Maastricht Museum

'Maastricht Museum'

Maastricht Museum.

In 'De Limburger' van 8 januari 2023 stond een interessant artikel geschreven door Joos Philippens met als onderwerp 'eigen historisch museum in Maastricht'. Hij begint met dat Maastricht een rijke historisch verleden heeft maar nog geen bijpassende museum. Als het aan directeur Wim Hupperetz ligt, opent in Centre Ceramique in het voorjaar van 2023  het Maastricht Museum. Dhr. Hupperetz heeft woord gehouden, één jaar na zijn aantreden als directeur van Centre Ceramique is het museum geopend. In de museumnacht van 14 april 2023 verzorgde Wim Hupperetz in aanwezigheid van wethouder Frans Bastiaens en medewerkers en vele samenwerkingspartners om 20.00 uur een rondleiding  Ondanks dat het museum nog werd aangepast qua indeling stonden de deuren wel open. De eerste maanden kon je een kijkje gaan nemen achter de schermen en de geschiedenis van Maastricht. Tot en met 22 juni is het bezoeken van de museum gratis.

'S Morgens op 14 april mocht een van de samenwerkingspartners nml. 'Veldeke Krink Mestreech' al een kijkje nemen, zij zorgen voor tekstcorrecties en vertaling. Men kan de ontwikkelingen volgen via de website van Maastricht Museum.

Voordat het zover was en de museum haar deuren kon openen moest er wel wat gebeuren, de vestiging van Coffeelovers op de eerste verdieping en het huidige leescafe naar de hal beneden. De vestiging die naast de centre ceramique lag sluit na acht jaar haar deuren, Gemeente Maastricht had de huur opgezegd. Men is van plan om eind dit jaar (2023) wisselende exposities te organiseren. De entree kosten zouden liggen tussen de 8 en 10 euro. Dhr. Hupperetz wilt met namen ook de Maastrichtenaar betrekken bij museum Maastricht door hun verhalen te laten vertellen.

Verder komen de Romeinen, de Middeleeuwen, de garnizoensstad, de industriestad en de Europese studentenstad aan bod.

 Hierboven enkele foto's van de collectie van de Maastricht Museum, Maquette van Maastricht, Romeins verleden, vitrines  met stukken van Sphinx, Sociéte Céramique, Mosa, foto's John Kekrhofs.
Dat dit niet 'nieuw' is om een museum te proberen op te starten is bijna vanzelfsprekend. In het jaarboek van Maastricht 2012-2013 op blz 201 2013 heeft Wil Lem en Frans Boulanger van werkgroep Museum Maastricht officieel een plan ingediend bij de gemeente voor de vestiging van het Maastrichts Historisch Museum. Ze vinden het 'eeuwig zonde' dat een groot deel van de rijke historie van de stad niet zichtbaar wordt gemaakt. Volgens beide heren staan de verzamelaars, amateurhistorici en vrijwilligers te popelen om hun collectie ten toon te stellen. De werkgroep vraagt de gemeente om een geschikte locatie, zoals een leegstaand pand. Men denkt aan tweehonderd vierkante meter genoeg te hebben. Verder heeft dhr. Berben en mevr. Dirks jarenlang gelobbyd om hetzelfde voor elkaar gekregen, steeds weer kreeg hun aanvraag nul op reces. Wat zonde is, want alleen al met de collectie van dhr. Berben vul je meer dan een museum. 
Nao Bove
Bron: Website Maastricht Museum, Veldeke Krink Mestreech De Limburger 08-01-2023 art. geschreven door Joos Philppens.  Foto's John Kerkhofs

Aonvaank