Uitspanning Köbbes

(Köbbeseen favoriete ontspanningsplek in Maastricht)

Köbbes een ontspanningsplek aan de Maas.

Ooit was uitspanning Köbbes aan de Maas die tot ca 1900 grondgebied van Gronsveld was en tegenwoordig in Heugem (Maastricht) ligt een populaire plek voor de Maastrichtenaren om te ontspannen, tegenwoordig is er niets meer van over. Als je oude foto’s ziet van Frans Lahaye uit 1938 die men onlangs heeft ‘ontdekt’, kun je je wel een voorstelling maken hoe het is geweest. Frans Lahaye geboren in Antwerpen was opticien en had in Duitsland een fotovakschool gevolgd, vestigde zich in Maastricht als reportagefotograaf met als vakgebied architectuur en kunstfotografie, hij maakte niet ‘zomaar’ een foto, hij wachtte het juiste moment af, alles moest op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Lahaye woonde in de Lage Barakken in Wyck, later had hij een studio op de Brusselsestraat.

Nu terug naar Köbbes, waar het precies heeft gelegen is bijna niet meer terug te vinden. Grindbaggeraars hebben in de afgelopen tientallen jaren weinig tot niets overgelaten van het van oudsher landschap langs de Maas. Het moet gelegen hebben tussen Heugem en Oost Maarland, iets ten Zuiden van kasteel De Hoogenweerth op de Oostenlijke Maasoever, het populaire ontspanningsoord Köbbes. J.F. van Agt schijft in een boek over Zuid-Limburg als ‘schilderachtig gelegen’. Hij merkt op dat het gebouw een sluitsteen uit 1834 heeft en dat er later een uitbreiding bij het huis is bijgebouwd. Menige Maastrichtenaar moet hier vroeger  een onvergetelijke zondagmiddag hebben doorgebracht aan het water, het was de tijd dat er nog ‘gewoon’ in de Maas gezwommen of pootje gebaad kon worden. Naderhand genietend op het terras vol met klapstoelen, een speeltuin met een joekel van een familieschommel. De naam Köbbes is waarschijnlijk afgeleid na een van de uitbaters, Jacobus Lamkin oftewel Kobus, dat is waarschijnlijk later dan naar Köbbes verbasterd.

Over Köbbes zelf is weinig bekend, er is nauwelijks iets gedocumenteerd, het begint in 1834, het was destijds bekend onder ‘Aan ’t Veer’ er werd een huis gebouwd dat later uitgebreid werd met een café, voorheen had er nog een huis gestaan dat te zien is op een kaart van 1775 met de naam ’t wit huisken’. Naast het pand van 1834 lag een nog kleinere huis dat in eigendom was van de bekende brouwerijfamilie Marres uit Maastricht, deze verhuurde het als woonhuis. De café werd uitgebaat door fam. Claessens, echter na de overstroming van de Maas in 1926 had men besloten om Café Köbbes van de hand te doen. Het werd overgenomen door Pie en An Ummels en hun aangenomen dochter Lieske. Men kon ook per boot de Maas oversteken, men moest wel hard roepen, als men hard genoeg geroepen had werd met door Pie met een houten roeiboot opgehaald en overgebracht.

Toen in 1947 rederij JaniHudi uit Woudrichem startte met een veerdienst tussen onder andere Köbbes en Slavante  met hun chique salonboten afmeerden bij de steiger van Köbbes kwamen er steeds meer bezoekers, zelf schoolreisjes stonden op het programma. In de jaren zestig werd met welke reden dan ook Köbbes gesloopt, het enige wat er nog aan herinnerd zijn de foto’s en het in de buurt gelegen straatje ‘Köbbesweg” 

Voor meer informatie kunt u terecht bij oud Heemkundevereniging Gronsveld/Rijckholt het artikel Frans v/d Weerdt in het boekje van Grueles van april 2001, 21e jaargang nr.1 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz36) PDF bestand.

Alles over JaniHudi kunt u elders op deze site lezen.

De foto's rechts zijn van Frans Lahaye, met helemaal rechts op de foto Frans Lahaye zelf met vrouw of vriendin.

Rederij ‘JaniHudi’ had ook andere bestemmingen zoals: de ruďne Lichtenberg of het Steinerbos, een nieuwe toeristische attractie, of ‘nao Köbbes’. Dat was een zeer populaire bestemming voor Maastrichtenaren. Het was oorspronkelijke als boerenbedrijf gevestigd in 1834, maar werd rond 1900 vooral bekend als uitspanning voor vrolijke uitstapjes. Op zwoele zomerdagen was het een ‘va et vient’ (restaurant) van Maastrichtenaren die verkoeling zochten op het terras onder het dichte schaduwrijke bladerdak van een aantal stevige lindebomen.

De grootste attractie voor de jeugd was de speeltuin. Er voerde wel een zanderig pad over land naar Köbbes, maar de uitspanning was gewoon het best te bereiken over het water van de Maas met de boten van Echo of JaniHudi.

Köbbes brengt veel herinneringen via Facebook naar boven bij de ietwat oudere Maastrichtenaren, van dag uitstapjes in het weekend tot een bezoek tijdens de vakantie.

Alles is aanwezig, alleen twijfelt men soms aan de plaats waar Köbbes gelegen heeft, op de foto met de boot van JaniHudi zie je dat de uitstap verder lag dan de ENCI (4 schoorstenen), volgens Theo Gorissen lag deze waar nu de uitgebaggerde Pietersplas ligt bij Kasteel Hoogeweerth.

Prachtig om te zien hoeveel reacties een woord teweeg kan brengen, iedereen herinnerde zich de boottocht of oversteek in een half zinkend vissersbootje en het zwemmen in de Maas gevolgd door een bezoekje aan de speeltuin en Angeline Bronckers merkte nog op 'Limonade drinken bij Lieske en Pie en dat het speeltuintje vol lag met kiezelsteentjes.

 

Deze twee foto's zijn ter beschikking gesteld door Mevr. Chris Derkje Buursen-Ties, waarvoor dank.

 

Foto links is het vissersbootje te zien die fungeerde als pondje. Volgens Mathiue van Wijhe moest je de schipper altijd aanroepen of fluiten als je over wilde.

 

Op de foto rechts is de echtgenoot van Mevr. Marianne Pepels te zien met zijn broers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze foto's zijn ter beschikking gesteld door Mevr. Chris Derkje Buursen-Ties, waarvoor dank. Ze zijn een prachtige aanvulling voor mijn website, en dat ik niet alleen bij ben is te zien aan de volgende reactie die mevr. Chris Derkje Buursen-Ties mocht ontvangen via Facebook.

Er is een koppel die mij hebben benader over die foto's van Köbbes. Nu blijkt dat de man van het koppel een zoon is van de uitbaters op de foto. Hij heeft geen enkel aandenken aan vroeger en aan zijn ouders. Dat ouder echtpaar op die foto's zijn zijn ouders. De foto die ik vandaag nog geplaatst heb waar ook die 2 kinderen opstaan, dat is die man met zijn broer. Dit wilde ik gewoon even met je delen. Ook dat is mogelijk op fb denk ik dan. Enfin, fijne avond en als ik vind dan stuur ik bericht. Fijne avond

Dat is toch fantastisch !

Op de onderste foto van Mevr. Chris Derkje Buursen-Ties is de uitbaatster Lies (vrouw van Nelis)  te zien waarschijnlijk met haar kleinkinderen.

Bron: De Limburger 10 januari 2014 door Jef Bastiaens, Website Grueles specifiek het artikel Frans v/d Weerdt in het boekje van Grueles van april 2001, 21e jaargang nr.1 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz36) PDF bestand. of Grueles van sept 2006, 26e jaargang nr.3 Heemkundig vereniging van Gronsveld/Rijckholt (va blz114) PDF bestand  en Artikel Zicht Op Maastricht van vrijdag 29-08-2008 door Ted Reckman en Jan Janssen uit Weekblad De Ster. Foto's via Mevr. Chris Derkje Buursen-Ties en Printerest.

Aonvaank