naam – en met name de kapel met het beeld van de Sterre der Zee en de honderden brandende kaarsjes vóór dit beeld vormen onbetwist de blikvangers van het Frans aandoende Onze Lieve Vrouweplein. Dit is zo’n beetje het oudste deel van Maastricht, gelegen nabij het vroegere laat-Romeinse castellum, gebouwd rond 333 n. Chr. Dit fort stond in wat tegenwoordig het Stokstraatkwartier heet. Enkele restanten kunnen de koninklijke stadswandelaars bekijken in de museumkelder van hotel Derlon.

 

Via Regia

Mogelijk reeds in de vierde eeuw stond hier op het Onze Lieve Vrouweplein al een kerkje. Dat zou dan het eerste kerkje in het huidige Nederland zijn geweest, maar het imposante kerkgebouw dat we tegenwoordig mogen aanschouwen, stamt uit de elfde en twaalfde eeuw. De kerk telt twee cryptes en een schatkamer. Langs de terrassen op dit plein wandelend en genietend van een miniconcert van André Rieu, bereikt het koninklijk gezelschap de Bredestraat, de straat die het Onze Lieve Vrouweplein verbindt met het Vrijthof. Een straat waarin vroeger stadspaleizen en herenhuizen stonden. Tegenwoordig zijn er vooral kantoren, deels chique winkels en galeries vol kunst gevestigd. Een tijd lang werd deze straat de Via Regia genoemd, de Koninklijke weg.

In de Bredestraat staat ook de kerk van het voormalige Jezuïetenklooster. In die kerk was na 1788 de Maastrichtse stadsschouwburg gevestigd, beter bekend als de Bonbonnière. Dat duurde totdat in 1992 het nieuwe Theater aan het Vrijthof opende, gevestigd in het voormalige Generaalshuis. Dat stadspaleisje was het woonhuis van de opperbevelhebber van Maastricht, generaal Dibbets, de man die voorkwam dat Maastricht en de rest van Limburg zich rond 1830 losmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden om zich aan te sluiten bij het nieuw gestichte Koninkrijk België.

 

Vrijplaats

Ook de koninklijke stoet verplaatst zich vanaf de Bonbonnière naar het Vrijthof, het plein dat bekend is van het straatcarnaval, het eetfestijn Preuvenemint en de openluchtconcerten van André Rieu. Van oorsprong een kerkelijk plein. Vandaar die naam, Vrijthof. Die komt van vrijplaats, de plek in de stad waar de wettelijke machthebbers geen juridische macht bezaten. Oorspronkelijk was dit overigens een middeleeuws kerkhof. Rond de duizend graven bevonden zich hier op de plek waar nu een parkeergarage ligt. En de heerbaan Via Belgica kwam er pal langs, de Romeinse ‘snelweg’ van Bologne-sur-Mèr aan de zee via Tongeren, Maastricht en Heerlen naar Keulen aan de Rijn.

Absolute blikvanger van het Vrijthof is de eerder genoemde kerkentweeling. Aan de ene kant de protestantse Sint-Janskerk met de hoogste toren van Maastricht en aan de andere kant de Servaasbasiliek met het graf van de patroonheilige van de stad. En tussen de twee kerken een steegje dat luistert naar de Bijbelse naam Het Vagevuur. Dat is zoals bekend de plek waar gelovigen na hun dood ‘geparkeerd’ worden als hun ziel vanwege tijdens hun leven begane zonden nog niet helemaal zuiver is. Eerst moeten die gelovigen door het vuur gelouterd worden. Dan pas gaat ook voor hen de hemelpoort open.

De koninklijke wandelaars zullen inmiddels toe zijn aan een versnapering. Een koel glas pils op een van de gezellige terrassen met uitzicht op de twee kerken en de voormalige militaire hoofdwacht smaakt heerlijk na zo’n stadswandeling. Dat pilsje kan ook intiem binnen genuttigd worden in een van de oudste cafés van Nederland, In den Ouden Vogelstruys. Het huidige café staat er sinds 1730, maar al begin veertiende eeuw kon hier een pot bier worden gedronken.

 

Koning Willem-Alexander sloot het bezoek af met de volgende woorden:

“Wat jullie hebben laten zien; een Maastricht van bruggen.

Bruggen tussen het verleden en de toekomst, tussen inwoners en nieuwkomers.

Tussen Europa en Nederland.

Leef Mestreech, Maastricht leeft!

 

Dank jullie wel!” 

 

Koningsdag 2022 werd om 22.00 uur feestelijk afgesloten met vuurwerk. De aanwezige  verzamelde zich langs de Maas en op de brug om de vuurwerkshow goed te kunnen zien. Zo'n 40.000 bezoekers zijn woensdag aanwezig geweest om de koninklijke familie te zien op Koningsdag.

Het bezoek van de koninklijke familie voor Koningsdag duurde vanaf 11.00 tot even na 13.00 uur. Langs de route was plek voor 23.000 mensen.

 

naor bove

Bron en foto’s , Chapeau Magazine, 1Limburg, foto's John Kerkhofs

eine terök