Batpoort

(Batpoort)

 

Batpoort

 

Bijzonder weinig over bekend,

 

De Batpoort, lag aan de Maaskade tussen de Maasbrug St.Servatius en Onze Lieve Vrouwepoort , het was opslagplaats voor steenkool die werd aangevoerd uit Luikerland.

De Batpoort is gesloopt bij de aanleg van het Kanaal Luik - Maastricht in 1849 -1850, daarna herbouwd met een bredere doorgang voor het verkeer, ook had deze een affuit (Een affuit is het onderstel voor een (meestal zwaar) vuurwapen/kanon) erop. In 1868 definitief gesloopt.

De situatie van de Maaspoorten is onduidelijk . Soms waren deze poorten zo klein dat ze alleen voor personen geschikt waren en toegang tot de Maasoever gaven. Ook werden regelmatig poortjes dichtgemetseld en nieuwe geslagen.

 

 

Hiernaast een tekening van Valetijn-Klotz uit 1670 -1671van de O.L.Vrouwewal met zo'n poortje, waarschijnlijk de Batpoort thv Vissersmaas..

 

 

 

 

 

 

Rechts een tekening van de Batpoort in 1845, schilderij is ihbv LGOG.

 

 

Schilderij van de OLV Wal met Batpoort ihb van Bonnefantenmuseum Foto van 1970 door Dukker G.J., Rechts een uitsnede van de schilderij met de Batpoort.
Naor Bove

Bron, VMG (Vrienden Maastrichtse Gevelstenen), HEM, Zicht Op Maastricht, Stichting Maastricht Vestingstad, Gemeente Maastricht, dbnl, Opa vertelt over...,Beeldbank,

PPP Simons, Blik op de Wereld, Theo Bakker.Wikipedia.Cultureel Erfgoed

eine terök