Leefdesleutsjes !

(Liefdeslotjes)

 

Leefdesleutsjes oftewel Liefdesslotjes.

Over de hele wereld vindt je fenomeen 'liefdesslotjes, maar wat is het eigenlijk ? Wikipedia beschrijft het als volgt 'Een liefdesslot is een slot waarmee geliefden symbolisch hun liefde betuigen. Het slot wordt meestal bevestigd aan een brug waarop de sleutel in de rivier wordt gegooid'.

De oorsprong van de liefdessloten is onduidelijk: oude overleveringen komen uit Rusland, China en Servië. De recente rage rondom liefdessloten komt mogelijk door de Italiaanse roman Ho voglia di te van Federico Moccia uit 2006 en de verfilming uit 2007, waarin twee verliefde tieners een slot met hun namen bevestigen aan de Milvische Brug te Rome. Andere spreken over het ontstaan - uiteraard - in Parijs, de stad van de liefde. vooral na het uitbrengen van de film Le Ponts des Arts in 2004 van Eugčne Green over een onmogelijke liefde.

Het is een rage die je terugziet over de hele wereld dus ook in Maastricht: verliefde koppels maken een slotje vast aan een brug. Sommige bruggen dreigen echter te bezwijken onder het gewicht van die sloten.

In 2011 werd besloten alle sloten van de eerder genoemde Milvische Brug te verwijderen. Volgens bestuurders was er "niets romantisch aan het fenomeen en wordt de brug er rommelig en lelijk door."

In 2013 kwam een man in Amsterdam in opspraak nadat hij eigenhandig sloten van de Staalmeestersbrug verwijderde. In 2015 verwijderde de gemeente Amsterdam alle liefdessloten van monumentale bruggen.

In 2014 werd in Breda een plan om de liefdessloten van de Hoge Brug te verwijderen afgeblazen nadat de ontwerper ontkende dat de sloten de brug in gevaar zouden brengen. Hij noemde het een eer dat zijn brug voor de sloten was uitverkoren.

Nadat in 2014 een hek bezweek van de Pont des Arts in Parijs zijn op 1 juni 2015 alle hekken met naar schatting 700.000 sloten verwijderd, als alternatief reling werd gekozen voor glazen platen zodat er geen slotjes meer konden worden opgehangen.

In 2014 verwijderden de stadsdiensten van Gent alle liefdessloten van de Sint-Michielsbrug om "Parijse toestanden" te voorkomen.

In Maastricht hangen inmiddels tientallen sloten aan de ijzeren reling van de Sint-Servaasbrug. Ook op de Hoeg Brögk zijn ze te zien. En in Valkenburg buigt de Old Hickorybrug over de Geul bijna door onder het gewicht van de vele liefdesslotjes.

Maastrichtenaar Jos Houben had een alternatief bedacht: hij pleit voor het plaatsen van een smeedijzeren hek, op de Groene Loper of ergens langs de Maas, waar verliefden hun slotjes aan vast kunnen maken. „In Goes staat zo’n hek”, zegt hij, „en daar hangt het helemaal vol.” Kunstenaar Stan Gubbels heeft al aangeboden om zo’n hek te maken. Op de bruggen kunnen die slotjes op den duur voor problemen gaan zorgen, verwacht Houben, zeker als koppels op het smalste stukje van de brug stilstaan om foto’s van zichzelf bij die slotjes te maken. Daarom zou het volgens hem beter zijn om elders een plek te maken voor die slotjes.

Uiteraard werd hierover door het Stadsbestuur vergaderd over de haalbaarheid hiervan en men kwam tot de volgende conclusie:

Het geld voor een oplossing van de Liefdesslotjes ontbreekt, heeft iemand 61.000,00 !!

Er komt dus voorlopig geen kunstwerk met /voor liefdesslotjes in de Maastricht. De bedoeling was dat geliefden zo symbolisch hun liefde konden betuigen, iets wat al op meerdere plekken in de wereld gebeurt. Er hangen er ook al enkele aan de Servaasbrug. Volgens het stadsbestuur komen de totale kosten van creatie tot plaatsing van een dergelijk kunstwerk uit op ruim 61.000 euro, een bedrag dat de gemeente nu niet beschikbaar heeft. Indien de gemeenteraad, die tot op heden alleen een haalbaarheidsonderzoek wat betreft het object wenste, wil dat de liefdesslotjes er daadwerkelijk komen, moet er dus financiering geregeld worden.

Een plek is in ieder geval al gevonden, want ook dat werd gevraagd binnen het onderzoek. Het kunstwerk kan op de Graanmarkt komen te staan, waar nu nog de Maastricht: Meet Europe-ster staat. Die zal dan verplaatst worden naar het Sphinxkwartier. 

In dagblad de Limburger van 01 maart 2022 staat een afbeelding van Stang Gubbels/Peter Hopman met een impressie van de 'liefdeszuil' in verlichte  'avondstand'.

Ruim 60.000 euro voor een Maastrichtse ‘liefdeszuil’? Burgemeester en wethouders willen er niet aan. Raadslid Claudia Demas geeft echter niet op: ‘Ze maken de liefdesslotjes tot iets politieks.’

Hieronder nog enkele 'liefdesslotjes' in Maastricht.

Bron: RTVMaastricht, De Limburger, foto's John Kerkhofs
Naor Bove
eine terök