Wist Geer dat ?

(Model voor het Mooswief)

 

WIST JE DAT....

 

... er een persoon model heeft gestaan voor het beeld van Charles Vos 'Ut Mooswief'?

Ut Mooswief,

Het hardstenen beeld op de markt is het laatste grote werk van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos, die helaas de onthulling op 27 februari 1953 niet meer heeft mogen meemaken. Het beeld is toen onthuld door de Prins Carnaval Sjaak den ierste van de Tempeleers en sindsdien is het Mooswief de Patrones van de Mestreechter Vastelaovend.

Wat de meeste Maastrichtenaren (nog niet) weten is wie 'model' heeft gestaan voor 'Ut Mooswief'. Dat verhaal wordt verteld door Jules Koch en is aan hem honderden keren verteld door Tant Merie zelf, ze was er erg trots op. Het verhaal verteld door Jules Koch is uitgezonden bij TV Maastricht onder de titel 'Opwerme veur de vastelaovend 2020'

Het was begin 50er jaren. Tant Merie Koch, de jongste zuster van mijn opa, stond, van jongs af aan, achter de groenten en fruitkraam van haar moeder, op de markt in Maastricht. Toen zag ze een man op afstand staan en die hield haar lange tijd in de gaten en was aan het schrijven en tekenen. Tant Merie was hier niet van gesjarmeerd en vroeg wat het te beteken had. De man bleek kunstenaar Charles Vos te zijn, die een ontwerp maakte voor het standbeeld van Ut Mooswief op de markt. De gelijkenis is wel te zien. Tant Merie was erg trots dat zij model mocht staan voor 'Ut zeg maar Us Mooswief'. Het is onbekend of Tant Merie zelf bij de onthulling aanwezig is geweest, ze vond het wel jammer dat ze er nooit bij was als de krans voor vastelaovend om 'haar' nek werd gehangen. Misschien iets voor de kleindochter ! Tant Merie is in 2004 gestorven en was bijna 100 jaar. Iedere 5 tot 10 jaar is een Fam.Koch reŁnie en worden de verhalen verteld, dus je kunt wel stellen dat Fam.Koch terecht trots op Tant Merie is.

Fam. Koch bedankt voor het geweldig verhaal.

Dhr. Jules Koch vertelt het verhaal van tant Merie. Klik op deze link of op de foto voor het interview.

Bron website: Facebook, TV Maastricht

Aonvaank