Bourgognestraat

(Mural Bourgognestraat, gemeente-ondernemer tegen wildparkeren fiets)

 

Fietsen en de gemeente Maastricht leven in oorlog, wat de gemeente ook doet, gratis stallingen, bewegwijzeringen, Boa's, vrijwilligers die mensen op de mogelijkheid wijze om fietsen gratis te stallen. Niets helpt, men zet de fiets liever voor de winkel waar men moet zijn of enkele meters vóór de stalling. De gemeente doet wat ze kan. De enige dag dat het centrum van Maastricht fietsvrij was, was op koningdag 7 april 2022, alle fietsen waren weggehaald. Bakfiets, 'Foetelfiets (Electrische), maar het zijn vooral  de gehuurde Swap fiets(en) die overal slingeren. Voor 17.00 euro per maand heb je al een fiets.

Zelfs een muurgrote 'Mural' brengt daar maar eventjes verandering is. Sinds 28 september 2021 is Maastricht een bijzondere mural rijker. In de Bourgognestraat in Wyck prijkt nu een nieuwe  posifiets mural. De posifiets beweging zet in op vaker fietsen, veilig fietsen en vooral veilig stallen.  Op de mural staat een lachende dame op de fiets die met haar vinger wijst in de richting van de fietsenstalling. Maker is de allround street art kunstenaar  Dave de Leeuw.

Hij heeft het kunstwerk gemaakt op de zijgevel van het gebouw van Avance Maastricht BV. Directeur Jos Crijns van het werving, selectie en detacheringbureau doet mee aan posifiets omdat hij wil meewerken een aantrekkelijke en goed bereikbare straat. 'Mensen die voor de fiets kiezen en de auto laten staan is prima voor bereikbaarheid en luchtkwaliteit'. Tegelijkertijd …. zorgen de soms tientallen lukraak geparkeerde fietsen in de Bourgognestraat  voor overlast, onveilige situaties en onderlinge irritaties.

Street art kunstenaar en ondernemer kiezen gezamenlijk voor een positieve insteek: “De mural geeft een stuk nieuwe dynamische uitstraling aan de straat voor inwoners, ondernemers, bezoekers en voorbijgangers. Het kunstwerk maakt mensen blij en zet tegelijkertijd aan tot nadenken en hopelijk tot actie.” Ook Jelle Ummels is enthousiast. Zij is namens de gemeente en de stadsaanpak Maastricht Bereikbaar projectcoördinator van de fietscampagne: “Dankzij de samenwerking met onder meer ondernemers, studentenverenigingen en woningcorporaties wordt posifiets steeds meer een inspirerende beweging van en door de stad en daar ben ik bijzonder trots op.”

Bewoners,studenten, ondernemers en gemeente. Allemaal hebben ze een eigen kijk op de Bourgognestraat en tegelijkertijd een gezamenlijke doel van een aantrekkelijke straat. Bewoners en ondernemers zien graag dat studenten die de horecagelegenheden bezoeken, medewerkers van kantoren en reizigers via het centraal station hun fietsen ook veilig en netjes stallen. Liever zien de bewoners en ondernemers een uitbreiding van de fietsparkeerfaciliteiten door de gemeente. En huurders moeten hun fietsen inpandig stallen. Studenten vragen om meer faciliteiten en vinden het inpandig stallen soms lastiger en onveilig. Ze moeten bijvoorbeeld met ene fiets achterom naar een kelder. Die plekken moet wel goed bereikbaar en goed verlicht zijn. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de signalen bekend zijn. Dat er gesprekken worden gevoerd met verschillende belanghebbenden. En dat de werkzaamheden in naburige straten elkaar beïnvloeden. Zo is inmiddels besloten dat er een vlonder  komt voor maximaal 20 extra fietsparkeerplekken in de Bourgognestraat. Dit in ruil voor een paar autoparkeervakken en nadat de werkzaamheden aan de Alexander Battalaan zijn afgerond. Allemaal verschillende belangrijke invalshoeken en tegelijker tijd een gezamenlijk doel. Tegen deze achtergrond is het initiatief van ondernemer Jos Crijns en kunstenaar Dave de Leeuw extra inspirerend. De nieuwe mural is een eye catcher en zorgt met de tekst 'Fiets 'm door naar de stalling' voor positieve energie in de Bourgognestraat

Naor Bove

 

Bron: Via Maastricht 20-26-10-2021 blz4, Foto's John Kerkhofs

eine terök