Stationspoort

(Stationspoort)

 

Stationspoort.

 

Stationspoort:

 

Helaas zeer weinig bekend hierover.

De bouw van een spoorstation in Wyck buiten de omwalling (1853) vroeg om een kortere verbinding met het stadscentrum dan mogelijk was via de reeds bestaande St. Maartens of de Duitse poort. De doorbreking van de wal gebeurde in twee fasen. In 1866 kwam de Stationspoort in de wal, die twee jaar later werd gesloopt bij de slechting van de vesting. In 1881 werd de huidige Stationstraat aangelegd, die nog lang de Franse naam Percée droeg.

 

'Pleintje met de klok'. In 1866 werd ter hoogte van waar nu de klok staat, de Stationspoort gebouwd, in de hoofdwal. Dit was de Eerste Percée. Vanaf de station in Wyck was er een modderige voetpad door de vestingwerken naar deze Stationspoort. De toen nog bestaande vestingwerken waren een belemmering om het centrum te bereiken. De vesting werd pas in 1867 opgeheven. In 1868 werd de Stationspoort gesloopt. De nieuwe straat tot aan de Maasbrug werd de Tweede Percée.

Naor Bove                   

Bron, VMG (Vrienden Maastrichtse Gevelstenen), HEM, Zicht Op Maastricht, Stichting Maastricht Vestingstad, Gemeente Maastricht, dbnl, Opa vertelt over...,Beeldbank,

PPP Simons, Blik op de Wereld, Theo Bakker.Wikipedia.Cultureel Erfgoed, Foto MestreechterSteerke.

eine terök